Kolombiyadaki Antik Tapınakta Zümrüt Dolu Çömlekler Bulundu

Kolombiyadaki Antik Tapınakta Zümrüt Dolu Çömlekler Bulundu

Kolombiyadaki arkeologlar, bir tapınakta ve bitişiğindeki mezarlarda, içinde figürinler ve zümrütler bulunan sekiz seramik çömlek buldular.

muiska2.jpg

Muisca bölgesinde bulunan bir ofrendatario. C: Francisco Correa

Antik Muiska (Chibcha olarak da bilinir) halkı, yaklaşık 600 yıl önce ofrendatario adı verilen çömlekleri üretti. Uygarlığı o dönemde bölgede gelişen bir halk olan Muiskalar, metal işçiliği becerileriyle ünlüydü ve çalışmaları, altından yapılmış efsanevi bir şehir olan El Dorado efsanesine ilham vermiş olabilir.

1537 ve 1540 yılları arasında İspanyollar bölgeyi işgal etti ve Muiskaların çoğu savaş sırasında veya hastalık nedeniyle öldü. Yıkılmaya rağmen, Muiskalar direndi ve binlerce torunları bugün hâlâ yaşıyor.

Arkeologlar, Kolombiyanın günümüz başkenti Bogota yakınlarında bulunan antik bir Muiska kasabasının kalıntılarında tapınak ve mezarları ortaya çıkardılar. İnşaat çalışmaları öncesinde kazı çalışmaları yapan arkeolog Francisco Correa liderliğindeki bir ekip, bölgedeki yol yapımından önce yapılan kazılarda ofrendatarioları buldu.

muiska1.jpg

Sitede bulunan bir ofrendatarionun iç kısmı. Antik Muisca halkı, içine metalik figürler ve zümrütler yerleştirmiş. C: Francisco Correa

Figürlerin bazıları yılanlara ve diğer hayvanlara benziyor, diğerleri ise daha çok başlıklara, asalara ve silahlı insanlara benziyor. Ofrendatarioların bulunduğu tapınak atalara tapınmayla ilgili olabilir.

Correa, Kurulması çok zor, sanırım bir tür ata kültü vardı. diyor. Bunlar gibi Ofrendatariolar diğer antik Muiska alanlarında da bulunmuştu ve bir çeşit adak olarak kullanılmış olabilir. İçinde genellikle metal figürinler ve zümrütler içeren eserler vardı.

muiska3.jpg

Sitenin kazısı sırasında bulunan çeşitli eserler C: Francisco Correa

Correa, tapınak ve ofrendatarioların Muiskalar tarafından tapılan tanrılarla da ilişkili olabileceğini belirterek, Ay ve Güneş ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere Muiskaların çeşitli tanrılara taptıklarını söylüyor.

Metal işçiliği efsanesi

Muiskalar, metal işçiliğinde uzman olarak kabul ediliyor. İspanyollar Muiskalar ile karşılaştığında, özellikle altın eserlerine hayran kaldılar. Yakınlarda altın madeni yoktu, bu da antik Muiska halkının metal için diğer gruplarla ticaret yaptığını gösteriyor.

muiska4.jpg

Ofrendatarioların içinde zümrütler bulundu. C: Francisco Correa

Muiska metal işçiliğinin özellikle de altın işçiliğinin El Dorado efsanesine ilham verip vermediğine gelince, Correa, grubun belirli törenler sırasında bir şefin altın parçacıkları içeren bir merhemle kaplı göründüğü bir geleneğe sahip olduğunu söylüyor. Correa, bu töreni bu efsanenin motivasyonlarından biriydi. diyerek açıklıyor. Törene İspanyollar da tanık olmuştu ve töreni kroniklerine kaydettiler. Muiskaların altın işçiliği ile birlikte bu hikaye, efsaneye de ilham verdi.

* Live Science

* Alıntıdır.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş