Mükemmel Derecede Korunmuş Dinozor Embriyosu Bulundu

En az 66 milyon yıl öncesine ait, tıpkı bir civciv gibi yumurtadan çıkmaya hazırlanan, mükemmel şekilde korunmuş bir dinozor embriyosu keşfedildi.

impdiy3.jpeg

Çinde bulunan yeni fosile dayanan, yumurtadan çıkmaya yakın bir oviraptorosaur dinozor embriyosunu gösteren illüstrasyon. C: Lida Xing/University of Birmingham

Fosil, Güney Çindeki Ganzhouda keşfedildi ve dişsiz bir theropod dinozoruna veya araştırmacıların Bebek Yingliang adını verdiği oviraptorosaura (oviraptorozor) aitti.

Science dergisinde yayımlanan makalenin yazarlarından biri olan Birmingham Üniversitesi araştırmacısı Fion Waisum Ma, Bu, tarihte bulunan en iyi dinozor embriyolarından biri. diyor.

Ma ve meslektaşları, Bebek Yingliangın başını vücudunun altında, ayakları iki yanda ve kıvrılmış halde buldular. Bu, daha önce dinozorlarda görülmeyen, ancak modern kuşlara benzeyen bir duruş.

Kuşlarda davranış, merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve kıvrılma olarak adlandırılır. Yumurtadan çıkmaya hazırlanan civcivler, gagaları ile kabuğu kırarken, kafalarını sabitlemek için sağ kanatlarının altına sokarlar.

Kıvrılmakta başarısız olan embriyoların, başarısız bir yumurtadan çıkma aşamasında ölme şansı daha yüksektir. Ma, Bu, modern kuşlardaki bu tür davranışların ilk olarak dinozor ataları arasında evrimleştiğini ve ortaya çıktığını gösteriyor. diyor.

Kıvrılmaya bir alternatif, modern timsahlarda görülene daha yakın bir şey olabilirdi; yani, yumurtadan çıkana kadar baş göğsün üzerine eğilerek oturma pozisyonu alınabilirdi.

"Yumurta hırsızı kertenkeleleri anlamına gelen Oviraptorosaurlar, Geç Kretase döneminde şu anda Asya ve Kuzey Amerikada yaşayan tüylü dinozorlardı.


Değişken gaga şekilleri ve diyetleri vardı ve boyutları alt uçtaki modern hindilerden sekiz metre uzunluğundaki devasa Gigantoraptorlara kadar değişiyordu.

Bebek Yingliang, baştan kuyruğa yaklaşık 27 cm uzunluğunda ve Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesinde 17 cm uzunluğunda bir yumurtanın içinde yatıyor.

Araştırmacılar, yaratığın 72 milyon ile 66 milyon yaşları arasında olduğuna ve muhtemelen yumurtayı leş yiyicilerden koruyan ani bir çamur kaymasıyla korunduğuna inanıyor.

Bir yetişkin olana kadar yaşasaydı iki ila üç metre boyutlarına ulaşacaktı ve muhtemelen bitkilerle beslenecekti. Bu örnek, onlarca yıldır depoda unutulan birkaç yumurta fosilinden biriydi.
Araştırma ekibi, bu fosilin doğmamış dinozorlar içerebileceğinden şüphelendi ve içinde saklı olan embriyoyu ortaya çıkarmak için Bebek Yingliangın yumurta kabuğunun bir kısmını kazıdı.

Araştırma ekibinin bir parçası olan Edinburgh Üniversitesinden Prof Steve Brusatte, Yumurtanın içindeki bu dinozor embriyosu, şimdiye kadar gördüğüm en güzel fosillerden biri. Bu küçük doğum öncesi dinozor, yumurtasına kıvrılmış bir yavru kuşa benziyor; bu, günümüz kuşlarının birçok özelliğinin ilk olarak dinozor atalarında evrimleştiğinin bir başka kanıtı. diyor.

Ekip, kafatası kemikleri de dahil olmak üzere tüm iskeletini görüntülemek için gelişmiş tarama teknikleri kullanarak Bebek Yingliangı daha ayrıntılı olarak incelemeyi umuyor çünkü vücudunun bir kısmı hala kayalarla kaplı.


Alıntı.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş