Merakla beklenen iOS 13 işletim sistemi sonunda duyuruldu. Apple’ın en güncel işletim sistemi olmasının yanında şimdiye kadarki en iddialı işletim sistemi sürümü olarak duyurulan iOS 13, beraberinde birçok yeniliği de getirdi. Hemen yeni işletim sistemi sürümüyle beraber gelen yeniliklere bakalım.
Bu açıklamaların hemen sonrasında iOS 13 için özelliklere geçildi. Biz de hemen yeni işletim sisteminin özelliklerinden söz edelim.
Bunun yanında uygulamaların açılış hızlarının da 2 katı attırıldığı açıklandı. Daha çok performansa yüklenilen bir işletim sistemi sürümünden söz ediyoruz. Bu konuda çok daha başarılı bir sürüm söz konusu.
Uygulamaların tüm arka planlarının siyahlaştırıldığını söylemek gerekiyor. Karanlık moda geçiş yapıldığı zaman klavye renklerinin değiştiğini de belirtelim. Ayrıca tuşlar arasında da swipe özelliğinin kullanıma girdiğini belirtelim.
Düzenli olarak aldığınız notlar algılanabiliyor, biri hakkında aldığınız notlar varsa, bu kişiyle konuşurken ya da mesajlaşırken aldığınız notlar karşınıza çıkarılıyor. Kısacası notların akıllandırıldığını söylemek gerekiyor.
Bunun dışında haritalar üzerinde yeni bir dürbün işareti var. Dürbün işaretine tıkladığınız zaman, bulunduğunu konumun görseli ekrana getiriliyor.
Böyle bir uygulama ya da izlenme gibi bir durum olduğu zaman sistem sizi uyaracak. Bunun dışında yeni bir sistem sunuluyor. Apple Sıgn In sistemi sayesinde, tıpkı Google’da olduğu gibi doğrudan Apple hesabınızla uygulamalara ve sitelere giriş yapabiliyorsunuz.
Üstelik yeni bir ID sistemi de söz konusu. Diyelim ki kayıt olacağını uygulama ya da site sizden mail adresi istedi. Apple’ın yeni sistemiyle üye olmak istediğiniz zaman, mail adresinizin gizlemek isteyip istemediğiniz soruluyor. Eğer mail adresinizi gizlemek isterseniz, Apple random bir ID mail atıyor ve mail adresiniz tamamen gizlenmiş oluyor.
Ayrıca resimlerde ve videolarda tüm renk, ışık ve detay düzenlemelerini yapabiliyorsunuz. Bunun dışında ilk defa videoları çevirebiliyor olacaksınız.
Dikey konumda olan videoları yatay konuma çevirme gibi ayrıcalıklara ulaşmış oluyorsunuz. Genel görüntüleme kısımlarında da düzenlemeler var. Mesela artık videolara ön izleme özelliğinin geldiğini görüyoruz. Ekranda çok daha fazla fotoğrafın görüntülenmesini sağlayacak yeni görünüm düzenleri ve benzeri modlarda iOS 13 ile beraber kullanıma girmiş durumda.
iOS 13 Neler Sunuyor?
iOS 13 işletim sistemine geçmeden önce iOS 12 için yapılan açıklamadan söz edelim. Tüm Cook tarafından yapılan açıklamaya göre bu sürümde %97 müşteri memnuniyeti elde edildi. Bununla beraber iOS 12 işletim sisteminin şu an olarak %85 kullanım oranının olduğu da açıklandı.Bu açıklamaların hemen sonrasında iOS 13 için özelliklere geçildi. Biz de hemen yeni işletim sisteminin özelliklerinden söz edelim.
Performans Artışı
Yeni işletim sistemiyle beraber performans konusunda çok daha iyi bir derecelendirme yapıldı. Performans o kadar artırıldı ki yüz tanıma ile sistem açılması %30 oranında hızlandırılmış durumda. Veri paketlerini de küçülttüğünü açıklayan Apple, veri indirme konusunda %50 daha hızlı, veri yükleme konusunda ise %60 daha hızlı olacaklarını açıkladı.Bunun yanında uygulamaların açılış hızlarının da 2 katı attırıldığı açıklandı. Daha çok performansa yüklenilen bir işletim sistemi sürümünden söz ediyoruz. Bu konuda çok daha başarılı bir sürüm söz konusu.
Karanlık Mod Geldi
Uzun süredir merakla beklenen iOS 13 karanlık modunun da kullanıma girdiği açıklandı. Yeni modla beraber karanlık mod çok daha şık bir görüntü sunulmasını sağlıyor. Karanlık moda geçiş yapıldığı zaman, uygulamaların arka planlarında siyahlaştırılıyor.Uygulamaların tüm arka planlarının siyahlaştırıldığını söylemek gerekiyor. Karanlık moda geçiş yapıldığı zaman klavye renklerinin değiştiğini de belirtelim. Ayrıca tuşlar arasında da swipe özelliğinin kullanıma girdiğini belirtelim.
Notlar Kısmı Güncellendi
Notlar için yeni bir özellik kullanıma girdi. Notlar kısmı artık akıllandırılmış durumda. Öncelikle bu kısımda kullanıcıların alışkanlıklarının kayıt altına alındığını ve cihazınızın sizi tanıması konusunda daha iyi çözümler sunulduğunu belirtelim.Düzenli olarak aldığınız notlar algılanabiliyor, biri hakkında aldığınız notlar varsa, bu kişiyle konuşurken ya da mesajlaşırken aldığınız notlar karşınıza çıkarılıyor. Kısacası notların akıllandırıldığını söylemek gerekiyor.
Apple Maps Güncellendi
iOS 13 işletim sistemiyle beraber haritalar kısmında da güncellemeler yapıldı. Haritalar çok daha detaylandırılmış durumda. Özellikle Amerika bölgesi için detaylandırılan haritalarda, favori konumlarınızı işaretleyebiliyor ve bu konumlara tek tuş ile ulaşabiliyorsunuz.Bunun dışında haritalar üzerinde yeni bir dürbün işareti var. Dürbün işaretine tıkladığınız zaman, bulunduğunu konumun görseli ekrana getiriliyor.
Yeni Güvenlik Sistemi
iOS 13 ile beraber WİFİ ve Bluetooth bağlantılarına ekstra güvenlik önlemleri geldi. Bunun dışında arka planda uygulamaların sizi izlemesinin de önüne geçilecek önlemler alınmış durumda.Böyle bir uygulama ya da izlenme gibi bir durum olduğu zaman sistem sizi uyaracak. Bunun dışında yeni bir sistem sunuluyor. Apple Sıgn In sistemi sayesinde, tıpkı Google’da olduğu gibi doğrudan Apple hesabınızla uygulamalara ve sitelere giriş yapabiliyorsunuz.
Üstelik yeni bir ID sistemi de söz konusu. Diyelim ki kayıt olacağını uygulama ya da site sizden mail adresi istedi. Apple’ın yeni sistemiyle üye olmak istediğiniz zaman, mail adresinizin gizlemek isteyip istemediğiniz soruluyor. Eğer mail adresinizi gizlemek isterseniz, Apple random bir ID mail atıyor ve mail adresiniz tamamen gizlenmiş oluyor.
Memoji Sistemi Değiştirildi
Yeni sürümle beraber Memoji çıkartma özelliği geldi. Kendi memojilerinizle çıkartmalar oluşturabiliyorsunuz. Bunun dışında artık doğrudan kendi memojinizi düzenlemenize de izin veriliyor. Makyaj yapmanız, aksesuarlar takmanız ve daha birçok özellik desteklenmekte.Fotoğraflar Uygulaması Değiştirildi
iOS 13 işletim sisteminin fotoğraflar kısmında da yenilikler sunduğu görülüyor. Portre modunda ışığın yoğunluğunu kullanma özelliği geldi. Bu özellik sayesinde portre modunda ışığın yoğunluğunu azaltıp arttırmanız mümkün ve bu sayede de fotoğraflarda yer alan detayları düzenleyebiliyorsunuz.Ayrıca resimlerde ve videolarda tüm renk, ışık ve detay düzenlemelerini yapabiliyorsunuz. Bunun dışında ilk defa videoları çevirebiliyor olacaksınız.
Dikey konumda olan videoları yatay konuma çevirme gibi ayrıcalıklara ulaşmış oluyorsunuz. Genel görüntüleme kısımlarında da düzenlemeler var. Mesela artık videolara ön izleme özelliğinin geldiğini görüyoruz. Ekranda çok daha fazla fotoğrafın görüntülenmesini sağlayacak yeni görünüm düzenleri ve benzeri modlarda iOS 13 ile beraber kullanıma girmiş durumda.