iOS 11 sonrasında merakla beklenen yeni işletim sistemi iOS 12’nin tanıtımı yapıldı. WWDC 2018 etkinliğinin başrol oyuncularından biri olan iOS 12 işletim sistemiyle beraber hem iOS 11 hatalarını giderecek hem de daha kararlı bir işletim sistemini sunacak olan Apple’ın bekleneni verdiğini gördük. Peki, iOS 12 işletim sistemiyle beraber neler sunuldu?
iOS 11 sonrasında merakla beklenen yeni işletim sistemi iOS 12’nin tanıtımı yapıldı. WWDC 2018 etkinliğinin başrol oyuncularından biri olan iOS 12 işletim sistemiyle beraber hem iOS 11 hatalarını giderecek hem de daha kararlı bir işletim sistemini sunacak olan Apple’ın bekleneni verdiğini gördük. Peki, iOS 12 işletim sistemiyle beraber neler sunuldu?
Bu hız artışı sadece uygulamalarda değil, klavye ve kamera kısmında da kendisini gösterdi. Klavye kısmında %50 daha hızlı bir açılış elde edildi ve kamera kısmında ise %70 hız artışı sağlandı. Bunun dışında cihazların yük altında daha rahat çalışması için özel bir düzenleme yapıldı.
Yapılan açıklamaya göre, cihazı yük altında çalıştırdığınız zaman, 2 kat daha hızlı çalışma ayrıcalığı sağlandı. Tüm bu optimizasyonlar için yonga takımıyla beraber çalıştığını belirten Apple yetkilileri, iOS 12 ile performans ihtiyacını göz önüne aldıklarını da belirtti. Yani cihazlar yüksek işlem altındayken güç odaklı bir çalışma, sistem boştayken de enerji tasarrufu odaklı bir çalışma yapılacak.
En çok dikkat çeken ortak ise Adobe oldu. Creative sistemiyle ARKit 2.0 sistemi uyumlu hale getirildi. İlk sürümden farklı olarak bu seride artırılmış gerçeklik nesne tanıma kısmında da karşımıza çıkacak. Yeni teknolojiyle beraber nesnelerin boyutları ve yükseklikleri algılanabilecek ve sanal ortamda bu değerleri görebileceksiniz. Ayrıca 3 boyutlu nesne tanımlama özelliği de kullanıma girdi.
USDZ sistemi konusunda gelen yeniliklere daha sonra ele alacağız. Sadece cihaz içerisinde değil, USDZ dosya formatının internet sitelerinde de yararlanılacağından söz ediliyor. Ayrıca ARKit 2.0 teknolojisiyle beraber çoklu kullanıcı desteğinin artırılmış gerçekliğin sunulduğunu da ekleyelim. Yani şöyle ki arkadaşlarınızla beraber artırılmış gerçeklik oyunları oynamanız mümkün olacak. Mesela sanal ortamda iki farklı cihaz kullanarak, artırılmış gerçeklik ile masa tenisi oynayabileceksiniz.
Ayrıca uygulamaya yeni bir sekmede ekleniyor. “Sizin için” olarak eklenen sekmede, anılarınız bir film şeridi gibi gösterilebiliyor. Albüm aktivitesi olarak paylaşabileceğiniz bu kısımlarda size özel önerilerde sunuluyor. Diğer bir yenilik ise fotoğraf paylaşımı kısmında. Artık çektiğiniz fotoğraflarda yer alan kişiler makine öğrenimi ile tanınıyor. Siz bu fotoğrafı iMessage üzerinden paylaştığınız zaman, fotoğrafın içerisinde yer alan kişilere de bu konuda bilgi veriliyor ve bu kişilere de paylaşım için öneriler sunulabiliyor.
Bu kısımda uygulamalar için kendi cümlelerinizi eklemeniz gerekiyor. Kendi cümlelerinizi ekleyerek uygulamalarla iletişim kurabiliyorsunuz. Siri’ye eklediğiniz cümlelerle sesli komut vererek uygulamalara erişmeniz mümkün oluyor. Tabii ki bu işlem yine Siri üzerinden yapılıyor.
Dil tespiti sistemini de kullanıma sokan animoji sistemine, kötü ifadelere karşı önlemler geliyor. Memoji özelliği kısmında ise kendi emojilerinizi oluşturabiliyorsunuz. Bir nevi AR emoji sisteminin kullanıma girdiğini söyleyebiliriz.
Aktif olan kullanıcının görüntüsünü öne çıkaran sistemin artıları oldukça fazla. Ayrıca kullanıcılar bu kısımda hem animojileri hem de memojileri kullanabilecekler ekleyelim. FaceTime dışında mesajlar bölümüne de yeni kamera efektleri ekleniyor. Ayrıca iki sistem arasında bir bağlantı kurulduğunu da ekleyelim. İki sistem arasında anlık geçişler yapabiliyorsunuz.
En büyük ayrıcalığı ise kendi içerisinde planlamasının olması. Şöyle ki uygulamaların ne kadar süre için kullanılabileceğini ve limitlerinin neler olacağını yine bu sistem üzerinden belirlemeniz mümkün. Özellikle çocukların akıllı telefon kullanımının sağlıklı bir hale getirilmesi için çok önemli bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.
iOS 12 Performansı Nasıl Değişti?
Yeni işletim sisteminde ilk değişiklik performans kısmında yapıldı. Zaten Apple’ın performans değerleri üzerinde duracağı düşünülüyordu. Beklendiği gibi de oldu. Yapılan iyileştirmelerle beraber iOS 12 işletim sisteminin kullanıldığı cihazlarda %40 daha hızlı bir şekilde uygulamaları açmak mümkün hale getirildi.Bu hız artışı sadece uygulamalarda değil, klavye ve kamera kısmında da kendisini gösterdi. Klavye kısmında %50 daha hızlı bir açılış elde edildi ve kamera kısmında ise %70 hız artışı sağlandı. Bunun dışında cihazların yük altında daha rahat çalışması için özel bir düzenleme yapıldı.
Yapılan açıklamaya göre, cihazı yük altında çalıştırdığınız zaman, 2 kat daha hızlı çalışma ayrıcalığı sağlandı. Tüm bu optimizasyonlar için yonga takımıyla beraber çalıştığını belirten Apple yetkilileri, iOS 12 ile performans ihtiyacını göz önüne aldıklarını da belirtti. Yani cihazlar yüksek işlem altındayken güç odaklı bir çalışma, sistem boştayken de enerji tasarrufu odaklı bir çalışma yapılacak.
ARKit 2.0 Teknolojisi
Artırılmış gerçeklik teknolojisi kısmında da önemli geliştirmeler yapıldı. iOS 12 ile artırılmış gerçeklik sisteminde çok daha hızlı bir teknoloji görmek mümkün olacak. Pıxar ile çalıştıklarını belirten Apple’ın bununla beraber yeni bir dosya formatı oluşturduklarını belirtti. USDZ olarak adlandırılan yeni dosya formatı, 3 boyutlu dosyaları ve animasyonları paylaşmanıza izin verecek. Bu objeleri gerçek dünyaya aktarmanız içinde yeni bir yol olarak gösterildi. Ayrıca bu kez birçok iş ortağıyla beraber çalışıldı.En çok dikkat çeken ortak ise Adobe oldu. Creative sistemiyle ARKit 2.0 sistemi uyumlu hale getirildi. İlk sürümden farklı olarak bu seride artırılmış gerçeklik nesne tanıma kısmında da karşımıza çıkacak. Yeni teknolojiyle beraber nesnelerin boyutları ve yükseklikleri algılanabilecek ve sanal ortamda bu değerleri görebileceksiniz. Ayrıca 3 boyutlu nesne tanımlama özelliği de kullanıma girdi.
USDZ sistemi konusunda gelen yeniliklere daha sonra ele alacağız. Sadece cihaz içerisinde değil, USDZ dosya formatının internet sitelerinde de yararlanılacağından söz ediliyor. Ayrıca ARKit 2.0 teknolojisiyle beraber çoklu kullanıcı desteğinin artırılmış gerçekliğin sunulduğunu da ekleyelim. Yani şöyle ki arkadaşlarınızla beraber artırılmış gerçeklik oyunları oynamanız mümkün olacak. Mesela sanal ortamda iki farklı cihaz kullanarak, artırılmış gerçeklik ile masa tenisi oynayabileceksiniz.
Fotoğraflar Yenilendi
iOS 12 işletim sisteminin diğer bir yeniliği ise fotoğraflar kısmında yapıldı. Fotoğraflar uygulamasına yeni olarak arama yetenekleri ekleniyor. Fotoğrafları anında bulmanız için kullanabileceğiniz arama özelliği sayesinde kişileri, yerlere, kategorilere ve etkinliklere göre fotoğraflar içerisinde aramalar yapabileceksiniz. Fotoğrafların bu özelliği için makine öğrenimi sunulacak. Tüm aramalarınızı geniş kategoriler içerisinde yapabiliyorsunuz.Ayrıca uygulamaya yeni bir sekmede ekleniyor. “Sizin için” olarak eklenen sekmede, anılarınız bir film şeridi gibi gösterilebiliyor. Albüm aktivitesi olarak paylaşabileceğiniz bu kısımlarda size özel önerilerde sunuluyor. Diğer bir yenilik ise fotoğraf paylaşımı kısmında. Artık çektiğiniz fotoğraflarda yer alan kişiler makine öğrenimi ile tanınıyor. Siz bu fotoğrafı iMessage üzerinden paylaştığınız zaman, fotoğrafın içerisinde yer alan kişilere de bu konuda bilgi veriliyor ve bu kişilere de paylaşım için öneriler sunulabiliyor.
Yenilenmiş Siri
iOS 12 sonrasında Siri sanal asistanına kısa erişim özelliği ekleniyor. “Shortcuts” olarak tanıtılan bu özellik sayesinde, Siri’nin uygulamalara kısa bir şekilde erişimi sağlanıyor. Bu şekilde artık uygulamalar Siri’ye eklenebiliyor.Bu kısımda uygulamalar için kendi cümlelerinizi eklemeniz gerekiyor. Kendi cümlelerinizi ekleyerek uygulamalarla iletişim kurabiliyorsunuz. Siri’ye eklediğiniz cümlelerle sesli komut vererek uygulamalara erişmeniz mümkün oluyor. Tabii ki bu işlem yine Siri üzerinden yapılıyor.
Sesli Notlar Yenilendi
Diğer bir değişiklik ise sesli notlar kısmında yapılıyor. Sesli notlar yeniden tasarlanmış durumda ve iPad desteğini de almış oldu. Ayrıca sesli notların iCloud desteğinin geldiği de açıklandı.Rahatsız Etme Özelliği Geliştirildi
Gelen yeniliklerden birisi de rahatsız etmeyin özelliğine ilişkin oldu. Yeni geliştirme sonrasında, kullanıcılara gece modu benzeri bir sistem sunuluyor. Bildirimlerin kapatılması, ekranın dikkat dağıtmaması adına tamamen kararlık bir tema ile güncellenmesi gibi ayrıcalıklarda eklenmiş oldu.Bildirimler Yenilendi
iOS 12 uzun süredir beklenen bildirimler özelliğini de yenilemiş oldu. Buna göre artık bildirimler gruplamalı olarak sunulabilecek. Kullanıcıların kilit ekranı üzerinden bildirimlerini kontrol etmeleri sağlanırken, bunun dışında bildirim merkezi kontrollerine ulaşması da sağlanacak. Ayrıca kullanıcılar bildirim sayılarını da kendileri belirleyecek.Animoji Yenilendi ve Memoji Özelliği Geldi
Animoji yeni karakterlerle beraber güncellendi. Kaplan, Koala, T-Rex ve Hayalet karakterleri olmak üzere yeni karakterlerin kullanıma girdiğini gördük.Dil tespiti sistemini de kullanıma sokan animoji sistemine, kötü ifadelere karşı önlemler geliyor. Memoji özelliği kısmında ise kendi emojilerinizi oluşturabiliyorsunuz. Bir nevi AR emoji sisteminin kullanıma girdiğini söyleyebiliriz.
FaceTime ve Mesajlar Yenilendi
Bir diğer değişikliğimiz ise FaceTime ve Mesajlar bölümünde karşımıza çıktı. Artık grup FaceTime özelliği kullanıma girdi ve aynı anda 32 kişiye kadar görüntülü konuşma desteği sunuldu.Aktif olan kullanıcının görüntüsünü öne çıkaran sistemin artıları oldukça fazla. Ayrıca kullanıcılar bu kısımda hem animojileri hem de memojileri kullanabilecekler ekleyelim. FaceTime dışında mesajlar bölümüne de yeni kamera efektleri ekleniyor. Ayrıca iki sistem arasında bir bağlantı kurulduğunu da ekleyelim. İki sistem arasında anlık geçişler yapabiliyorsunuz.
Aktivite Özeti
Bir diğer yenilik ise aktivite özeti sistemi oldu. Telefon ve tabletlerde ne kadar süre geçirildiği konusunda kullanıcılara raporlama sunacak olan yeni özellik, dijital aktivitelerinizi kontrol etmenize ve zamanlamanıza izin veriyor.En büyük ayrıcalığı ise kendi içerisinde planlamasının olması. Şöyle ki uygulamaların ne kadar süre için kullanılabileceğini ve limitlerinin neler olacağını yine bu sistem üzerinden belirlemeniz mümkün. Özellikle çocukların akıllı telefon kullanımının sağlıklı bir hale getirilmesi için çok önemli bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.
Desteklenecek Cihazlar
iPad
- 12.9-inch iPad Pro 2. Nesil
- 12.9-inch iPad Pro 1. Nesil
- 10.5-inch iPad Pro
- 9.7-inch iPad Pro
- 9.6-inch iPad
- iPad Air 2
- iPad Air
- iPad 5. Nesil
- iPad mini 4
- iPad mini 3