Whatsapp Business Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

ferhatkortak

Harbi Üye
Misafir Editör
Katılım
29 Ocak 2022
Mesajlar
2,500
Tepkime puanı
14
Konum
izmir
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş
WhatsApp hem bireysel hem de kurumsal kullanım açısından büyük bir potansiyel barındırır. Peki, şirketler WhatsApp Business’tan hangi alanlarda faydalanabilir?

WhatsApp dünya çapında en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak karşımıza çıkar. Uygulama kişisel kullanımın yanı sıra, WhatsApp Business ile işletmeleri de hedef alır. 2009 yılından beri hayatımızda olan uygulama, 2019 yılı itibariyle 180 ülkede 1,5 milyar kullanıcıya ulaşmıştır ve bir milyarı her gün bu uygulamayı aktif olarak kullanır. Bu kullanıcı sayısı dikkate alındığında uygulama hem bireysel hem de kurumsal kullanım açısından büyük bir potansiyel barındırır. Peki, şirketler WhatsApp Business’tan hangi alanlarda faydalanabilir?

MÜŞTERİLERLE İLETİŞİM KURMA
Müşteri iletişimi, müşteri deneyiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzde müşteriler, şirketlerin ve markaların onlara anında cevap vermesini ister, aksi takdirde sıkılarak ürün veya hizmeti edinmekten vazgeçer veya sorularına ya da şikayetlerine yanıt bulamadıkları için markanın müşterisi olmayı bırakırlar. Mesajlaşmalar veya telefonlar çalışanlar tarafından hızlı cevaplandırılmaya çalışılsa da, iş yoğunluğu, iletişim talebinin fazlalığı, çalışan sayısının azlığı gibi nedenlerle anlık yanıt vermek zor olur. Bu sorunu çözmeye çalışan WhatsApp Business, şirketler ile müşteriler arasındaki hızlı iletişim ihtiyacını yeni Business uygulamasıyla normal WhatsApp yazışmaları yürütür gibi karşılayabilir. Uygulama, bu iletişimi sürdürmek için chatbotlardan faydalanarak iletişim sürecini daha çabuk ve verimli hale getirir.

Veriler, Whatsapp Business'ın işletme tarafını kullanan üç milyon kullanıcı olduğunu gösterir. Bu durum, her gün üç milyon kullanıcı canlı mesajlaşma uygulamasını kullanarak markalarla iletişime geçtiği anlamına gelir. Toplam kullanıcı sayısı ele alındığında bu rakam düşük olsa da, gelecekte bu rakamların artacağı beklentiler arasındadır.

MÜŞTERİLERE DESTEK SAĞLAMA
Dijital iletişimde chatbotlardan faydalanmak isteyen markalardan Renault Türkiye, müşteri deneyimini ve memnuniyetini arttırmak adına WhatsApp Business API entegrasyonu gerçekleştirdi. Sor’un iş birliği ile gerçekleştirilen bu entegrasyon, “Sen daha fazla yürüme diye biz sana WhatsApp’tan yürüyoruz” sloganıyla başlatılan uygulama sayesinde müşterilerle gerçekleştirilen iletişim ağırlıklı olarak Whatsapp Business ile yürütülür.

Dijital iletişimde büyük başarı sağlayan bu iş ortaklığı ile müşteri tarafından gelen sorular, istekler veya şirketler daha hızlı cevap alır. Özellikle acil sorunların çözümü açısından bu entegrasyon, büyük önem taşır. Mecra entegrasyonunda ve moderasyon sürecinin yönetilmesinde görev alan SOR’UN'un chatbotları sayesinde Renault, dijital iletişimde seviye atlar.

Ayrıca, uygulama üzerinden paylaşılan görseller ve videolar sayesinde müşterilerin ihtiyaç duyduğu hizmeti daha kolay alması sağlanır. Zira otomotiv sektöründe anlık görüntü gerektiren sorunlar ortaya çıkabilir. Fotoğraf ve video gönderme özellikleri sayesinde WhatsApp Business, bu problemi de çözer.

MÜŞTERİLERDEN GELEN GERİ BİLDİRİMLERİ DEĞERLENDİRME
WhatsApp’ın İşletme API’sinin diğer bir faydası ise müşteriden gelen geri bildirimleri değerlendirmeye imkan tanımasıdır. Ayrıca, “hızlı cevaplar” bölümüyle müşterilerden sıklıkla gelen sorulara kolay bir şekilde cevap vermek mümkün olur.

Chatbotlar sayesinde işletmeler o anda cevap veremeyeceği durumlarda otomatik mesaj gönderebilir. Böylelikle müşteriler, işletme cevap veremese bile onlara özel olarak gönderilen bu mesajları okuyarak cevapsız kalmamış olur. Bu avantaj da müşteri sadakati ve müşteri deneyimini arttırma açısından önemli bir rol oynar.

PAZARLAMA VE PROMOSYON ÇALIŞMALARI
Şirketlerin Whatsapp Business'i kullanabileceği diğer bir alan olarak pazarlama ve promosyon çalışmaları bulunur. Her gün uygulama üzerinden yaklaşık 60 milyar mesaj gönderilmesi, pazarlama ve promosyon çalışmaları için bu mecranın ne kadar büyük bir fırsat olduğunu gösterir. Ancak uygulama üzerinde reklam alanı bulunmadığı için şirketlerin yaratıcı yöntemler bulması gerekir.

Yeni ürünler ve hizmetler hakkında sadık müşterileri önceden bilgilendirmek, izlenebilecek stratejilerden biridir. WhatsApp Business, küçük ve orta ölçekli şirketler için de ideal bir pazarlama alanı olarak sayılabilir. Şirketler uygulama üzerinden kendi müşterilerini farklı etiketler altında gruplayabilir. Yeni sipariş, ödeme, sorun giderme gibi ayrı etiketler sayesinde müşterilerin isteklerini ve soruları yönetmek daha kolay ve ekonomik bir hal alır.

Etiketlerin ve grupların yanı sıra, şirketler uygulama üzerinde kendi özel şirket profillerini de oluşturabilir. Ayrıca şirkete dair genel bilgiler, profil bilgileri olarak kullanıcılara gösterilebilir. Şirketin adresi, hizmet verdiği alan ve çalışma günleri ile saatleri gibi detayları da eklemek de mümkündür. Müşteriler böylece ihtiyaç duydukları tüm bilgileri tek bir platformda bularak daha hızlı satın alma kararı verebilir.
 

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş