Maske Anksiyetesi ile Nasıl Mücadele Edilir

Faruk

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
19 Mart 2019
Mesajlar
8,858
Tepkime puanı
25
Maske Anksiyetesi ile Nasıl Mücadele Edilir


Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen yüz maskeleri, bazı endişelere neden olarak anksiyeteyi tetikleyebilir. İşte maske anksiyetesi ile başa çıkmanın yolları.

İlk kez maske takanlarda anksiyete oldukça sık görülür. Anksiyete bozukluğu ve klostrofobi öyküsü olan kişilerde yüz maskesi kaygısı daha kötü boyutlarda görülebilir.

Kapalı bir alanda olmasanız da, bir yüz maskesi takmak bu şekilde hissetmenizi sağlayabilir. Yüz maskesinin kapladığı yüz alanı ısıya oldukça duyarlıdır ve anksiyeteye eğilimli insanlar bir tehlike işareti olarak sıcaklık artışlarını yanlış yorumlayabilir. Çoğu yüz maskesindeki filtreleme de hava akışına karşı artan direnç sağlar ve solunum zorluğu yanılsamasına neden olur. Bu nefes alamama hissi, kaygıyı tetikleyebilir.

Bir maske takmak, hastalık korkusu ve salgın belirsizliği gibi rahatsız edici duyguları hatırlatabilir.



Maskelerin güvenli olduğunu kendinize hatırlatın


Yüz maskelerinin tehlikeli olduğuna dair bir kanıt yoktur. Standart cerrahi / tıbbi maskeler hava geçirmez değildir. Ağız ve burun çevresinde yeterli hava akışına izin verirler ve çalışmalar kullanımlarının oksijen veya karbondioksit seviyelerinde klinik olarak önemli bir değişiklikle sonuçlanmadığını göstermiştir. Sağlık profesyonelleri, uzun yıllardır kendilerini ve hastalarını korumak için rutin olarak maskeler takmışlardır ve kullanıcı için herhangi bir tehdit oluşturduğuna dair bir kanıt yoktur.



Olumsuz düşüncelere meydan okuyun


Maskenizi takarken kendinizi olumsuz düşüncelerin içinde bulduğunuzda, bu düşüncelere meydan okumayı deneyin. Örneğin, "Maske takmaya dayanamıyorum!” düşüncesindeyseniz, bu düşünceye dikkat edin ve kendinize, "Hoş olmayabilir, ama şu anda maskemi takıyorum ve iyiyim” deyin. Benzer şekilde, "Bu maske beni çok endişelendiriyor, ondan nefret ediyorum!”
düşüncesindeyseniz, "Maske beni gerginleştirebilir, ancak kendimi ve başkalarını güvende tutmak için bir şeyler yapabildiğim için mutluyum” diyebilirsiniz.

Maskenizi takarken hızlı ve sığ nefes almayı önlemeye çalışın. Bunun yerine, karnınızdan nefes almak için diyaframınızı kullanmayı deneyin. Nefes verme süresinden daha uzun süren nefes ile uzun, yavaş nefes alın.



Pratik dikkatlilik


Kendinizi bulunduğunuz ana odaklayın. Endişeli hale geldiğimizde, bunun nedeni genellikle aklımızın geleceğe sürüklenmiş olmasıdır. Bunu yaparken, korkutucu olasılıkları düşünmeye başlarız (örneğin, "nefesim sığlaşırsa ve panik atak geçirirsem?”).

Geleceğe veya geçmişe sürüklendiğinizde dikkat edin ve kendinizi şimdiki zamana geri getirin. Topraklama teknikleri yardımcı olabilir. Örneğin, belirli bir renk için odanın etrafına bakmayı, etrafınızdaki kokuları fark etmeyi veya vücudunuzdaki fiziksel hislere odaklanmayı deneyin.

Anksiyeteniz yükselmeye başladığında maskenizi kısa süre evde takmayı deneyin. İlk başta maskenizi kısa bir süre takmaya dayansanız bile, kendinizi zamanla daha uzun süre daha tolere edilebilir bulacaksınız.

Daha kalın malzemeden yapılmış maskeleri daha fazla endişe verici bulursanız, daha hafif olanı satın almanız, endişelerinizi yenmeye yardımcı olabilir. Nihayetinde, kendinizi bir maskeye tahammül edemez halde bulursanız, doktorunuzdan bir yüz kalkanı kullanma hakkında bilgi isteyebilirsiniz, çünkü son araştırmalar, bunların kendinizi kısıtlı hissetmeden koronavirüsün yayılmasını önlemede etkili olabileceğini göstermiştir. Farklı maske stillerinin farklı koruma seviyeleri sağlayabileceğini unutmayın, bu nedenle sorularınız veya endişeleriniz varsa maske seçiminizi doktorunuzla konuşun.



 
Benzer konular Forum Tarih
F Psikoloji 3 1K

Benzer konular

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
Paylaşım için teşekkürler Linux.
 

MisGibi

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
1,881
Tepkime puanı
15
Takım
Galatasaray
Alışamıyoruz korunma amaçlı takıldığına. Sadece koruma amaçlı zararı yok
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter