egitimgonullusu
Forum Üyesi
KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı), Türkiye'de kamu kurumlarında görev almak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Farklı eğitim seviyelerindeki adaylar için farklı kategorilerde uygulanan bu sınav, Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim düzeylerinde gerçekleştirilir. Bu üç sınav arasındaki temel farklar şunlardır:
1. Eğitim Seviyesi
- KPSS Lisans: Üniversitelerin lisans programlarından (4 yıllık) mezun olanlar veya mezun olabilecek durumda olanlar içindir.
- KPSS Önlisans: Meslek yüksekokulları veya önlisans programlarından (2 yıllık) mezun olanlar veya mezun olabilecek durumda olanlar içindir.
- KPSS Ortaöğretim: Lise veya dengi okullardan mezun olanlar veya mezun olabilecek durumda olanlar içindir.
2. Sınav İçeriği ve Zorluk Düzeyi
- KPSS Lisans: Bu sınav, genel yetenek ve genel kültür konularının yanı sıra alan bilgisi sorularını da içerir. Alan bilgisi soruları, adayların lisans eğitimleri sırasında öğrendikleri konularla ilgilidir ve sınavın zorluk düzeyi diğer sınavlara göre daha yüksektir.
- KPSS Önlisans: Bu sınav, genel yetenek ve genel kültür konularını içerir. Sorular, önlisans düzeyindeki bilgi birikimini ölçmeye yönelik hazırlanır ve ortaöğretim sınavına göre daha zordur.
- KPSS Ortaöğretim: Bu sınav da genel yetenek ve genel kültür konularını içerir. Sorular, lise düzeyindeki bilgi birikimini ölçmeye yönelik hazırlanır ve diğer sınavlara göre daha kolaydır.
3. Sınav Sıklığı
- KPSS Lisans: Bu sınav, her yıl düzenli olarak yapılır.
- KPSS Önlisans ve Ortaöğretim: Bu sınavlar, iki yılda bir, çift yıllarda (örneğin 2024, 2026 gibi) yapılır.
4. Puan Türleri ve Kullanım Alanları
Her sınav türü için farklı puan türleri hesaplanır ve bu puanlar, farklı kurumların personel alımında kullanılır.- KPSS Lisans: P1, P2, P3 gibi farklı puan türleri hesaplanır ve bu puanlar, A Grubu kadrolar, uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı gibi pozisyonlar için yapılan alımlarda kullanılır.
- KPSS Önlisans: P93 puan türü hesaplanır ve bu puan, B Grubu kadrolar için yapılan alımlarda kullanılır.
- KPSS Ortaöğretim: P94 puan türü hesaplanır ve bu puan, B Grubu kadrolar için yapılan alımlarda kullanılır.