Çekirdek, Atom çekirdeği, proton ve nötronlar, artı elektrik yükü

aDm

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
29 Mart 2020
Mesajlar
5,837
Tepkime puanı
0
Takım
KayseriSpor
Çekirdek, Atom çekirdeği, proton ve nötronlar, artı elektrik yükü



//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")
function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}
function reEnable(){
return true
}
if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}




Çekirdek, Atom çekirdeği, proton ve nötronlar, artı elektrik yükü Hakkında Bilgi



Çekirdek, ATOM'un ortasındaki, aşağı yukarı bü tün kütlenin toplandığı bölümdür. PROTON ve NÖTRON'lardan oluşan atom çeıcirdeği, bir santimetrenin milyon kez milyonda biri kadar bir hacme sığabilir. Çevresinde dolaşan ELEKTRON bulutları ise, en az on bin kat daha büyük bir hacim içine yayılmıştır.



Çekirdekteki proton ve nötronların sayısı 1 ile 250 arasında değişir. Sözgelimi, HİDROJEN atomunda bir proton varken, Fermiyum atomunda 100 proton 150 nötron bulunur. Protonların sayısı, çekirdek çevresinde dolanan elektronların sayısına eşittir. Bu sayi, elementin kimyasal türünü belirler. Belli bir proton sayısına karşılık nötron sayılarının farklı olması, aynı elementin çeşitli İZOTOP'larının oluşmasına neden olur. Genellikle nötron sayısı, proton sayısından çoktur. Ağır elementlerde bu fark daha da büyür.



Bazı çekirdekler çok kararlıdır. Sözgelimi, KURşUN çekirdeğinde 82 proton ve 126 nötron vardır. Bu sayılar kararlılık açısından bir «giz Fizikteki en önemli buluşlardan biri, çekirdekte proton ve nötronun bir arada bulunduğunun anlaşılması olmuştur. Bu buluşla, doğada sürüp gitmekte olan yeni bir kuvvetin varlığı kanıtlanmıştır. 1930 başlarında, artı yüklü protonların nasıl birbirlerini itmeden bir arada durdukları ve yüksüz nötronların nasıl çekirdekte tutulduğu bilinmemekteydi. 1935'te Japon fizikçisi H. Yukawa, çekirdek içindeki bu bilinmeyen kuvvet üstüne bir kuram geliştirdi. Protonları sürekli birbirinden ayırmaya çalışan elektrik kuvvetten daha güçlü olan bu kuvvete, «güçlü kuvvet Söz konusu kuvvet, proton ve nötronlar arasında piyon adı verilen hafif taneciklerin alışverişinden doğmaktadır. Çekirdek bir bütün olarak ele alındığında, piyonların varlığı gözlenemez.



Ancak bir tanecik hızlandırıcısından (akseleratör) sağlanan yüksek enerjili taneciklerle bombalandıklarında ortaya çıkarlar. Bu tıpkı, bir oyun sırasında topu elden ele geçiren kalabalık bir oyuncu grubunun uzaktan izlenmesine benzer. Topun açık olarak görülebilmesi için, oyuncu gruplarının bölünüp, dağılması gerekir. Piyon alışverişi yalnızca kısa mesafelerde gerçekleşir. Bu da, çekirdeğin neden sıkı bir yapısı olduğunu ve «güçlü kuvvet Çekirdeğin genel özellikleri konusunda oluşan bilgi birikimi, «güçlü kuvvetsin enerji kaynağı olarak denetlenebilmesini ve çekirdek gücünü insanoğlunun kullanımına sunma olanağını sağlamıştır.
 
Benzer konular Forum Tarih
FeyyazAdatepe Fizik 0 138
FeyyazAdatepe Fizik 0 145
aDm Fizik 2 266
aDm Fizik 2 247

Benzer konular

FaCia

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
1,121
Tepkime puanı
1
Takım
Çaykur RizeSpor
Güzel bilgiler için teşekkürler
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş