dizin sitesi takipçi satın al gündem forum

8. Sınıf Türkçe Dersi Cümlede Anlam Test Soruları

FeyyazAdatepe

Misafir Editör
Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
331
Tepkime puanı
3
Konum
istanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş

8. Sınıf Türkçe Dersi Cümlede Anlam Test Soruları​

I. Hiçbir şiir eleştirisi, kötü bir şairi, iyi şair katına çıkarmadığı gibi, iyi bir şairin de önünü kesemez.
II. Kendinden öncekileri aşamayan, yeni bir çizgi yaratmayan bir şairin gelecekte kendine yer edinmesi mümkün değildir.
III.Bir şairi nesnel ölçütlerle değerlendirmeyen eleştirmen, değerlendirdiği kötü bir şair de olsa, onun gerisinde kalmaktan kurtulamaz.
IV.Bir şairi, iyi şair yapan da kötü şair yapan da aldığı eleştiriler değil, sadece yazdıklarının kalitesidir.

1. Numaralandırılmış cümlelerin hangileri anlamca birbirine en yakındır?
A) I ve III B) I ve IV C) II ve IV D) III ve IV



2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tanım” yapılmıştır?

A) Toplumlara ulus bilinci veren, onları belli amaçlara yöneltip yönlendiren çeşitli kuşakları etkileyen şiirler vardır.
B) İnsanoğlunun duygularını dile getirmeyi amaçlayan şiir, her insanın yaşamında belli yer tutar.
C) Şiir, her ülkenin, her dönemindeki örneklerin ve dilin belli olanaklarından faydalanır.
D) Sunuluş açısından özgün, etkilemeye, duygulanmaya yönelik, yaratı niteliği taşıyan söz sanatı ürünüdür şiir.



3. Aşağıdakilerden hangisi, üslup bildiren bir cümle değildir?

A) Toplantıdaki kapanış konuşmasının en güzelini sen yapacaksın.
B) Yunus Emre’nin şiirlerinde bir sadelik ve akıcılık vardır.
C) Ben, bu romanı yazarken çok ağır bir dil kullanmışım.
D) Kısa, özlü ve yoğun söyleyişleriyle vazgeçilmez bir yazardır o.



4. “Sağır, bir ses duymuş; kör, haydi kaçalım, demiş.” cümlesinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Kimden gelirse gelsin bize söylenenlere uymalıyız.
B) Bazen yetkisiz bir kişinin ardından çok kişi gidebilir.
C) İnsanlar, haber getiren kişilere dikkat etmelidir.
D) Sözünü dinlediğimiz kişilerin ehil olması önemlidir.



“Övülmeye değer insan, başında bir yetkili yokken de işini dürüstçe yapandır.”
5. Bu özdeyişe göre insanda bulunması gereken en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sabırlılık
B) Doğruluk
C) İçtenlik
D) Sorumluluk



6. “Teste almadığımız soruların yeterince iyi olmadığı sanılmasın.” cümlesine anlam bakımından en yakın cümle hangisidir?

A) Teste aldığımız sorular iyi diye seçilen sorulardır.
B) Teste aldığımız sorular dışında da iyi sorular var.
C) Teste aldığımız sorular içinde iyi olmayanlar da var.
D) Yeterince iyi olmayan soruları da teste alabiliriz.



(I) Bu kitap, şairin ikinci şiir kitabıdır.

(II) Sözcük seçiminde, dize kurmada oldukça usta olduğu görülmektedir.

(III) Ancak şiirlerinde içerik olarak bütünlük yoktur.

(IV) Daha da önemlisi, kullandığı gösterişli dil, onun küçük bir azınlık tarafından anlaşılmasına neden olmuştur.

7. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde söyleyen kişinin yorumu söz konusu değildir?

A) I B) II C) III D) IV



Soru cümlesi gibi kurulan ancak cevap beklemeyen cümlelere “sözde soru cümlesi” denir.
8. Aşağıdakilerden hangisi bu tanıma uygun bir cümledir?

A) Bu saatte açık market bulabilir miyiz?
B) Nereden çıktı bu cenaze?
C) Ağlayanım anam bacım, elin kızı yas mı tutar?
D) “Boğaziçi Ekspresi” yarım saate kadar gelir mi?



9. Aşağıdakilerden hangisinde “varsayım” söz konusu değildir?

A) Bir an için uydunun yörüngeye oturmadığını düşünelim.
B) Böylesine önemli konularda varsayımlarla hareket edemeyiz.
C) Bunları benden değil de diyelim ki yetkin birinden duysaydın tavrın böyle olur muydu?
D) Tut ki hak ettiğiniz ücreti alamadınız, öyle bir durumda ne yapacaksınız?



10. “Anneler çocuklarının akıllarından tutacak yerde ellerinden tutarlar.” cümlesiyle asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Annelerin çocuklarını akıllı bir yaklaşımla korumaları
B) Annelerin çocuklarını severken ölçüyü kaçırmamaları
C) Annelerin çocuklarına hep yardım etmek istemeleri
D) Annelerin çocuklarına akıl yoluyla değil de sevgi yoluyla yaklaşmaları



“Abdülhak Hamit’in ne dil kaygısı olmuştur ne dil bilinci; üç dilden aldığı sözcüklerle gönlünce bir sözlük yapmış, bu sözlükten seçtiği kelimeleri dilediği gibi kullanmıştır.”
11. Bu cümleye anlamca en uzak cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Abdülhak Hamit’te dil kaygısı yoktur.
B) Abdülhak Hamit eserlerinde üç dil kullanmıştır.
C) Abdülhak Hamit, dili özgün bir tarzda kullanmıştır.
D) Abdülhak Hamit, dili başarılı bir şekilde kullanmıştır.



CEVAP ANAHTARI

1-B, 2-D, 3-A, 4-A, 5-B, 6-B, 7-A, 8-C, 9-B, 10-D, 11-D
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.