Kefillikte Eş Rızası Hangi Hallerde Gereklidir?

aDm

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
29 Mart 2020
Mesajlar
5,836
Tepkime puanı
0
Takım
KayseriSpor
Kefillikte Eş Rızası Hangi Hallerde Gereklidir?



//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}




kefillikte-es-rizasi-700x394.jpg




Başkasının borcunu ödemeyi taahhüt etme kefalet olarak ifade edilir. Kefaletin kendi içinde farklı türleri vardır, fakat en basit ifade ile kişinin, başka birinin borcunu üstlenmesi, sen ödeyemezsen ben öderim demesi gibi bir durumdur. Bekar olan bireyler bu kararı kendi başlarına alabilirler. Fakat evli olan bireylerin böylesine bir kararı alabilmeleri için eşlerinin razı olması gerekir. Aksi durumda kefillik geçerli olmayacaktır.



Kefillikle Ne Zaman Eş Rızası Gerekir?

Kefillik ile ilgili yakın zamanda bir takım farklı düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden birisi de kefilin borç sınırını bilmesidir. Bundan dolayı kefillikten önce kişinin toplam borcu bilmesi gerekir. Kefillik için onay verilen belgede borç miktarı ve tarihin yazılı olması, bundan dolayı artık bir zorunluluktur. Bahse konu zorunluluk, 6098 sayılı kanun ile yürürlüğe girmiştir.



Yukarıdaki yeniliğin haricinde 2013 yılında bir başka yenilik daha yapılmış ve kefillik için artık eş rızası zorunlu hale getirilmiştir. Bu durum uzun süre tartışılsa da evlilikten sonra edinilen mallara eşlerin ortak olması, durumu bir gereklilik haline getirmiştir. Bundan dolayı eşlerin borçlanma riski alırken evlilikten sonra kazanılan malların tehlikeye düşmesi durumu ortadan kalkmış ve sadece eşlerin her ikisi de onay verdiğinde kefillik yasal olarak geçerli sayılmaya başlamıştır. Eşin kefalet için razı olduğunu sözlü değil, yazılı olarak belirtmesi gerekir. Yazılı yapılan beyanlar geçerli sayılmaz.

Bazı durumlarda ise eş rızasına gerek yoktur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:



Boşanma kararı olmadan mahkemeden alınan ayrılık kararının alınması durumu

Yasanın getirdiği hükümler gereğince ayrı yaşama durumunun meydana gelmesi

Boşanma davası açılması ve davanın devam ediyor olması

Evlilik devam ederken eşlerden birisi için mahkeme tarafından nafakaya hükmedilmesi

Yukarıdaki durumlarda eş rızasına gerek yoktur. Bu durumların ortak özelliği dikkate alındığında bunların keyfi değil, tamamen yasal dayanaklar sonucunda oluştuğu görülecektir. Dolayısıyla kişilerin keyfi olarak eşlerinden ayrı yaşaması ve benzer durumlar, eş rızasını ortadan kaldırmayacaktır.



Eş rızasının bazı durumlarda ticarette ciddi sorunlara neden olması üzerine bir takım yeni düzenlemelere gidilmiş ve aşağıda yer alan durumlarda eş rızası aranmamaya başlamıştır. Bahse konu durumlar şunlardır:



Kişinin kendine ait şirketi, işletmesi ve mesleki faaliyeti ile ilgili durumlarda

Faiz destekli krediler (Bakanlık destekli)

Esnaf ve sanatkarların kooperatifler aracılığıyla kullandıkları krediler
 

Benzer konular

SiyahLi

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
2 Mayıs 2020
Mesajlar
3,512
Tepkime puanı
8
Takım
Beşiktaş
Emeğine sağlık
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş