Erzurum kongresi günleri...

Emre Esmer

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
10 Nisan 2019
Mesajlar
6,434
Tepkime puanı
10
Yaş
33
Konum
İstanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş

ERZURUM KONGRESİ GÜNLERİ...


KEMAL PAşA, 22 Haziran 1919'da Amasya Genelgesini yayınlayınca Padişah ve İstanbul yönetimiyle ipleri kopardı. Padişah en son 7-8 Temmuz gecesi telgraf başında kendisini görevden aldığını söyleyince, o da çok sevdiği askerlik mesleğinden istifa ettiğini açıklamıştı.
PEKİ Mustafa Kemal Paşa askerlik mesleğinden istifa edince, yetkisiz ve sivil olarak ne yapabilecekti? Örneğin millet onun peşinden gidecek miydi?
Bütün bu soruların yanında Erzurum'da bulunan ve askerlikten istifa eden Mustafa Kemal Paşanın sivil elbisesi yoktu...
MAZHAR MÜFİT KANSU, sivil elbisenin nasıl bulunduğunu anlatıyor.
"İstifa olayının gerçekleştiği gecenin sabahı, yani 8 Temmuz 1919, sabahı artık Mustafa Kemal Paşa, bizden, yani halktan farksız bir millet ferdi idi ve sivil giyinmişti.
Ancak, olayın Paşa üzerindeki geçici tesiri yarı ciddî, yarı berhayat sürpriz halinde paşaya sivil kıyafet düzmekle kendisini gösterdi.
Bütün ömrü askerlikle geçen Paşanın sivil elbisesi yoktu. Derhal bir yeni elbise temini de mümkün olmamıştı.
Sabahleyin:
- Elbiseyi ne yapacağız Mazhar? der demez:
- Kolay Paşam dedim. Aklıma geldi, hemen valiye gittim.
- Paşa için sizin elbiselerinizden bir tane istiyorum.
Münir Bey bir hayli sıkıldı.
Haksız değildi. Harp içi ve harp sonrası kimsede el dokunulmamış elbise kalmamıştı. Bununla beraber hemen akıl etti.
- Benim ya bir, ya iki defa giydiğim bir jaket atayım var, Paşa hazretlerine onu takdim edelim...
- Gayet iyi, jaket atayı aldım, bende de temiz bir fes vardı. Gömlek, yaka, kravat da uydurmuştum. PAşANIN İşTE İLK SİVİL KIYAFETİNİ BU SURETLE TEMİN ETMİşTİK.
Paşanın birkaç ay kullanmış olduğu o fesi, o günlerin hatırasını tazeleyerek, dikkatle saklarım."
(Mazhar Müfit Kansu, Erzurum'dan Ölümüne Kadar Mustafa Kemal Paşa ile Beraber)

Erdal Atıcı
19 Temmuz 2019

 

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Uğur Ağdaş
ataşehir escort - anadolu yakası escort - bostancı escort - kadıköy escort - maltepe escort - escort bayan - pendik escort - kurtköy escort - kadıköy escort - kartal escort - elektronik sigara - deneme bonus - Jigolo arkadaşlık ajansı