İsrail Sağlık Bakanlığı: Pfizer/BioNTech aşısı olanlar Omicron'a karşı korunuyor

DramaCode

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
13 Nisan 2020
Mesajlar
1,786
Tepkime puanı
1
İsrail Sağlık Bakanlığı: Pfizer/BioNTech aşısı olanlar Omicron'a karşı korunuyor

Bilim insanları, yeni tip corona virüsün (Covid-19) Omicron varyantının oluşturduğu tehlikeyi anlamaya çalışırken İsrail'den olumlu bir haber geldi. İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, son altı ay içinde ikinci veya üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı olan kişilerin yeni varyantın semptomatik hastalığına karşı yüksek bir oranda korunduğunu açıkladı.

_3WFH01qpkGust7l0LQ8vw.jpg

İsrail Sağlık Bakanlığı, güçlendirici Pfizer/BionTech aşısı veya son altı ay içinde ikinci aşısını yaptıran kişilerin omicron varyantına karşı yüksek oranda korunacağını açıkladı. İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, ilk göstergelerin olumlu olduğunu söyledi.
RyQ-xQUzrUqbG0NmRZpziw.jpg

Bununla birlikte, bakanın konuşmasından birkaç saat sonra İsrailli haber kanalı Channel 12 tarafından yayınlanan bir haber, Pfizer/BioNtech aşısının omicron’dan kaynaklanan semptomatik enfeksiyonu önlemede yüzde 90 etkili olduğunu öne sürdü. Haberde ayrıca, omicron varyantının, şu anda dünyada baskın olan delta varyantından sadece 1,3 kat daha bulaşıcı olduğu belirtildi.
3m_3LE60VUuEQoZeLDNyaw.jpg

Söz konusu haber, İsrail'de 4 omicron varyantı vakasının tespit edilmesinden ardından geldi. İsrail ayrıca, yeni varyantın yayılmasını engellemek amacıyla geçen Pazar sınırlarını vatandaşı olmayanlara kapattı.
hdeK1oX4RUKDP_jnGDn2ow.jpg

Bakan Horowitz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki günlerde Pfizer/BioNTech aşısının oomicron'a karşı etkinliği hakkında daha doğru bilgilere sahip olacağız. Fakat şimdiden iyimser olmamız için nedenler var. Hala geçerli olan bir aşıyı yaptıranların bu varyanttan korunacağına dair ilk işaretler var” dedi.
GG88vDKiyEu4ScLW2gqW9A.jpg

Diğer taraftan, BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Wall Street Journal'a, varyantın daha yüksek oranda yeni enfeksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Ancak, varyantın, çift aşılanmış veya güçlendirilmiş aşıyı yaptıran hastaların bağışıklık sistemleri tarafından nötralize edileceğini açıkladı. Şahin, "Korkmayın, plan aynı: Üçüncü doz güçlendirici aşıyı yaptırın” dedi.
Ze0LIgDU80KKP219h8XKGQ.jpg

Şahin, ayrıca WSJ'ye, aşının insanlara virüsten iki düzeyde koruma sağladığını söyledi. İlk olarak, bir kişinin bağışıklık sisteminin, virüse maruz kaldığında hücrelere bulaşmasını önlenmesine yardımcı olan antikorlar ürettiğini söyledi. Bu ilk katman, virüsün kendisini hücrelere bağlayan ve onları enfekte eden başak proteinine odaklanıyor.
KpblE7UVmkGg5QkhxKXdiQ.jpg

Fakat, omicron, başak proteininde 30'dan fazla mutasyona sahip ve bu ona aşının ilk koruma katmanından kaçma yeteneği veriyor.
PvLRIu4K706KbhY0KvK4nw.jpg

Şahin’in bildirdiğine göre ikinci koruma katmanı burada devreye giriyor. Enfeksiyondan sonra, vücuttaki bağışıklık hücreleri enfekte olmuş hücreleri yok etmeye çalıştığı için T hücreleri tarafından tetiklenen ikinci bir koruma dalgası geliyor.
gaRMKVGtB06072c-c9-TJw.jpg

Şahin, varyantın bu ikinci koruma seviyesinden kaçabileceğine inanmadığını belirterek, "Bir virüs bağışıklıktan kurtulmayı başarırsa, bunu antikorlara karşı başarır. Ancak ,ciddi hastalıklardan koruyan ikinci bir bağışıklık tepkisi seviyesi vardır: T hücreleri. Bir kaçış varyantı olarak bile, virüs T hücrelerinden tamamen kaçamayacak” diye konuştu.
1hSD6NGCi0iPCJYrpubUug.jpg

Öte yandan, The Jerusalem Post'un haberine göre, İsrail'deki iki yeni omicron vakası, Tel Aviv’deki Sheba Tıp Merkezi'nde çalışan ve her ikisinin de aşıları tam olan doktor arasında meydana geldi.
GEATAsMrD0-SwBIVxnQhZw.jpg

Doktorlardan biri, Londra'daki bir tıp konferansında virüse yakalandı, ancak İsrail'e giden bir uçağa binmeden önce testi negatif çıktı. Birkaç gün sonra tekrar test edildi, bu sefer pozitif çıktı. Sonuçlar, yeni varyanta sahip olduğunu göstermek için sıralandı.
wws9-y1tOUKfXZ7cxJW4OA.jpg

Adı açıklanmayan doktor, 70'lerinde bir kardiyolog olan ve ayrıca omicron varyantı için pozitif test eden başka bir doktorla temas kurduğunu sağlık yetkililerine bildirdi.
I3R1QvOlK06aG6EkB9R5XA.jpg

Her iki doktor da Pfizer/BioNTech ile üç doz aşılandı.Doktorların sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
4syn1yMqjkqweyphncywYw.jpg

Horowitz, "Bu durum aşıların önemini gösteriyor. Aşı olmadan varyanta maruz kalan herkes, kendilerini gereksiz riske atacaktır” dedi.
 

sanemm

Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
903
Tepkime puanı
0
Takım
AlanyaSpor
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter