Raspberry Pi-Kredi Kartı Büyüklüğündeki Cep Bilgisayarı

FeyyazAdatepe

Misafir Editör
Katılım
31 Ocak 2022
Mesajlar
331
Tepkime puanı
3
Konum
istanbul
Cinsiyet
  1. Bay
Takım
Beşiktaş
raspberry-pi-kredi-karti-buyuklugundeki-cep-bilgisayari.jpg

Merhaba arkadaşlar bu yazım Raspberry Pi hakkında olacak. Öncelikle Raspberry Pi nedir? Raspberry Pi, kredi kartı büyüklüğünde ve 35$ kadar cüzi bir miktara elde edebileceğiniz bir bilgisayardır. Arduino gibi elektronik programlama konusunda fazla tercih edilmese de, gömülü sistemlerle ilgili projelerde fazlasıyla tercih edilen bir cihazdır. Sunduğu imkanlar normal bir bilgisayardan farksızdır ve bilgisayarda görebildiğiniz hemen her şeyi onda görebilir ve uygulayabilirsiniz.


Üzerinde;

  • 2 adet USB girişi
  • 1 adet Ethernet(LAN) girişi
  • 1 adet Audio çıkışı
  • 1 adet RCA Video çıkışı
  • 1 adet HDMI çıkışı barındırır.
Ayrıca güç için bir mikro usb girişi ve boot için (harddisk olarak) bir SD Card girişi barındırır. Birazda teknik detay vericek olursak farklı görevlerde PIN’ler, Power/Boot/LAN için 5 ayrı LED, 26 PIN’li bir GPIO paneli ve Kamera Modülü için giriş bulundurur.

Peki Raspberry Pi bir bilgisayar olabilmesi için bu donanımlar yeterli mi?


Değil tabikide. Arduino ve diğer programlanabilir çiplerden ayırt eden ve bilgisayar olduğunu gösteren en önemli etkende işletim sistemi barındırabiliyor olması. ARMv6 yapısında bir işlemcisi ve 512Mb RAM’i vardır. ARM tabanlı olduğu için sadece Unix tabanlı işletim sistemlerini destekler ve eksiklerinden biriside günümüz teknolojisindeki birçok işletim sistemini desteklemiyor olmasıdır (Bana göre en büyük eksiği hatta, tartışılır tabiikide). Günümüzdeki Unix tabanlı işletim sistemleri ARMv7 ve ARMv7.1 kullandığı için bunları RaspberryPi’da çalıştırmak biraz sıkıntılı oluyor. Fakat bazı Linux dağıtımlarında Raspberry Pi için özel olarak geliştirilen sistemlerde vardır. Fedora, Arch ve Debian bunun en belirgin örnekleridir. Diğer örneklerine ulaşmak için bkz;

  • raspberrypi. org/downloads/
  • OpenSUSE için ayrıca bakınız; en.opensuse. org/openSUSE:Raspberry_Pi
Bunların dışında Raspberry Pi’ın bir diğer tercih edilme sebebi olan boyutunun küçük olması ve harcadığı elektriğin çok çok az olması. Cep Telefonlarınızı şarj ettiğiniz adaptörler ile de çalıştırabilirsiniz (5Volt/1Amper). Yani cihazı sabahtan akşama kadar açık bıraksanızda harcadığı elektrik çok çok düşük olduğu için ay sonunda sürpriz bir faturayla karşılama ihtimaliniz çok düşüktür :)

Cihazın çalışabilmesi için ayrıca gereken ikinci donanımda SD Card. Genellikle hep 4Gb ve üstü önerilir ama bana kalırsa 8Gb kullanın, sonuçta kolay kullanım için ek araçlarda kuracaksınız alan sıkıntısı çıkmasın :)

Raspberry Pi fiyat ne kadar peki ?

Raspberry Pi fiyatı amazonda MODEL B 756-8308 35 dolar. Türkiye’de ise 90 TL ile 120 TL arasında değişmektedir. Google dan aratarak Raspberry Pi satın alabilirsiniz. Arama yaptığınızda çıkan ikinci site güvenlidir.

Bu Videoda Yeni Kutudan Çıkarılan Raspberry Pi Kurulumu Anlatılmaktadır.

 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş