
Orta Çağ Felsefesi: Din Felsefesinde Ateizmle Tanrı'nın Reddi Nedir? Ne Değildir?
Ateistler bazen Tanrıtanımaz kelimesiyle anılsalar da bu isimlendirme var olan bir Tanrıyı reddetme fikrine atıfta bulunduğu için ateistler tarafından kabul görmez. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayali yaratıkları ve olayları reddeder. Ateist bakış açısıyla Tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhani varlıklar da reddedilir.
Dinlerin varlığı, dinlerin tanımının ne olduğu, dinlerin iyi mi yoksa kötü mü olduğu, ateizmin konusu ve tartışma alanı dışındadır. Ateizm, her tür metafiziği reddettiği için, kendini metafizik ögeler üzerinden temellendiren dinlerin metafizik boyutlarını da doğal olarak reddeder. Yani ateist tutum, özellikle dinlere karşı sergilenen bir duruş değil, genel olarak tüm metafizik inanışlara karşı bir duruştur.
Ateizm sıklıkla Dinsizlik ile özdeşleştirilse de Budizm gibi bazı Uzak Doğu dinlerinde de Yaratıcı anlamında bir Tanrının varlığına rastlanmaz. Bu yönüyle de ateizm ile dinsizlik birebir örtüşmez. Deist akımlara bakıldığında da Tanrıya inancın olduğu ancak dinlerin kabul edilmediği görülür.
KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI