mRNA teknolojisini kullanan HIV aşısı testleri başladı

mum

Forum Üyesi
Katılım
21 Ekim 2019
Mesajlar
352
Tepkime puanı
0
mRNA teknolojisini kullanan HIV aşısı testleri başladı

Corona virüs aşısı geliştiren ABD’li ilaç şirketi Moderna ve Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi, mRNA teknolojisini kullanan HIV aşısının insanlarda test edilmeye başlandığını açıkladı.

leQT7rp2W06EqIjxRPaoNA.jpg

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna ve Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi (IAVI), mRNA teknolojisi ile geliştirilen HIV aşısının insanlarda test edilmeye başladığını açıkladı. Aşı denemesi ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde HIV negatif olan 56 sağlıklı yetişkin arasında gerçekleştirildi.
kNFxMdfbtEO2xZ8n40wP3g.jpg

Her yıl dünya çapında yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve yaklaşık 40 yıldır bilim insanları tarafından tedavisi üzerine çalışılan HIV ile ilgili daha önce bir aşı geliştirilememişti. Corona virüs pandemisi ile mücadele kapsamında mRNA teknolojisi ile geliştirilen aşının ardından, HIV ile mücadelede de söz konusu teknoloji ile geliştirilen aşı, HIV’e karşı çözümün kapısını aralamıştı.
GMoa5vauSk-np-CnG41_8A.jpg

Test edilmeye başlanan aşının ise, günümüzde dolaşan birçok HIV varyantına karşı etkili olabilen "geniş olarak nötralize edici antikorlar" veya bnAb'ler olarak adlandırılan bir tür antikor üretimini teşvik ettiği aktarıldı. Aşı içerdiği mRNA teknolojisi sebebiyle, bağışıklık sisteminin bir parçası olan B lenfositlerine bu antikorları üretmeyi öğretmesi üzerine programlanıyor.
OXyVDzF5C0Kb-kwKMtpOlA.jpg

Gerçekleştirilen yeni aşı denemesinde ise, katılımcılara bir immünojen (Bağışıklık tepkisini tetikleyebilen bir madde) ve daha sonra bir destekleyici immünojen enjekte ediliyor. Moderna ve Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi (IAVI), yaptıkları açıklamada, "bnAbs'nin uyarılması, yaygın olarak HIV aşısının bir hedefi olarak kabul edilir ve bu süreç ilk adımdır" ifadelerini kullandı.
ZQIF8sySE0-5Ca7ruXuyqg.jpg

Denemelerin gerçekleştirildiği dört bölgeden birinde baş araştırmacı olan David Diemert, "Bağışıklık sistemini bu yolda yönlendirmek için daha fazla immünojene ihtiyaç duyulacak, ancak bu birincil güçlendirici kombinasyon, nihai bir HIV bağışıklama rejiminin ilk kilit unsuru olabilir" dedi.
4J_YHDI0VEScJ3BjvweAig.jpg

Bu denemede kullanılan immünojenler, Bill Melinda Gates Vakfı, ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü ve Moderna'nın desteğiyle IAVI ve Scripps Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi. Moderna-IAVI açıklamasında, "mRNA aşılarının üretilebildiği hız göz önüne alındığında, bu platform aşı tasarımı ve testine daha çevik ve duyarlı bir yaklaşım sunuyor" dedi.
A50uD_aVK0KYZdW31jj4Ew.jpg

IAVI CEO'su Mark Feinberg ise, "Bir HIV aşısı arayışı uzun ve zorluydu. İmmünojenler ve platformlar açısından yeni araçlara sahip olmak, acilen ihtiyaç duyulan, etkili bir HIV aşısına doğru hızlı ilerleme kaydetmenin anahtarı olabilir" şeklinde konuştu.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş