Kız Kalbi - Ağlayan - Kanayan Kalpler Çiçeği

Lima

Harbi Üye
Bayan Üye
Forum Üyesi
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
7,431
Tepkime puanı
9
Cinsiyet
  1. Bayan


Bitkinin Latince adı Dicentra Spectabilis, Türkiye'de kızkalbi, ağlayan kalpler, kanayan kalpler gibi adlarla bilinir. Gelincikgiller ailesinin bir türüdür. 30-70 cm boyunda, dik duruşlu, dallı, çok yıllık otsu bir bitkidir.



Çiçekleri hemen göze çarpar. Uzun bir sap üzerinde aşağıya doğru sarkmış ama düzgün bir biçimde dizilmiş çiçeklerin olağanüstü albenisi var. Nemli, humusça zengin topraklarda rahatlıkla yetişebiliyor. Kızkalbinin yurtdışında, kesme çiçeklerle yapılan aranjmanlarda bolca kullanıldığı da söyleniyor.



Kızkalbinin bütünü zehirli. Zehirlenmeye yol açan etken maddeyse izokinolon alkaloitlerden berberin. Bitkiden çok miktarda yenildiğinde, bulantı, kusma, mide ağrıları ve epilepsi hastalarının yaşadığı gibi kasılmalar ortaya çıkaran berberin aynı zamanda antibakteri-yel ve funfusit etkiye de sahip olması nedeniyle tedavide de kullanılıyor. İshal mide ağrıları ve epilepsi hastalarının yaşadığı gibi kasılmalar ortaya çıkaran berberin aynı zamanda antibakteriyel ve funfusit etkiye de sahip olması nedeniyle tedavide de kullanılıyor. Ağlayan kalpler çiçeği veya kanayan kalpler adı verilen bu ilginç bitki ilkbaharda çiçeklenir. Yazın kurumaya başlar, yaz sıcaklarında yok olur, kökleri ise kalır, her bahar yeniden yeşerir.




Anavatanı Uzakdoğu’dur. Çiçekleri aşkı temsil eden kalp motiflerine benzer. Çiçeklerin alt ucunda damla gibi uzantısı olur. Bu yüzden sanki ağlıyor ya da kanıyor hissi vermiş, insanlar da bu bitkiye “kanayan kalpler” veya “ağlayan kalpler” adını vermiş. Orijinal ismi Dicentra Spectabilis. Yerde ortalama yarım metre kadar yükselebilir, bir metreyi bulmaz.




Dicentra Spectabilis Yetiştirilmesi ve Bakımı:
Siyaha yakın renkli yani bol humuslu (yaprak çürüntülü) toprakları sever. Toprak suyu geçirgen olmalı, fakat kuru kalmamalıdır. Toprak yeter ki bol humuslu olsun; biraz killi olmasından zarar görmez.

Soğuk bölgelerde bol güneş ister; İstanbul gibi ılımlı ya da sıcak iklimli yerlerde yarı gölgelik yerde bulunması iyidir. Yaz sıcaklarında kuruyacağı için, sıcak iklimli yerlerde çabuk kaybolmamasını istiyorsanız yarı gölgeli yerlerde yetiştirmelisiniz.




Üretilmesi:
1- Tohum ile çoğaltılması: Yaz sıcaklarında kökleri toprak altında yaşamaya devam ettiği halde dışarıdaki bütün yaprakları dalları kurur. Bu kurumadan önce tohumları ekilmelidir.

2- Kökten ayırma ile çoğaltılması: Sonbaharın sonunda veya ilkbahar başlangıcında kökten ayırma ile çoğaltılabilir.
 
Benzer konular Forum Tarih
Lima Bitkiler Genel 2 460

Benzer konular

SiyahLi

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
2 Mayıs 2020
Mesajlar
3,499
Tepkime puanı
8
Takım
Beşiktaş
Emeğine sağlık canım
 

Nutella

Harbi Üye
Bayan Üye
Özel Üye
Katılım
2 Ocak 2021
Mesajlar
9,432
Tepkime puanı
8
Cinsiyet
  1. Bayan
Takım
Galatasaray
Ayy ne kadar güzel rengi varrr.
:a15:

Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş