Kötü Muameleden Kaçınmak için 5 Yol

RebeL

Forum Üyesi
Katılım
21 Mart 2019
Mesajlar
129
Tepkime puanı
0
Takım
HataySpor
Kötü Muameleden Kaçınmak için 5 Yol

Kötü muamele görmek, günlük hayatta birçok farklı biçimde karşımıza çıkan bir davranış biçimidir. Bu davranış biçimini, eşinizden, ailenizden, bir arkadaşınızdan veya iş yerindeki bir meslektaşınızdan görebilirsiniz. Ya da başkalarına saygı ile yaklaşamayan, sizinle herhangi bir şekilde iletişim kuramayan herhangi bir bireyden, kötü muamele görmek muhtemel bir durumdur.
Herkesin size karşı tutumu bu şekilde olmayacağı için, bu davranış şeklinden kaçınılması muhtemeldir. Kötü muamelede bulunan kişiler genellikle, çevrelerindeki en zayıf ve öz güveni en az insanları ‘kurbanları’ olarak seçerler. Kötü muameleye meraklı insanlar, kontrolleri dışında bir durum meydana geldiğinde nasıl hareket edeceklerini bilmeyen insanlara yönelirler.


“Kötüye muamele, eziyet, küçümseme, güç, kontrol, korku ve kölelik ile ifade edilir”
– Juan Antonio Cobo Plana?
Herhangi bir kötü muamele durumu ile karşı karşıya kaldığınız zaman nasıl tepki vermeniz gerektiğini bilmek istiyor musunuz? Bu koşullara son vermek isteseniz de, olacaklar sizi korkutuyor mu? Sakın ola kendinizi küçültmeyin ve hayatınızda yer almasını istemediğiniz bir şeyi asla kabul etmeyin. Bugün, size kötü davrananlara karşı bir duruş sergileme günüdür.
1. Doğru bir şekilde karşılık verin

Bu gibi durumlarda verilecek uygun bir yanıt, size kötü muamelede bulunmaya devam eden birinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bunu nasıl yapabilirsiniz? Gerekli cesareti her zaman kendinizde bulmak kolay değildir; ancak en zoru, tepki vereceğiniz ve bir şeyler demeniz gereken durumlarda, elinizden gelenin en iyisini yaparak, içinde bulunduğunuz durumdan çıkmaktır.

Bazen, hangi şekilde olursa olsun, kötü muameleyi önlemek için, davranışlarınızı değiştirebileceğiniz bazı yollar olur. Uygun bir şekilde yanıt vermek bu durumu hafifletebilir. Kötü muamele durumuna yanıt vermenin yollarından ikisi sizler için aşağıda sıraladık:
İlki, kesin ve net cümleler ile cevap vermektir. Sağlam bir ses tonu ve tam bir inanç ile birlikte, kısa, açık ve hedefe yönelik ifadeler kullanın. Örneğin;
Özür dilerim, ama saat 5’de çıkmam gerekiyor.
Kusura bakma, o işi bugün yapamam.
şimdilik üzerinde durmam gereken başka önceliklerim var.
Söylediğin şey çok ilginç, ben bunu bir düşüneyim.
Söylediğiniz şey hakkında biraz düşünmek istiyorum.


Bazen bu şekilde çıkışlar yapmak, karşıdaki insan nezdinde sert bir tavır gibi algılanabilir, ancak istismar ve kötü muameleden kaçınmak için, içinde bulunduğunuz durumu, güzel ve nazik olmaktan daha ziyade, sağlam ve kesin olarak ifade etmeniz gerekmektedir.
İkinci yol ise, bozuk bir plağa benzer. Aynı şeyi binlerce kez tekrar ederek, aynı mesajı vererek, karşınızdaki insan içinde bulunduğunuz durumu ve bakış açınızı anlayabilir. Bu şekilde, hayatınız boyunca gerçekten meydana gelmesine izin vermek istemediğiniz durumları tekrarlayıp, doğrulayabilirsiniz.
2. Espri anlayışınızı koruyun
Kimse sizi gülme hakkınızdan alıkoyma hakkına sahip değildir. En zor koşullarda bile kendinizi bir gülümseme ile ayağa kaldırın. Böyle yapmak, karşınızdaki insanın, size söylediklerinin önemli olduğu hissiyatının üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Buradaki püf nokta, kendinizi en iyi şekilde tanımaktan geçer. İyi olduğunuz alanları bilin ve aynı zamanda zayıf noktalarınızı da pas geçmeyin. Yani hem zayıf ve hem de güçlü yönlerinizi bilin.
Eğer kendinizden emin olursanız, kimse sizi istemediğiniz bir konuma sokamaz. Size söylenebilecek aşağılayıcı herhangi bir söz ya da ifadeyi dile getiremez, getirse bile bir şey ifade etmez. Eğer siz kim olduğunuzu biliyorsanız; kimse size bir tanımlama yapamaz. Kötü muamele görmek, veya zarar verici kelimeler ya da sizi utandırmak, sizi alaşağı etmek amacıyla gerçekleştirilen eylemler karşısında sadece gülümseyin. Gerçeği siz biliyorsunuz. Bunu yapanlar sadece size zarar vermeye çalışıyorlar.
“Zorlukların üstesinden gelmenin en iyi yolu onlara muhteşem bir gülümseme ile saldırmaktır.”
– Robert Baden-Powell?
3. Ne hissettiğinizi söyleyin

Ne hissettiğinizi söylemek için can atarken neden sessiz kalıyorsunuz? Neden korkuyorsunuz? Komik bir duruma düşerim korkusu ile hareket ederseniz, korktuğunuz için düşündüğünüzü söyleyememek daha çok koyacaktır size. Muhtemelen, çevrenizdeki insanların size zarar vermek için ne yapacağından korkar ya da haklı olduğunuzdan bile şüphe edersiniz. Ne hissettiğinizi söylemeyi öğrenin. Kendinizi ifade etmeyi öğrenin. Bu sizi daha güçlü bir insan yapacak ve başkalarının size acı çektirdiği durumlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Eğer birinin size karşı kullandığı ses tonunu beğenmiyorsanız, bunu ona söyleyin! Birinin size karşı olan tutum ve davranışlarını beğenmezseniz, söyleyin! Konuşmaktan, kendini ifade etmekten ne zarar gelmiş? Kendinizi ifade etmeyi öğrenin. Eğer başkaları bunun için size saldıracak kadar cesursa, siz de kendinizi savunmak için yeterli güveni gösterin.
4. Sorgulayın, hemen rıza göstermeyin
Başkalarını kötüye kullanma eğiliminde olan birisi, size bir şeyler söylediğinde, sessiz kalmak kolaydır. Hiçbir şey söylemeyerek, bizler, aslında onlarla aynı fikirde olmasak bile, o kişinin söylediği ile paralel hareket etmiş oluyoruz. Böyle zamanlarda, sessiz kalmak, bizim aleyhimize işleyen bir tutumdur.
Bu nedenle, bugün, başkalarının size söylediklerini sorgulamayı öğrenmelisiniz. Size bu şekilde davranan insana, tam olarak ne demek istediğini sorun. Çok yakın bir zamanda görürsünüz ki, artık o insan bu tutumu daha fazla devam ettiremeyecek. “Öyle işte” ya da “çünkü ben öyle söyledim” gibi saçma sapan cevaplar ile karşılık verecektir. Fakat buna rağmen, bu durumu elinizden geldiği şekilde zorlamalısınız ki kendi söylediklerinin herhangi bir anlama gelmediğini o insan anlayabilsin!
Bu şekilde davranarak, ne kendinizi aşağılamış olacak, ne de o kişinin size, sizin isteğiniz dışında bir şekilde muamele göstermesine izin vereceksiniz. Size bu şekilde kötü bir muamele ile yaklaşmaya çalışan insana, açıklayamayacakları bir durumu dile getirmelerini isteyerek karşılık vereceksiniz. Artık bu noktadan sonra, karşınızdaki insanın hiç de haklı olmadığını ve size zarar veremeyeceğini göreceksiniz.
5. Kötü muamelede bulunan insanı etkisiz hale getirin
Sizi kötü muamele eden kişiyi nasıl etkisiz hale getireceğini bilmek ister misiniz? Çözüm çok basit. Yalnızca o kişiyi nasıl engelleyeceğinizi bilmeniz gerekir; böylece size nasıl yanıt vereceklerini de bilemezler. Daha önce bu konuya benzer bir fikri tartışmıştık, ancak söylenecek daha fazlası var:
Bu kişinin söyledikleri ile neyi ima ettiklerini açıklamalarını söyleyin ve haksız olduklarını görmelerini sağlayın.
Onların sizi tuzaklarına çekmek için kurdukları oyuna gelmemek için, kısa ve net kelimeleri kullanıp bu tür cümleler ile iletişim kurun.
Sakin bir sesi tonu ile yavaşça konuşun. Eğer karşınızdaki insan bağırıyorsa, siz bağırmayın. Sakinliğinizi koruyun!
Onları sıkboğaz edin, artık konuşmak istemeyene kadar onlarla konuşun.
“Ee yani ne olmuş?” gibi sorularla cevap verin.
Peki bu şekilde davranırsanız sonra ne olacak? İdeal olarak, bu kişinin sizi rahat bırakması gerekiyor. “Neden böyle şeyler giyiyorsun ki, hiç yakışmamış” gibi laflar eden birine, “giydiysem ne olmuş?” gibi karşılıklar verirseniz, karşınızdaki insan, artık sizinle konuşmamak hatta sizi başından atmak için binlerce bahane ile etrafta dolaşacaktır.
Sakın ola kötü muameleye boyun eğmeyin! Başkalarının neyi nasıl söylediklerinin bir önemi yok. Başkalarının sizi bu ya da şu şekilde tanımlamasının da bir önemli yok. Siz kim olduğunuzu biliyorsunuz ve bu yüzden kendinizi savunmalısınız.?
Başkalarına kötü muamele de bulunan biri, onları küçük düşürerek, kendilerini güvene alacaklarını düşünen, öz güveni yitik bir insandır. Böyle bir şey olmasına müsaade etmeyin. Karşınızdaki insanlar ile olan ilişkiniz ister romantik, ister ailesel, ister iş veya eğitim bazlı olsun, bu kişinin size kötü muamele de bulunup bulunmamasına izin verecek olan yine sizsiniz.
 

MisGibi

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
1,881
Tepkime puanı
15
Takım
Galatasaray
Bazen ne yaparsanız yapın o muamele gitmiyor
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter