Karabatak

Faruk

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
19 Mart 2019
Mesajlar
8,725
Tepkime puanı
25
Karabatak su kuşları arasında yer alan, genellikle deniz, göl ve derin ırmak kenarlarında görülen bir tür balık avcısı perdeli kuş türüdür. Karabatak kuşunun 30 farklı türü bulunmaktadır. Karabatak çok iyi bir uçucu ve çok iyi bir yüzücü kuş türüdür. Bunlar genellikle su kenarlarında bulunan yüksek yamaçlara ve yüksek ağaçların tepelerine yuva yapmaktadırlar. Karabatakların boyu ortalama olarak 30 santimetre civarındadır. Ancak farklı türler arasında 1 metre boya ulaşanları da görülmektedir.


Karabatağın Fiziksel Özellikleri

Karabatak aslında leyleksi kuş familyasındandır. Uzun boyunlu ve uzun kuyruklu olan bu kuş türü havada ve suda son derece sessiz hareket ederler. Suda sessiz hareket etmeleri sayesinde çok iyi bir balık avcısıdırlar. Yapılan incelemelerde bazı türlerin 30 metre derinliğe kadar dalabildikleri gözlemlenmiştir. Tüyleri genellikle parlak siyah renk olan karabatak, sivri ve keskin gagalı bir kuştur.

Karabatağın Beslenmesi

Karabatak sahip olduğu doğal özellikleri en iyi şekilde kullanarak çok iyi balık avlamaktadır. Karabataklar ağızlarının alabileceği her türlü balığı kolayca avlayabilmektedirler. Karabataklar eski zamanlarda insanlar tarafından da kullanılmış hayvanlardır. Özellikle Asya'daki balıkçılar tarafından balık avlamak için kullanılmışlardır. Eski dönemlerde bu balıkçılar karabatakların kursaklarını tıkayarak bu hayvanların usta balıkçılık özelliklerinden faydalanmışlardır.

Karabatağın Üremesi

Karabataklar 2 ila 4 yumurta arasında yumurta bırakmaktadırlar. Yumurtalar maviye dönük, tebeşir gibi yumurtalardır. Yumurtaların çatlaması genellikle dört haftayı bulmaktadır. Yeni doğan yavrular siyah renkli ve son derece çirkin olarak doğmaktadırlar. Doğan yavrular belli bir boyuta gelene kadar ebeveynlerinin kursaklarından beslenirler.

Bilinen Karabatak Türleri
Melanoleucos: Diğer karabataklar gibi parlak siyah tüyleri olan bu türün boynundan karnına doğru büyük bir beyazlık vardır. Melanoleucos türü ilk defa Fransız Pierre Vieillot tarafından keşfedilmiştir. Fransız doğa bilimci tarafından Epitet adıyla tanımlanmıştır. Eski Yunancada bu siyah ve beyaz kuş anlamındadır. 1931 yılındaki tespitlerle birlikte de ABD'li bir bilim adamı tarafından küçük karabatak olarak adlandırılmıştır. Boyutları ortalama 50 santimetre civarındadır. Melanoleucos karabatak türünün genel yaşam alanı Yeni Zelanda'dır. Ayrıca Avustralya'nın büyük bir kısmında Tazmanya ve Endonezya'da da rastlanmışlardır.
Africanus: Afrika'nın büyük bir bölümünde yaşamını sürdüren bu karabatak türü yerleşik türler arasında yer almaktadır. Africanus türünün boyu ortalama 50 santimetredir. Avlanmak ve yaşamak için genellikle sakin deniz ve tatlı su havzalarını tercih ederler.
Coronatus: Afrika'nın Benguela kıyılarında yaşayan endemik bir kuş türüdür. Boyu Africanus türüyle aynı şekildedir. Erişkinleri son derece parlak siyah tüylere sahiptir. Başlarının üzerinde de bir tepelikleri bulunur. Genç olanlarında bu tepelikler bulunur. Endemik olarak bulunan bu türün şu anki nüfusu 2500 olarak tespit edilmiştir.
Niger: Hindistan'ın Güney bölgelerinde yaşayan bu karabatak türüdür. Ortalama boyları 50 santimetredir. Genel yaşam alanları Bangladeş, Tayland, Nepal, Burma, Hindistan, Sri Lanka ve Laos'tur. Bunlar bu bölgelerdeki küçük göletlerde yaşamlarını sürdürürler.
Pygmeus: Küçük karabatak olarak da bilinen bu kuşlar Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya bölgelerinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu tür yarı göçmen türler arasında yer almaktadır. Küçük karabatak olarak adlandırılan bu türün ortalama boyu 30 santimetre boyundadır.
Gaimardi: Güney Amerika kıyılarında yaşamını sürdüren bu karabatak türü, diğer türlerden farklı olan rengiyle dikkat çekmektedir. Yapılan araştırmalara göre diğer karabatak türleriyle yakın ilişkisi olduğu kanıtlanmıştır. Ortalama boyları 70 santimetreye ulaşabilmektedir.
Harrisi: Galapagos karabatağı olarak bilinen bu tür, diğer türlere nazaran uçma yeteneğini kaybetmiştir. Bu tür uçamasa da son derece büyük boyutlu bir kuştur. Ortalama boyları 1 metreyi bulabilmektedir. Görünüşleri itibariyle ördeğe de benzetilmektedirler. Nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan bu türün 1999 yılındaki tespitlere göre sayılarının 900 kadar olduğu gözlenmiştir.
Neglectus: Güney Afrika'nın batı kıyılarında yaşayan bu türü de endemik türler arasında yer almaktadır. Parlak siyah tüylere sahip bu türün boyu 70 santimetreye kadar ulaşabilmektedir.
Featherstoni: Yeni Zelanda'da da bulunan Chatnam Adalar grubunda yaşayan endemik karabatak türlerinden bir tanesidir. şu anki nüfuslarının 1000'in altında olduğu tahmin edilmektedir.
Urile: Bering Denizi ve Japonya'nın Adalar bölgesinde yaşamını sürdürmektedir. bulunduğu bölgenin doğu bölgelerinde yaşayan Pelajik karabatak türü ile çiftleştiği de tahmin edilmektedir.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş