Biyogaz Nasıl Üretilir?

FeyyazAdatepe

Misafir Editör
Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
331
Tepkime puanı
3
Konum
istanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş
Biyogaz, organik maddelerin anaerobik (havasız) ortamlarda fermantasyonu sonucu üretilen, üretim şekli ve üretilen ham maddeye bağlı olarak bileşiminde %40...80 oranında metan içeren bir gaz karışımıdır. Gaz karışımının diğer ana maddesi Karbondioksittir. Bu iki gazın dışında eser miktarlarda diğer bazı gazlarda karışım içerisinde yer alır. Biyogazın üretiminde ham madde olarak genellikle organik atıklardan yararlanılmaktadır. Bu atıklar içerisinde de hayvan gübreleri önemli yer tutmaktadır. Hayvan gübresinden biyogaz üretilirken hem gaz elde edilmekte hem de gübrenin fermantasyon süresi içerinde olgunlaşarak tarlaya erken atılması sağlanmaktadır. Böylece hayvan gübresinin tarlaya atılmadan önce yaklaşık bir yıl süren bekletilme süresi 15-20 güne kadar düşürülebilmektedir. Bu durum aynı zamanda gübrenin bekletilmesi sırasında meydana gelen bitki besin maddelerinin kayıplarını da önlemektedir.
Bir Biyogaz tesisinde üç ana organ yer almaktadır. Bunlar:
1. Fermantör (Organik maddenin doldurulduğu depo): Bu kısım kesinlikle hava almayacaktır. Depo içerisinde bir karıştırıcı olması gerekir. Ayrıca deponun içerisine bir ısıtıcı yerleştirilmelidir. Biyogazın üretilmesi için fermantör içerisindeki organik madde bulamacının sıcaklığı 36°C'den az olmamalıdır. Bilinmelidirki sıcaklık düştükçe gaz üretimi de düşecektir. Ayrıca yine içeriye hava almayacak şekilde fermantörün bir organik madde (gübre) giriş ağzı birde gübre çıkış ağzı yerleştirilmelidir.
2. Gaz deposu: Üretilen biyogazın depolanacağı sabit basın sağlayan bir depoya ihtiyaç vardır. Fermantör üzerinden alınan gaz bir boru ile bu depoya taşınır. Buradan da kullanıma gönderilir. Kullanım fazlası depoda kalır.
3. Gübre (organik madde) Deposu: Biyagazın üretilebilmesi için fermantöre alınacak organik maddenin kuru maddesinin %8'i geçmemesi gerekir. Bunun anlamı, sığır gübresi kullanılacaksa gübrenin bire bir oranında su ile karıştırılması demektir. Bu madde fermantasyon süresi sonunda (15-20 gün) fermantörden aynı şekilde çıkacaktır. Akışkan durumuna gelmiş olan bu bulamaç halindeki gübrenin depolanması için betondan yapılmış havuz şeklinde bir gübre deposuna ihtiyaç vardır.
Biyogaz üretiminde aşağıdaki işlemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır:
1) Fermantöre kesinlikle hava aldırılmamalıdır.
2) Antibiyotik almış hayvanların gübreleri kesinlikle fermantöre konulmamalıdır. Antibiyotikler metan bakterisini öldürür.
3) Deterjanlı atıklar kesinlikle fermantöre konulmamalıdır. Deterjanlarda bakteriyi öldürür.
 

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş