Husumette Eksiklik

aDm

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
29 Mart 2020
Mesajlar
6,046
Tepkime puanı
0
Takım
KayseriSpor
Husumette Eksiklik



//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}




Husumette Eksiklik



YARGITAY

1. Hukuk Dairesi 2006/6768 E.N , 2006/8229 K.N.



İlgili Kavramlar



DAVALARIN BİRLEşTİRİLMESİ

HUSUMETTE EKSİKLİK



İçtihat Metni



Taraflar arasında görülen davada;



Davacı, miras bırakanı M….. adına kayıtlı bulunan 411,360 ve 391 parsel sayılı taşınmazların kadastro tespitinde komisyonca adına tesciline karar verildiğini, itiraz üzerine kadastro mahkemesinin 1973/139 Esas 310 karar sayılı ilamı ile itiraz edilmemiş sayılmasına ve tutanaklardaki tespite göre işlem yapılmasına karar verildiğini kararın kesinleştiğini, tapunun kararı yanlış uygulayarak taşınmazları muris adına tescil ettiğini ileri sürerek tapu iptal tescil isteğinde bulunmuştur.



Davalı, davanın reddini savunmuştur.



Mahkemece, 411 parsel sayılı taşınmazın davacı adına tescil edildiği, kesinleşen mahkeme ilamında tutanak tespitine göre tescil yapılmasına karar verildiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.



Karar, davacı vekili tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi 'nin raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, duruşma isteği değerden reddedilip gereği görüşülüp, düşünüldü.



Dava, tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.



Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.



Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 411,360, 391 parsel sayılı taşınmazların 22.9.1971 tarihinde yapılan genel kadastroda davacı ve dava dışı kişilerin miras bırakanı Mehmet adına tespit edildiği, tespite karşı yapılan itirazlar sonucu kadastro komisyonunca tespitlerinin iptal edildiği, ve anılan taşınmazların davacı adına tesciline karar verildiği, itirazı komisyonca reddedilen dava dışı Ali 'nin komisyon kararına karşı 360 ve 391 parseller hakkında açtığı tespite itiraz davası da Kadastro Mahkemesince 29.3.1973 tarihli ve 1973/139 Esas 310 Karar sayılı ilamı ile itiraz edilmemiş sayılmasına karar verildiği ve 15.3.1976 tarihinde anılan kararın kesinleştiği anlaşılmaktadır.



Bu durumda, Tapu Sicil Müdürlüğünce komisyon kararı ve burada belirlenen mülkiyet durumu dikkate alınarak 411 parsel sayılı taşınmazın davacı adına tescil edildiği ve çap kaydının oluştuğu gözetilmek suretiyle bu parsel yönünden açılan davanın reddedilmiş olması doğrudur.



Ne varki, kadastro komisyonu kararıyla 360 ve 391 parsellerin mülkiyetinin davacıya ait olduğu belirlenmiş ve kadastro mahkemesinde açılan davada da tespite itiraz edilmemiş sayılmasına karar verilmiştir.



Bu durumda komisyon kararı uyarınca çap (sicil) oluşturulacağı yerde hata sonucu tespit tutanağında malik gözüken muris Mehmet adına sicil kaytılarının oluştuğu da sabittir.



Davacı, oluşan çap kaydının yolsuzluğuna değinerek eldeki davayı tapu sicil müdürlüğünü hasım göstererek açmıştır.Gerçektende sicilin dayanağı kadastro komisyon kararında malik gösterilen kişi adına çap oluşturulacağı yerde,infaz sırasında hata yapan Tapu Sicil Müdürlüğüne husumetin yöneltilmesi doğrudur.



Ancak, tapu iptal ve tescil davalarının kayıt malikleri aleyhine açılması zorunludur.O Halde husumette yanılgılı değil eksikliğin bulunduğu kabul edilmelidir.



Hal böyle olunca, kayıt maliki M….. mirasçıları aleyhinede dava açılmasının sağlanması açıldığı takdirde eldeki dava ile birleştirilmesi ondan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir.



Davacının temyiz itirazları yerindedir.Kabulüyle hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 13.7.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter