Sigara ve bazı hususların oruca etkisi üzerine mülahazalarım

Hayrunisa

Forum Üyesi
Katılım
19 Nisan 2020
Mesajlar
595
Tepkime puanı
0
Sigara ve bazı hususların oruca etkisi üzerine Mülahazalarım...

Zenadika taifesinden Edip Yüksel şöyle bir tweet atmış: "Sigara orucu bozmaz. Zira vucuda ihtiyacı olduğu şeker, yağ, protein, su gibi gıda maddelerini sokmuyor. Orucu bozmaz ama sağlığı bozar."
Bir yorumcusu cinsel münasebette bulunmanın vucuda gıda almak olmadığına dikkat çektiğinde şöyle ilavede bulunuyor:" Ayet, yemek yemeyi, sıvı içmeyi ve cinsel ilişki'yi oruç bozan üç madde olarak sayıyor."
Çelişkiyi azık edinen Bay Edip'in en çok muhalefet ettiği iki kaynak vardır.
Birincisi Allâh subhanehu ve Teala'nın kitabı, Kuran'ı Kerim; İkincisi ise çelişmezlik, özdeşlik, üçüncü halin imkansızlığı gibi Mantıksal düşüncenin temel ilkeleridir.
Mezkur yazıda da son cümlesinin ilk cümlesini tekzip ettiğini görüyoruz. Nitekim son cümlesi haktır.
Bay Edip ilk cümlesinde orucu bozan hususu açıklarken "vucudun ihtiyacı olan maddelerin vucuda sokulması" şeklinde hezeyan da bulunmuş daha sonra ise - ayete göre - ancak yeme ve içme fiili ile orucun bozulduğunu belirtmiş,
bu durumda ilk önermesi ile kurduğu ilişki kopmuş, meseleyi üzerine bina ettiği asıl ifsat olmuştur.
Evvela "vücudun ihtiyaç duyduğu besin/madde" şeklinde getirmiş olduğu kayıt, delilsiz bir iddiadır. Nitekim Allah subhanehu ve teala kitabında, 'vücudun ihtiyaç duyduğu madde ' ya da 'vücudun ihtiyaç duymadığı madde' şeklinde bir taksim de bulunmamıştır.
Saniyen Edip'in ikinci cümlesinde dediği gibi şari' oruçlu iken yeme ve içme fiilini yasaklamıştır. Vucuda herhangi bir şeyin alınmasını haram kılmamıştır. Bu durumda Edip'in ikinci cümlesi birinci cümlesini tekzip etmektedir.
Dolayısıyla serum kullanmak - gıda ve keyif verici olsa bile - İğne yaptırmak, enfiye çekmek, kulağa, buruna ve sidik deliğine ilaç damlatmak gibi hiç bir husus orucu bozmayacaktır.
Nitekim bunların hiç birisi yeme ve içme fiili değildir.
Ha keza sigara kullanmak da yeme ve içme fiilinin kendisi değildir.
Salisen, diğer bir husus ise Edip'in aktardığı şekilde ayette yeme ve içme fiilinin orucu bozduğu söylenmemiş, oruçlu iken yeme ve içme fiilinin terk edilmesi emredilmiştir.
İkisi arasındaki nüansı yakalamak meselenin felsefesini idrak etmek için çok önemlidir.
Nitekim yeme ve içme fiilinin terk edilmesinin emredilmiş olmasında ziyade bir anlam vardır. Bu ziyade orucu bozan diğer hususların anlaşılması için önemlidir.
şöyle ki oruçlu iken yeme ve içme fiilini terk etmekle emrolunduğumuz gibi gıybet etmek, yalan söylemek ve kötü sözler söylemek gibi bütün günahları terk etmekle emrolunduk.
Dolayısıyla oruçlu iken yeme ve içme fiilini gerçekleştirmek nasıl ki orucu bozuyor ise aynı şekilde oruçlu iken herhangi bir günahı işlemekte orucu bozar. Bu son derece açık bir burhandır.
Eğer buna itiraz ederlerse, onlara şu soruyu tevcih ederiz:
Söyleyin bize, niçin yeme ve içme fiilinin orucu bozacağını söylüyorsunuz?
Derlerse ki, çünkü şâri' bize oruçlu iken yemeyi ve içmeyi terk etmemizi emretmiştir.
Bizde onlara şöyle deriz: şâri' aynı şekilde oruçlu iken günah işlemeyi de nehyetmiştir.
Böylece fayda hâsıl olmuştur.
Rabian, Edip'in "vucudun ihtiyacı olan besinin vucuda sokulması" şeklindeki fasit hükmüne yönelik sorarız:
Kişi kasıtlı olarak ağzına küçük bir mercimek tanesi katsa orucu bozulur mu yoksa bozulmaz mı? Eğer bozulmadığını söylerlerse hakkı yalanlamış olurlar.
Bozulduğunu söylerler ise doğru söylemiş olurlar.
O halde bu mercimek tanesi vucudun ihtiyacını karşılar mı yoksa karşılamaz mı?
Karşılamadığını söylerlerse, doğru söylemiş olurlar.
Nitekim orucu bozan husus mücerret olarak yeme fiilini gerçekleştirmiş olmaktan ibarettir.
Gıda verici olsun ya da olmasın.

Abdulaziz Bayındır ise şöyle diyor: "Sigara içen kişi içtiği sigaradan zevk almaktadır, yemek yiyen kişi de yediği yemekten zevk almaktadır. Yemek yemek orucu bozmaktadır, o halde sigara içmekte orucu bozar."
(youtu.be/YABLV3lSHyY)

Kıyas aynıyla bâtıldır, hak olsaydı bile bu kıyas yine de bâtıl olurdu.
Kıyas ehlinden cahil olanlar bile böyle bir kıyas da bulunmaktan haya duyar.

Acaba bu cüretkar cahil, Allah subhanehu ve Teala'nın oruçlu iken yemek yemeyi zevk alındığı için yasakladığını nereden biliyor!?
Peki ya uyuyan uyurken zevk alıyorsa, yahut ata binmek isteyen kişi, ata binmekten zevk alıyor ise yahut elbiselerini muhtelif renklere boyayan kimse bunu zevk ile yapıyor ise, zevk ile denize giriyorsa yahut sakız çiğneyen bir kimse ise, bu durumda hüküm nasıl ola ki!?

Hükme konu edilen illetin ademi ya da zıttı söz konusu olduğunda , hükmün sahibine gerekçesini kendisine ilzâm ederek soralım:
Sigara kullanmaktan hiç hoşlanmayan hatta nefret eden birisi zevk almadan sadece bir kerecik sigara dumanını içine çekse, bu durumda ne dersin?
Rezil olmaktan Allah'a sığınırız.

Bir şüphe "Sigara hakkında içmek fiilini kullanıyoruz, içilen şeyler ise orucu bozar."

Deriz ki: Bir kısım insanın herhangi bir şey hakkında yapmış olduğu tesmiye, o şeyin hakikatini değiştirmez.
İmam Mâlik'e domuz balığı hakkında sorulunca, "Ona bu ismi siz taktınız." demiştir.
Ala kulli hal isimleri değiştirmek, hakikati değiştirmez.
Kaldı ki insanlar, sigaranın içmek fiili ile kullanılması hakkında ittifak etmemişlerdir.
İngilizler smoking (dumanlama) demiştir. Türkçede de dumanlama/tütsüleme kullanılmıştır.
Eğer bağlayıcı olan dilin Arap dili olduğu ve Arapların sigarayı şeribe fiili ile kullandığı söylenirse, bizde Arapça da sigaranın "tedhîn" şeklinde dumanlama olarak da tabir edildiğini söyleriz.
Zaten sigara zatında içilen değil çekilen bir maddedir.
En doğrusunu Allah bilir.

Ebû Muhammed ez zahiri /kalemşör
 

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter