Beyaz Yelken Çiçeği

Lima

Harbi Üye
Bayan Üye
Forum Üyesi
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
7,433
Tepkime puanı
9
Cinsiyet
  1. Bayan
Anavatanı Amerika: Kolombiye, Venezuela dır. Koyu yeşil Yaprakları, uzunca oval, uç kısma doğru sivri; çiçekleri kar beyazı, spadix yeşil, beyaz, tekrar yeşildir. Tabiatta 36 türü bulunan Spathiphyllum cinsinin başka bir melezi de (S. “Mauna Loa”) iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

İklim İstekleri

Bitki gelişme döneminde ortamla 18-20 C sıcaklığa gereksinim duyar. Kışın ise 15 C sıcaklık ister. Yüksek orantılı %75-80 oranında nem ister. Aydınlık yarı gölege veya gölge yerlerden hoşlanır. Bitkinin zarar görmemezi açısından doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.

Toprak İstekleri

John Innes saksı kompostu No.2 de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır. Saksı toprağı hacimce eşit miktarlarda orman toprağı, yaprak çürüntüsü ve sphagnumyosunu karışımı ve yine hacimce 2 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım kum, ½ kısım orman toprağı karışımını da kullanılabilir.


Üretim Tekniği

Üretimi tohum veya bölme şeklinde yapılır. Tohumla üretmede Anthurium’da olduğu gibidir. Fazla dallanma gösteren toprak altı gövdenin (rizom) bölünmesi Nisan ayında yapılır. Bölme sırasında yaprak köklerinin zadelenmemesine dikkat edilmelidir. Ayrılan yavru bitkiler içerisinde ana bitkinin büyüme kompostu bulunan küçük saksılara alınırlar.Saksılar sıcaklığı 22-25 C olan nemli ve gölgeli bir yerde muhafaza edilirler.
Bölme yöntemiyle üretmede, yavru bitkinin dikimden çiçekli haldeki bitkiye kadar gerekli yetiştirme süresi 8-10 aydır.

Gübreleme

Saksı değiştirme işlemi her yıl Nisan ayında yapılması gerekmektedir. Mayıs-Haziran ayları arası haftada bir kez 1 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama

Bitkinin çiçeklenme dönemi Mart-Haziran ayları arasındadır. İlkbahar ve Yaz aylarında ılık, kireçsiz su ile bolca sulanmalı, nemli bir hava sağlanmalı, yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Sonbahar ve kış aylarında ise saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır. Dinlenme dönemi Ekim’den Ocak’a kadar devam eder.


Budama

Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler (sapları ile birlikte) kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Hastalık ve Zararlıları

Önemli Zararlıları Kırmızı Örümcek, Yaprak Bitkileri ve Unlu Bitler’ dir. Kırmızı Örümcekler, Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.

Mücadelesi, akarları öldüren Propargite 73 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8-10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Dicofol 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 15 cc’lik 10/1 suya preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmına ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Yaprak bitleri, Püseron, ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri yeşil, siyah, sarı, kırmızı, beyaz ve kahverengimsidir. Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virus hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar.

Mücadelesi, aşağıda adı ve kullanım dozu verilen ilaçlardan birisi su ile karıştırarak uygun bir pülvizatörle bitkiye püskürtülmelidir. Parathion-methyl 35 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Malathon 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 25 cc’lik 10/1 suya preparat kullanılabilir. Unlu bitler; Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.
 
Benzer konular Forum Tarih
Lima Bitkiler Genel 2 2K

Benzer konular

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş