Grönland Neden Buzullarla Kaplı

FeyyazAdatepe

Misafir Editör
Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
331
Tepkime puanı
3
Konum
istanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş
Grönland başta olmak üzere Kuzey Kutbu’ndaki geniş çaplı buzullaşmanın yaklaşık 5 milyon yıl önce başladığı biliniyor. Ancak bundan önce 500 milyon yıldan uzun zaman boyunca buzla kaplı olmadığı tahmin ediliyor. Grönland’ın buzullarla kaplanmasına neyin sebep olduğu sorusu ise daha önce cevaplanamamıştı. Terra Nova dergisinde yayımlanan araştırmada elde edilen sonuçlar bu durumun nedeninin yerkabuğu hareketleri ile ilişkili olabileceğini gösteriyor. Bu süreçlerden ilki buz tabakasının altında, manto tabakasındaki sıcak kayaçların hareketi.

Bilim insanları 5 milyon yıldan fazla zamandır devam eden bu hareketin, Grönland’ın doğu bölümlerinin deniz seviyesinden yaklaşık 3000 metre yükselmesine ve sıcaklığın düşük olduğu irtifalara ulaşmasına neden olduğunu belirledi. Araştırmacılardan Bernhard Steinberger, Grönland’ın doğu bölümlerinde litosfer tabakasının görece ince olmasının yukarı yönlü hareketi kolaylaştırdığını söylüyor. Grönland’ın yerkabuğu hareketlerinin etkisiyle kuzeye doğru kaymasının daha yüksek enlemlerde Güneş’ten gelen enerjiden daha az yararlanılması nedeniyle- bölgenin buzullarla kaplanmasında etkili olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda eksen eğikliği, Dünya’nın dönüşü sırasında kutupların coğrafi konumunun değişmesine ve Grönland’ın daha yüksek enlemlere kaymasına neden oluyor.

upload_2015-2-10_10-16-28.png
 

mydemirci593

Forum Üyesi
Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
1
Tepkime puanı
1
Konum
İstanbul Türkiye
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş
Grönlandın kuzey kutup bölgesinde yer alır buzlarla kaplı olmasının sebebi dünyanın şekli kaynaklı güneş ışınlarını küçük açıyla alır ve tutulma oranları fazla olduğu için dünyanın en soğuk bölgesi olur yani kutuplar bu yüzden buzlarla kaplıdır
 

Kurtbeyi

Misafir Editör
Katılım
5 Şubat 2022
Mesajlar
501
Tepkime puanı
44
Konum
istanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Fenerbahçe
Güzel bilgiler için teşekkürler
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş