Php Sabit Değişkenler

Faruk

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
19 Mart 2019
Mesajlar
8,808
Tepkime puanı
25
Php Sabit Değişkenler



PHP’de sabit değişkenler önemli bir yere sahiptir. Nasıl ki normal değişkenleri istediğiniz bir yerden değiştirebiliyorsanız, sabit değişkenler de bunun tam tersi olarak hiçbir şekilde değiştirilememektedir. PHP’deki sabit değişkenler genellikle çok dilli kodlamalarda kullanılmaktadır. PHP’de sabit değişkenler normal değişkenlere oranla pek fazla kullanılmasa da bazı noktalarda önem arz etmektedir.

Sabit değişkenler, DEFİNE anahtar sözcüğü ile scriptin herhangi bir yerine eklenir ne çağrıldığı tüm sayfalarda kullanılabilirler.

Örnek bir kod kullanacak olursak;

define('HOME','ANASAYFA');

Bu kod parçacığında, home adındaki bir sabit değişkene ana sayfa değerini atamış olduk. Sabit değişkenlerde değişken, 1. Yazılan ismi ile çağrılır yani bu kod parçacığında, HOME ile değişken çağrılabilir.

Sabit değişkenler, yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi büyük harflerle tanımlanır. Aslında küçük olarak da tanımlanırsa bir şey olmaz ancak biz PHP coderler sabit değişkenleri büyük tanımlamayı tercih ederiz. Yukarıdaki sabit değişkenin scriptin herhangi bir yerine çağrılması ise;

echo HOME;

Artık, scriptte sabit değişkenin tanımlandığı sayfanın çağrıldığı tüöm sayfalarda her nerede HOME yazılırsa ekrana ANASAYFA yazılacaktır.

Şimdi Basit Bir Örnek Yapalım.

Yapacağımız örnekte çok dilli bir php sayfası yapmaya çalışacağız.

Türkçe.php Dosyamız

PHP:
<?php
define('HOME','ANASAYFA');
define('OPTİNOS','AYARLAR');
?>

Burada Türkçe php sayfamızın içeriğini oluşturmuş olduk.

ingilizce.php Dosyamız

PHP:
<?php
define('HOME','HOME');
define('OPTİNOS','SETS');
? >

Burada aynı sabit değişkenlere İngilizcesini atamış olduk.

index.php Dosyamız


PHP:
<?php
<a href="\islemler.php?dil=ingilizce\">ingilizce</a> |
<a href="\islemler.php?dil=turkce\">Türkçe</a>
?>


Burada Dil Seçimi Yaptırdık
islemler.php Dosyamız


PHP:
<?php
$dil=$_GET["dil"];
include("$dil.php");
?>

Buradaki kodlarımızda kullanıcı index.php sayfasından hangi dilde siteyi kullanacağını seçti ve hangi dili seçti ise o dilin dil dosyasını ekrana çağırarak kodlarımızı tamamladık.
 
Benzer konular Forum Tarih
F PHP ve ASP 0 315
F PHP ve ASP 0 290
F PHP ve ASP 0 285
F PHP ve ASP 0 263
Ahbap PHP ve ASP 0 410

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş