Sanal asistan yarışında Microsoft’u temsil eden yazılım Cortana olarak biliniyor. Windows 10 işletim sisteminden sonra tam anlamıyla hayatımıza giren sanal asistan, başlarda Google Asistan ve Amazon Echo gibi rakiplerinin önüne geçebilecek bir yazılım olarak değerlendirilmişti. Bunun nedeni arkasındaki Windows gücü olarak yorumlanmıştı.
Windows 10 işletim sisteminde etkinliği arttırılan sanal asistan için sürekli olarak güncellemeler sunulmaya devam etti ve sonunda sanal asistanın mobil sürümü de yayınlandı. iOS serisi için de yayınlanan mobil sürüm ise tam bir hayal kırıklığı oldu. Siri rakibi olarak gelmesi beklenirken, Google’ın da arkasında kalan sanal asistan için Microsoft beklenen açıklamayı yaptı.
Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre sanal asistan ayrı bir uygulama olarak sunulmayacak ancak tamamen kaldırılmayacak. Ayrı bir uygulama olmasa bile sanal asistanın Microsoft 365 uygulamalarına entegre edileceği açıklandı.
Bu uygulamalar içerisinde komutları yerine getirirken ya da bir düzeltme yaparken sanal asistanı kullanabileceksiniz. Diğer bir değişle sanal asistan Office 365 programları sayesinde tam bir asistan görevi görmüş olacak.
Ayrıca Outlook uygulaması için de bir entegrasyon söz konusu olacak. Outlook uygulamaları için de sanal asistanın kullanılması sağlanacak ve bu şekilde kullanıcıların gelen mailleri sesli okutması, maillere sesli bir şekilde cevap vermesi, kişi bilgilerini sesli bir şekilde dinlemesi gibi ayrıcalıkları da elde ettiğini göreceğiz.
Kısacası alınan son kararlarla beraber Cortana için dönem değişmiş durumda. Yeni kararların uygulanacağı tarih ise 31 Ocak 2020 olarak gösterildi. Bu tarihten sonra sanal asistan ayrı bir uygulama olarak indirilemeyecek ve diğer uygulamalar da sanal asistan için güncelleme alacak.
Windows 10 işletim sisteminde etkinliği arttırılan sanal asistan için sürekli olarak güncellemeler sunulmaya devam etti ve sonunda sanal asistanın mobil sürümü de yayınlandı. iOS serisi için de yayınlanan mobil sürüm ise tam bir hayal kırıklığı oldu. Siri rakibi olarak gelmesi beklenirken, Google’ın da arkasında kalan sanal asistan için Microsoft beklenen açıklamayı yaptı.
Cortana Dönemi Bitiyor
Microsoft tarafından kısa süre önce yapılan açıklama sonrasında söz konusu sanal asistanın son bulacağı açıklandı. Hem iOS işletim sisteminde hem de Android işletim sisteminde Cortana sanal asistanının döneminin tamamlandığını görmek mümkün olacak. Büyük umutlar beslenerek piyasaya sürülen sanal asistanlar arasında yer almasına karşın, istediğini bir türlü alamaması nedeniyle son bulduğu görülen sanal asistan için sevindirici bir haber de verelim.Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre sanal asistan ayrı bir uygulama olarak sunulmayacak ancak tamamen kaldırılmayacak. Ayrı bir uygulama olmasa bile sanal asistanın Microsoft 365 uygulamalarına entegre edileceği açıklandı.
Bu uygulamalar içerisinde komutları yerine getirirken ya da bir düzeltme yaparken sanal asistanı kullanabileceksiniz. Diğer bir değişle sanal asistan Office 365 programları sayesinde tam bir asistan görevi görmüş olacak.
Ayrıca Outlook uygulaması için de bir entegrasyon söz konusu olacak. Outlook uygulamaları için de sanal asistanın kullanılması sağlanacak ve bu şekilde kullanıcıların gelen mailleri sesli okutması, maillere sesli bir şekilde cevap vermesi, kişi bilgilerini sesli bir şekilde dinlemesi gibi ayrıcalıkları da elde ettiğini göreceğiz.
Kısacası alınan son kararlarla beraber Cortana için dönem değişmiş durumda. Yeni kararların uygulanacağı tarih ise 31 Ocak 2020 olarak gösterildi. Bu tarihten sonra sanal asistan ayrı bir uygulama olarak indirilemeyecek ve diğer uygulamalar da sanal asistan için güncelleme alacak.