Artvin Kültürünün 6 Olmazsa Olmazı

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray

Artvin Kültürünün 6 Olmazsa Olmazı


Köklü kültürü, binlerce yıllık tarihi ve ve muazzam doğa harikasıyla Karadeniz’in cennet köşesi Artvin. Gidenleri kendisine hayran bırakan, gitmeyenlerin ise içlerinde ‘mutlaka göreceğim’ planını yerleştiren eşsiz şehir.
Artvin, geçmişten günümüze çok farklı halk ve kültürün bir arada sorunsuz yaşamasını sağlarken aynı zamanda renkli, özgün bir kültürel yapıyı da ortaya koymuş. Daha çok Kafkas ve Karadeniz kültürünün hakim olduğu yörede, mutfak geleneğinden el sanatlarına, halk oyunlarından hayvancılığa uzanan zengin bir kültür barınıyor. Gelin Artvin yöresini ve kültürünü biraz daha yakından tanıyalım.



Kuymak, Puçuko ve Diğer Lezzetleri : Artvin mutfağının lezzet sırrı aslında muhteşem yeşil doğasında yetişen bitkilerin kullanılan etlere kadar işleyen aromalı tatlarında gizli olabilir. Artvin mutfağının en belirgin lezzet unsurları çay, fındık, pirinç, karalahana ve hamsi. Kuymak en çok bilinen nefis bir kahvaltılık, kurutulmuş taze fasulyeden yapılan “Puçuko” ise özel bir yemek. Hamur işleri, özel çorbaları ve etli yemeklerini de mutlaka deneyin!


Köy Evleri : Sahil kesimi dışında en yaygın olarak görülen ve denizden 1000m yükseklikte olan iki katlı, kırma çatılı, şirin ahşap evlerdir. Bu evlerde yaşıyorsanız, tuvalet ihtiyacınız için evin dışına çıkmanız gerekiyor. Ayrıca yükseğe çıktıkça, arazinin eğimine göre evlerin ön bölümü hayvanlara ayrılıyor. Evlerin en güzel yanı ise, odaların yazlık ve kışlık olarak değişkenlik göstermesi.


Çömlekçilik : Artvin'de çömlekçilik, en eski zanaatlardan biri olarak biliniyor. Asırlarca mutfak araç, gereçleri olarak kullanılan ve eskiden Artvin’de hemen her evde üretilebilecek kadar yaygın bir zanaat olan çömlekçilik, günümüzde neredeyse tükenme noktasında. Artvin’in Borçka ilçesinde, ''son fırını'' çalıştıran çömlek ustası Kazım şirin, baba mesleği olan bu geleneği hala devam ettiriyor.


Hayvancılık ve Çobanlık Artvin’de sanayi olanakları az ve tarım arazisi de sınırlı olduğundan halkın temel geçim kaynağı da hayvancılık oluyor haliyle. Yörede çobanlık da usta-çırak ilişkisine dayalı olarak yapılıyor. Çırak olarak başlayan, pişen ve yetişen çobanlar zamanla sürülerin tek hakimi oluyor ve bu geleneği devam ettiriyorlar.


Horon : Karadeniz denince ilk akla gelen halk oyunu horon. Artvin horonu diğer yörelere göre biraz değişiklik gösteriyor. Mesela çok hızlı omuz silkme ve ayak sallama yoktur, tüm vücudun hareketleri ile ayakları sertçe yere basmak vardır. Horona eşlik eden çalgı kemençe değil, Tulum ve akordiyondur. Hızlı ve sert hareketleri olan horonu kadınlar da en az erkekler kadar iyi oynarlar


Boğa Güreşi : Günümüzde hala Artvin Kafkasör Yaylası’nda yaşatılan 200 yıllık bir gelenek boğa güreşleri. Tam bir kültür kaynaşması. Ege Bölgesi’nden boğalarıyla gelenler zeybek oynarken Karadenizliler de boğalarının yanında horon tepiyorlar. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu gelenek artık Türkiye şampiyonası’na dönüştürüldü. Bu nedenle güreşler çok daha çekişmeli geçiyor.
 

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş