Karinca Aslani (Ant Lion) Nasil Bir Canlidir?

Faruk

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
19 Mart 2019
Mesajlar
8,858
Tepkime puanı
25
Karinca Aslani (Ant Lion) Nasil Bir Canlidir?

Yaygin ismi: Karinca Aslani

Diger ortak isimler: Ant-lion, antlion ve doodlebug

Boyut: Tamamen gelismis, iyi beslenmis larva uzunlugu inc (1,2 cm) buyuyebilir. Yetiskin asamasi 1 inc (4 cm) uzunlugundadir.

Tur/Turler: Mymeleon sp.

Yararli turu: Yirtici bocek

Metamorfoz turu: Olgunlasmamis evreler yetiskin evresinden farkli gorunur.

Yararli asamalar: Olgunlasmamis asamalar hareketli besleyicilerdir. Yetiskin nektar ve polenle beslenir

Av: Larvalar oncelikle karincalarla beslenir, ancak kucuk orumceklerin yani sira cukura giren diger kucuk boceklerle de beslenir

Olusum: Galveston-Houston bolgesinde sinirli alanlarda; Teksas’in kumlu topraklari olan bolgelerinde daha yayginlar

Ek notlar: 2.000 karinca aslani turu dunyaya dagilmistir, ancak tum turler kum tuzagi insa etmemektedir.

Hic “ucan bomba” ismini duydunuz mu? Aslinda, genellikle bir karinca aslani bilinen bir bocegin larvasidir. Karinca Aslanlari, Neuroptera takimindan bir bocek grubudur. Bu duzen icinde, “karinca” anlamina gelen myrmex’ten Yunan kokenli olan Myrmeleontidae ailesine ve “aslan” anlamina gelen leon ailesine de siniflandirilir.

Teknik olarak konusursak karinca aslani terimi, bu ailenin uyelerinin olgunlasmamis veya larva asamalarina uygulanan bir terimdir. Karinca aslani larvalari yirtici hayvanlardir, yetiskinler nektar ve polenlerle beslenir. Larvalar, karincalarin ve Karinca Aslani larvalarinin insa ettigi konik cukurlara sIkismis diger kucuk boceklerin atesli avcilaridir. Karinca aslani larvalari (Myrmeleon sp.) Doodle bocekleri olarak da bilinir. Gorunuse gore bu lakap, genc larvalarin kumda yaptiklari rastgele sarim ve sarmal izlerine atifta bulunurken, larva yuvasini insa etmek icin uygun bir yer arar. Izler, biri bosta kumda bogulmus gibi gorunur. Larvalarin kumdaki evi de bir cukur olarak bilinen yeni bir bocek tuzagidir.

Kum Cukurlari
Cukurlar, ters cevrilmis bir koni seklindedir ve ilik ruzgarlara ve yogun gunes isigina maruz kalmadan korunan kuru yerlerde bulunur. Cukurlar, genellikle ciftlik binalarinin barinagi altinda, iskelelerdeki evlerin altinda, vb. yerlerde insa edilir. Bu cukurlar genellikle 1 ile 2 inc capinda ve ayni derinliktedir. (Bazi karinca aslani turleri ayrica enkaz veya tahta parcalari altina saklanir ve gecen boceklere saldirir.)

Karinca aslani larvasi, bir karinca ya da baska bir bocegin gevsek kum uzerine kaymasi ve dusmesi icin cukurunun dibinde bekler. Suphesiz, av, cukurun merkezine ve Karinca Aslani larvalarinin bekleme cenelerine duser ve yemek zamani baslar. Av, cogunlukla cukurun dik egimli duvarlarini karistirmaya calisir. Durumundan kacmak icin bu tur umutsuz cabalar genellikle bosuna degildir. Bir Karinca Aslani larvasi, bir cukurun duvarini daha da dengesizlestiren ve boylece avi asagiya dogru ceken, gevsek kumlarin hizlica hafifce vurulmasiyla bu kacis girisimlerini hizla engeller.

Yasam Dongusu
Larva, korkutucu gorunen bir yaratiktir ve kafasi cok sayida keskin, oyuk cikintilarla donanmis, cok etkileyici bir odunsu cene cifti (mandibula olarak bilinir) tasir. Cenelerin delici emme islevi vardir. Avini yakaladiktan sonra larva, ilk isirikla enjekte edilen zehirle felc eder. Avinin ic dokularini parcalamak icin ek sindirim enzimleri enjekte edilir ve larva daha sonra hayati sularini emer. Avin vucudunun sivilastirilmis icerigini tukettikten sonra, bir Karinca Aslani larvasi oldukca tuhaf bir sekilde cansiz, suzulmus karkaslari cukurdan firlatir. Bundan sonra, larva, sonraki suphelenmeyen kurban icin cukuru bir kez daha onarir.

Karinca aslani larvalari sonunda cukuru birakarak toprakta goz atmaya baslarlar. Yetiskin olan ve Yusufcuklar’a benzeyen Karinca Aslanlari, istirahat ederken kanatlarini cadir benzeri bir sekilde katlarlar. Yetiskinler vahsi dogada nadiren tehditle karsilasirlar cunku cogunlukla aksamlari aktiftirler. Gun boyunca, karinca aslanlari dinlenir ve genellikle hareketsizdir ve seffaf kanatlari ve kahverengimsi govdesi ile oldukca iyi kamufle olur.

Yararli Rol
Larva safhalari, diyetleri nedeniyle insana faydalidir. Larva, karincalarla beslenmede iyi bir uzmandir. Dahasi, Karinca Aslani larvalarinin buyuklugu arttikca, kum tuzaklarina giren cesitli bocekleri yakalama ve oldurme yetenekleri de oldukca artmaktadir. Bazi entomoloji uzmanlari, beslenerek laboratuvar calismasi icin Karinca Aslani larvalarini korumaktadir. Karinca aslani larvalarinin da, tehdit altindaki kirmizi ithal ates karincalariyla beslendigi bildirildi. Karinca aslani larvalari da kucuk orumceklerle beslenir.
Avin kendisinden cok daha buyuk bastirilmasi yetenegi, kismen vucudunun tumunun avinin kacma cabalarini sayarken onu kuma tutturmasina yardimci olan sert killarla kaplanmis olmasidir. Aslinda, killar ileriye donuktur, bu da vucudunu avinin kuvvetli mucadelelerine karsi sIkica tutturmak icin ek kaldirac saglar.

Karinca aslani larvalari, bocek avcilarinin en buyuleyicilerinden biridir. Galveston-Houston bolgesinde meydana geliyorlar, ancak cok fazla degildir. Karinca Aslanlari ilik topraklara sahip bolgelerde daha yaygindir. Sonuc olarak, Dogu Teksas, Hill Country (Teksas’in ortasi) ve Texas Central Gulf Coast bolgesinde daha sIk gorulurler. Karinca aslanlarinin ortak oldugu bolgelerde, kumdan gecen kucuk hendek benzeri yollar gorebilirsiniz. Bunlar, kazilmak icin iyi yerler arayan Karinca aslani larvalarinin yarattigi depresyonlardir. Bu parkurlarin antyonun taninmis takma adi olan ucan bombaya yol actigi soylenir, cunku yollar karalamalar gibi gorunur.
 
Benzer konular Forum Tarih
E Hayvanlar Genel 4 261

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter