İstanbul Arkeoloji Müzesi

Lima

Harbi Üye
Bayan Üye
Forum Üyesi
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
7,430
Tepkime puanı
9
Cinsiyet
  1. Bayan
İstanbul Arkeoloji Müzesi , İstanbul ve Türkiye’de müze olarak tasarlanan ilk kurumdur. Ayrıca, ayrılmış bir müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan en önemli on birinci dünya müzesinden biri olarak işaretlenmiştir.

Bu eşsiz kültürünü anlamak için, Arkeoloji Müzesinin koridorlarında yolculuk yapmak ve Arkaik Dönem’den Roma Dönemi ve Bizans İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan eski uygarlık kalıntılarını izlemek çokça önerilir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi iki ayrı binadan oluşmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi
İLK BİNA – ESKİ BİNA
1881’de Osman Hamdi Bey tarafından bina faaliyete geçirildi ve daha sonra Tarih 1902 ve 1908 yıllarında eklemeler tamamlandı. Alexander Vallaury tarafından yaptırılmıştır. Yapının dış kısmı İstanbul’da neoklasik yapıların güzel bir örneğini yansıtan İskender Türbesi ve Ağlayan Kadınlar mezarlarından esinlenerek tamamlandı.

İki katlı binanın üst katında Tencere, küçük taş işler ve küçük pişmiş toprak heykeller, Hazine Bölümü ve yaklaşık 800.000 Osmanlı madeni paralar, mühürler, süslemeler, madalyalar ve madeni paralar bulunan Gayrimüslim ve Müslüman Madeni Para Dolapları bulunur. Yaklaşık 70.000 kitap bulunan bir Kütüphane.

Yapının en alt katında, Ağlayan Kadınlar Türbesi, İskender Türbesi, Satrap Türbesi, Lykia Türbesi, Sayda Kral mezarlığında yer alan Tabnit Türbesi gibi ünlü mezarlar sergilenmektedir.

Alt katta, mezarların sergilenmesi dışında, önemli antik kent ve bölgelerden heykeller ve kalıntılar bulunan bir yerde eski dönem heykelleri sergilenmektedir. Bu sunumda, Arkaik Dönem’den Bizans Dönemine tarihlenen heykel sanatının gelişimi, seçkin örneklerle kronolojik sırayla gösterilmektedir.

EK BİNASI – YENİ BİNALAR
Ana binanın güneydoğusuna eklenen ek bina altı daireden oluşmaktadır. Zemin katın altındaki depolar iki daireye göre tasarlanmıştır.

Binanın dört dairesi sergi salonları olarak organize edilmiştir. Yapının ana katında, üst katta, ikinci katta “Çağlar boyunca İstanbul”, “Çağlar Boyu Anadolu ve Troia” ve “Anadolu Çevresindeki Kültürler: Kıbrıs, Suriye-Filistin” yazılı bir yazı bulunmaktadır. İlave binanın birinci katında Bebek Müzesi ve mimari eserler gösterisi var. Ağustos 1998’de açılan koridor Thrakia-Bithynia ve Bizans sergileri, “İstanbul’un Çevresindeki Kültürleri” adıyla katta ziyaret edilebilir.

Müze, alt kat salonlarında yapılan yeni düzenleme ve Ek Bina gösterimi ile, 100. Kuruluş Yıldönümü olan 1991’de Avrupa Konseyi Müze Ödülü aldı.



İstanbul Arkeoloji Müzesi


ESKİ DOÐU İş MÜZESİ
Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında 1917-1919 ve 1932-1935 yılları arasında yapılan eserlerle müze olarak düzenlenen Sanayi-i Nefise (Güzel Sanatlar Okulu) tarafından yaptırılmıştır. 1963’te ziyaret için kapatılan bina, iç kısımları değiştirerek yeni bir ekranla 1974’te tekrar açıldı.

İki katlı binanın üst katında Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Arap eserleri sergilenmektedir. Akad kral Naramsin, Kadeş Anlaşması ve Zincirli heykeli, müzedeki eşsiz eserlerdir.

Üstelik bu müzede, çivi yazılı yazılarla birlikte 75.000 belge de içeren bir “Tablet Arşivi” bulunmaktadır.

ENERJİLİ KIOSK MÜZESİ
1472’de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kiosk, İstanbul’un en eski yapılarından biridir. 1875-1891 yılları arasında Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) olarak kullanılmıştır. 1953 yılında Fatih Müzesi adıyla Türk ve İslam eserlerinin sergilendiği mekân, yerleşmesi nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne taşınmıştır.

Köşkün giriş kısmı tek düz, arka kısmı iki düzleştirilmiş. Girişte 14 sütunlu mermer bir sundurma bulunmaktadır. Giriş avlusu mozaik emaye bezelidir. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli porselen ve seramikler 6 oda ve bir orta salondan oluşan Kiosk’ta sergilenmektedir. Müzede ve mağazalarında yaklaşık 2000 sanat eseri bulunmaktadır.
 
Benzer konular Forum Tarih
Nutella Marmara Bölgesi 0 450
Lima Marmara Bölgesi 0 538
Lima Marmara Bölgesi 0 538

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter