İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler


1) Efes Antik Kenti :

İzmir’de muhakkak görülmesi gereken yerleden birisi de Efes Antik Kenti. Kuruluşu tam olarak bilinmese de Milattan Önce 6000’li yıllarda kurulduğu düşünülen Efes Antik Kenti Helenistik dönemden Osmanlı’ya kadar geçen sürede her daim nefes almış bir yerleşim.

Bu kadim şehrin Amazon olarak adlandırılan kadın savaşçılar tarafından kurulduğu ve tarihte Ana Tanrıçalar Kenti olarak geçen krallığın Apasas şehrinden geldiği rivayet ediliyor.

Her karışı tarihin ta kendisi olan Efes Antik Kenti’nde ön planda olan birkaç yapı bulunuyor. Bunlardan ilki Artemis Tapınağı.

Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı maalesef günümüze kadar korunamamış. Fakat tapınağının ne denli ihtişamlı olduğunu tapınağı yedi harikanın içerisinde derleyen Sidon’lu Antipader’in sözlerinden anlayabiliyoruz.

Antipader Artemis Tapınağı için “İşte! Olimpus’un dışında, güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.” demiş.

Efes Antik Kenti’nin en çok dikkat çeken bir diğer yapısı ise Celsus Kütüphanesi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kütüphane iki katlı olarak inşa edilmiş. Roma hakimiyeti sırasında 110- 135 yılları arasında inşa edildiği sanılan kütüphanenin döneminde binlerce kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Bunlar dışında antik dönemlerin en heybetli açık hava tiyatrosu da Efes Antik Kenti bünyesinde yer alıyor. Bu tiyatro tam 24.000 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Bugün tiyatronun sahne kısmı tahrip olmuş olsa da oturulacak bölümler hala sapasağlam.

Ayrıca antik kent içerisinde yer alan Yamaç Evler de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölümlerden. Yamaç Evler dönemin zenginlerinin yaşadığı günümüz lüks siteleri niteliğinde evler. Bu evler o kadar lüks ki antik dönemde yerden ısıtmalı bir sistemle ısınma gereksinimleri karşılanıyormuş.

Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmek istiyorsanız öncelikle İzmir’e bağlı Selçuk’a ulaşmalısınız. Selçuk’a demir ve karayolu ile kolayca ulaşabilirsiniz. Buradan oldukça sık olan seferlerle antik kente ulaşabilirsiniz.


2) Yedi Uyuyanlar Mağarası :

Efes Antik Kenti bünyesinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası hem İslamiyet hem de Hristiyanlık için oldukça büyük öneme sahip.

İslam’da Ashab-ı Kehf olarak da geçen yedi kişinin bu mağara 309 yıl uyuduğu rivayet ediliyor. Mağara her sene Müslüman ve Hristiyanlar tarafından yoğun olarak ziyaret ediliyor.

Mağarayı ziyaret edebilmek için önce Selçuk ilçesine ulaşmak gerekiyor. Selçuk’a İzmir Basmane Tren Garı’ndan Aydın’a giden trenlerle, İzmir otogarından kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz. Selçuk’a ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüslerle mağaraya ulaşabilirsiniz.


3) Meryem Ana Evi :

İnanışa göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından Hz. Meryem bu bölgeye gelmiş ve ömrünün sonuna kadar Havari Yuhanna ile bu evde yaşamış.

Selçuk’ta bulunan ev 1891’de gün yüzüne çıkartılmış ve 1950’de restore edilmiş. Restorasyondan sonra Vatikan tarafından kutsal mekân olarak ilan edilen Meryem Ana Evi 1952’de Vatikan tarafından hac yeri olarak Hristiyan alemine duyurulmuş.

O tarihten bu yana papaların da hac vazifelerini yerine getirdiği ev Hristiyanlar tarafından yoğun bir akına uğruyor. Her yıl binlerce Hristiyan burada hacı oluyor. Ayrıca her sene Hz. Meryem’in ölüm günü olarak kabul edilen 15 Ağustos’ta Vatikan tarafından büyük bir ayin düzenleniyor.

Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi’ne ulaşmak için evvela Selçuk’a ulaşmalısınız. İzmir üzerinden kara ve demir yolu ile Selçuk’a ulaşabilir, ilçe merkezinden kalkan minibüslerle de Meryem Ana’ya ulaşabilirsiniz.


4) Selçuk Kalesi :

İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinde bulunan bu tarihi kale Efes Antik Kenti’nin ilk yerleşim yeri olan bölge üzerinde kurulmuş.

Kale yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen mekanların arasında yer alıyor. Kaleyi gezerken tarihi dönemler arasında bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Döşemeli taş sokaklar, sarnıçlar, surlar… Hepsi tarihe tanıklık etmiş kalıntılar.

Selçuk Kalesi’nin surları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalma izler taşıyor. Ayrıca kale içerisinde bir de cami mevcut.

Zirve noktasında ise eski bir kilise kalıntısı yer alıyor.

şehre hâkim bir konumda yer alan Selçuk Kalesi’nin manzarası görülmeye değer. Kaleyi ziyaret edecekseniz fotoğraf makinenizi de yanınıza alın. Oldukça güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Selçuk Kalesi’ni ziyaret etmek için Selçuk’a ulaşmalısınız.

İzmir’e 82 km uzaklığındaki ilçeye Basmane Garı’ndan kalkan tren seferleri ya da otogardan kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz.


5) şirince Köyü :

şirince Köyü, İzmir gezilecek yerlerin en bilinenlerinden. Yıllardır bolca ziyaretçisi bulunan köy asıl popülaritesine 2012 yılında kavuştu. Maya takvimine göre kopan kıyamet sonrası dünya üzerinde canlı kalacak tek yer olduğuna inanılan şirince o tarihten bu yana ziyaretçi sayısını her yıl daha da arttırıyor.

Köyde iki Rum kilisesi bulunuyor. Bunun yapında evler birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edildiğinden köyün farklı bir çehresi mevcut.

Dar ve taş döşeli sokakları, beyaz evleriyle şirince’nin farklı atmosferi misafirlerini içine çekiyor.

Yolunuz düşerse köye özgü şirince şaraplarından da alabilirsiniz.

İzmir’den şirince Köyü’ne ulaşabilmenin birkaç yolu mevcut. Öncelikle Selçuk’a 9 km uzaklığındaki köye ulaşabilmek için İzmir’den Selçuk ilçesine buradan kalkan minibüslerle de şirince’ye ulaşabilirsiniz. Bunun yanında İzmir’den Selçuk’a İZBAN ya da tren yoluyla ulaşıp ilçe merkezinden kalkan minibüslerle şirince Köyü’ne ulaşabilirsiniz.


6) Pitane Antik Kenti :

Aliağa ve Bergama ilçeleri arasında bulunan Pitane Antik Kenti senenin hemen hemen her döneminde oldukça yoğun ziyaret edilen bölgelerden.

Yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği antik kenti gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Antik kente ulaşım sağlamak için İzmir otogarından Aliağa ya da Bergama ilçelerinden birine giden otobüsleri kullanabilirsiniz. İlçe merkezlerinden kalkan otobüslerle antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.


7) Allianoi Antik Kenti :
İzmir’in ilçelerinden olan Bergama’da yer alan antik kent asırlar boyu birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmasından ötürü adeta tarihi bir hazine.

Prehistorik dönemden Bizans’a kadar geçen süre boyunca her zaman canlı ve yaşayan bir merkez olan antik kenti diğerlerinden ayıran en temel özelliği ise termal bir bölgeye konuşlanmış olması.

Antik kentteki en dikkat çeken kalıntı ise 3 katlı inşa edilmiş ılıca. Bu ılıca aynı zamanda oldukça önemli mozaikler de barındırıyor. 2011’de yanında bulunan barajın suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan antik kenti ziyaret etmek için biraz acele etmeniz gerekiyor.

Bergama ilçesinde bulunan antik kente ulaşmak için İzmir otogarından kalkan Bergama otobüslerini kullanabilirsiniz.


8) Nebiler şelalesi :

Dikili’de gezilecek yerlerin başında gelen ve Nebiler Köyü’nde yer alan şelale uluslararası bir üne sahip.

Özellikle yaz aylarında yerli turistin yanında çok sayıda yabancı turisti de ağırlıyor. şelaleyi bu kadar popüler kılan etmen ise yakınlarında bulunan ılıcalar. Ziyaretçiler trekking parkurlarında doğayla iç içe bir yürüyüşten sonra ılıcalarda yüzerek tüm yılın stresinden kurtuluyor.

Dikili ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nebiler şelalesi’ne ulaşabilmek için İzmir otogarından saat başı kalkan Dikili otobüslerini kullanabilirsiniz.


9) Bozdağ Kayak Merkezi :

İzmir her ne kadar sıcak bir çehreye sahip olsa da bir günde dört mevsimin yaşanabildiği şehirlerden aslında.

Bazı dönemlerde Bozdağ’da kayak yaptıktan sonra sahile inip yüzmeniz mümkün.

Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ’da enfes bir kış tatili sizi bekliyor. Kış aylarında en az 1 metre olan kar kalınlığından ötürü Bozdağ’a ulaşım biraz zor olsa da tatilinizi yaparken bu zorlukları çok çabuk unutacaksınız.

Ayrıca Bozdağ’ın eteklerinde bulunan Kırkoluk çeşmesinden o nefis suyun tadına bakabilir, etrafta kurulan pazarda doğal tereyağı, bal vb. birçok ürünü alma şansı yakalayabilirsiniz.

Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ’a ulaşmak için İzmir’den kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir’e 110 km uzaklığındaki Bozdağ Kayak Merkezi’ne özel aracınızla da ulaşmanız mümkün.
 

Benzer konular

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
10) Gölcük Yaylası :

Sakin ve adeta gizli bir cennet olan Gölcük Ödemiş ilçesinde bulunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği de yapmış olan bu topraklar İzmir'in en güzel manzaralarından bir demeti de size vermeyi vadediyor.

Her mevsim ayrı bir renge ve güzelliğe bürünen Gölcük Yaylası'nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Yaylaya yolunuz düşerse alabalığını da mutlaka tadın.

Gölcük' e ulaşmak için İzmir merkezden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir dışında bir yerden geliyorsanız Ödemiş ilçesine gelip buradan Gölcük'e geçebilirsiniz.


11) Karaburun Yarımadası :

Kadim yerleşim yerlerinden olan yarımada ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerini günümüze kadar koruyabilmiş.

Tarih ve doğanın sükûnet ve dinginlikle harmanlandığı Karaburun'da güzel ve sakin bir tatil geçirebilirsiniz.

Karaburun ile İzmir arası yaklaşık 114 kilometre. Karaburun'a özel aracınızla gidiyorsanız Çeşme otoyolundan Karaburun'a dönmeniz gerekiyor. Otobüs ile gitmek isterseniz Üçkuyular otogarından Karaburun'a giden araçları kullanabilirsiniz.


12) İzmir Kuş Cenneti :

205 kuşun yaşadığı doğal park Çiğli'de bulunuyor. Parkta yoğun olarak flamingo ve tepeli pelikanlar göze çarpıyor.

Göç mevsimlerinde de 50.000 kuşun ziyaret ettiği 8 bin hektarlık doğal park doğaseverler için bulunmaz mekanlardan. Göç zamanlarında Kuş Cenneti'ni ziyaret ederseniz yanınıza fotoğraf makinenizi almayı unutmayın. Zira bu kadar farklı türdeki kuşu başka yerde fotoğraflama şansınız pek bulunmuyor.

İzmir Kuş Cenneti'ne özel aracınızla ulaşmak için Karşıyaka sahilinden Çiğli Organize Sanayi Bölgesine doğru ilerleyip sanayinin yanından tabelaların olduğu yöne dönmeniz gerekiyor. Toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz de İzmir'den kalkan 751 numaralı ESHOT'u kullanabilirsiniz.


13) Homeros Vadisi :

İzmir Belediyesi'nin çalışmalarının bir sonucu olan Homeros Vadisi içerisinde yapay göller, yürüyüş ve piknik alanları barındırıyor.

İzmirlilerin hafta sonu kaçamağı mekanlarından olan Homeros Vadisine yolunuz düşerse burada bulunan Homeros Mağarasını da ziyaret edebilirsiniz.

Bornova ilçesine 9 km uzaklığında olan Homeros Vadisine ulaşabilmek için özel aracınızı kullanabilirsiniz. Bunun yanında şehir içi araçlarından da Homeros Vadisine gidenler mevcut.


14) Karagöl :

Karşıyaka'ya yarım saat uzaklıkta olan Karagöl gizli kalmış bir cennet adeta. Orman içerisinde yer alan Karagöl doğal güzelliğiyle misafirlerini adeta büyülüyor.

Hafta sonu piknikleri için ilk sırada yer alan mekân haftanın tüm stresini unutturacak cinsten.


15) Foça Plajı :

Yemyeşil dağlar ile berrak deniz arasında upuzun altın renkli bir kumsala sahip Foça Plajı İzmir'in denize girilebilecek en güzel plajlarından.

Foça Plajında kulaç atmak yaz aylarında yapılabilecek en keyifli aktivitelerden. Sakin ve keyifli bir tatil geçirmek istiyorsanız Foça Plajı tam size göre.

Aradığınız her şeyi bulma imkanınızın olduğu Foça Plajını gezi rehberinize mutlaka eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Foça Plajına ulaşabilmek için öncelikle İzmir otogarına ulaşmanız gerekiyor. Buradan Foça'ya çok sık otobüs seferleri mevcut.


16) Çeşme Yarımadası :
İzmir'in en gözde tatil mekânı olan Çeşme her yıl yaz aylarında ünlüler ve tatilcilerin akınına uğruyor. İzmir Yazlık İlçeleri yazımızda da Çeşme'den bahsetmiştik.

Berrak denizi, koyları, plajları, su sporları, Alaçatı'nın renkli evleri ve da sokaklarıyla Çeşme ömür uzatan yerlerden.

Bembeyaz bir kumsala sahip olan Ilıca Plajı Çeşme'nin en güzel plajlarından. Ilıca Plajından batan güneşi izlemek ise başlı başlına bir zevk.

Fakat İzmir'in Çeşme'si Çeşme'nin de Alaçatısı ünlü. Alaçatı sokaklarında yürürken kendinizi farklı bir zaman diliminde hissetmeniz olası. Renkli evleri, dar sokakları ve her daim duyduğunuz deniz kokusu ile Alaçatı bir masal ülkesi gibi. Yolunuz Alaçatı'ya düşerse meşhur damla sakızlı muhallebisini mutlaka tadın.

İzmire 86 km uzaklığındaki Çeşme'ye otobanı kullanarak ulaşabilirsiniz. İzmir' den de özellikle ya aylarında Çeşme'ye çok sık sefer düzenleyen otobüsler mevcut. Çeşme Gezi Rehberi yazımızdan ilçe ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.


17) Urla :

İzmir'in uysal çocuğu olan Urla son yıllarda Çeşme'nin kalabalığının gittikçe artmasıyla sakin bir tatil isteyenlerin ilk adresi haline geldi.

Üzüm bağları, eski medeniyetlerin izleri, denizi, kumsalları, enginarı ile Urla keyifli gezintilerin yapılabileceği, İzmir'e sadece 38 kilometre uzaklığında bir ilçe.

Bunların yanında Urla köyleri ile de oldukça ünlü. Balıklıova, Barbaros, Özbek, Bademler Urla'nın en bilindik köylerinden.

Tipik bir balıkçı köyü siluetindeki Özbek Köyü mutlaka uğranılması gereken yerlerin başında geliyor. Bademler Köyü ise bünyesinde kendine ait bir tiyatro barındıran ilk köy olma özelliğine sahip.

Urla'ya mayıs ayında yolunuz düşerse Enginar Festivali'nde başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz enginarı, boyozu tatma fırsatı yakalayabilirsiniz.

İzmir'den Urla'ya ulaşabilmek için Fahri Altay Metro Durağından kalkan 725 numaralı ESHOT'u kullanabilirsiniz.


18) Seferihisar :

Tarihteki 12 İyon biri olan Seferihisar İzmir'e yaklaşık 47 kilometre uzaklığında. Ayrıca Türkiye' nin ilk "cittaslow" şehri yani sakin şehir olma unvanı da Seferihisar'ın. Seferihisar bu bakımdan sakinlik arayan tatilcilerin uğrak yeri.

Seferihisar'ın en popüler yerlerinden olan Sığacık bir balıkçı köyü. Geçmişte balıkçılar için bir sığınak niteliğinde olan köye bu sebepten Sığacık adı verilmiş.

Seferihisar sahilinde harika bir günbatımı manzarası sizleri bekliyor. Limanı çepeçevre saran kale içerisindeki köyün dar sokakları ve şahsına münhasır mimarisi mutlaka ziyarete değer.

Sığacık'ta yer alan Sığacık Kalesi Kanuni'nin emri üzerine yaptırılmış. Ayrıca Teos Antik Kenti ve Dionysos Tapınağını da Sığacık'tan kalkan dolmuş seferlerini kullanarak ziyaret edebilirsiniz. Seferihisar'a gitmişken Seferihisar gözlemesini yemeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

İzmir'den Seferihisar'a otogardan kalkan otobüslerle, 730 numaralı ESHOT'u kullanarak ya da İZBAN'la Cumaovası istasyonuna ulaşıp buradan 829 numaralı Seferihisar aktarma otobüsüyle ulaşabilirsiniz.


19) Tire :

Aydınoğulları Beyliği'nin başkenti olan Tire geçmişte oldukça önemli bir konuma sahipmiş. İlçede birçok tarihi yapı mevcut. Yavukluoğlu Külliyesi mimarisindeki akustik sistemle ülkemizdeki sayılı yapılardan.

Tarihi Alipaşa Hanı ise bugün hala kullanılıyor. Bunun yanında Tire urganı ve keçesiyle de oldukça ünlü. Tarihi çarşılarda bu zanaatların son ustaları her sabah dükkanlarını aynı şevkle açıyor.

Tire'ye yolunuz düşerse Derekahveye de mutlaka uğrayın. Burada altı kilise üstü cami olan bir yapı ve nefis bir doğa sizleri bekliyor olacak.

Ayrıca meşhur Tire köftesini de mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Tire İzmir'e yaklaşık 90 km. İzmir otogarından kalkan Tire otobüsleri ve Basmane Garı'ndan kalkan tren seferleriyle Tire'ye ulaşmanız mümkün.
 
Son düzenleme:

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,413
Tepkime puanı
0
emeğine sağlık listeme alıyorum bunu :) bu yaz gideceğim hepsine
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş