Gümüşhanedeki Antik Kentte Urartu Savaşçı Kemeri Bulundu

Gümüşhanedeki Antik Kentte Urartu Savaşçı Kemeri Bulundu

Roma İmparatorluğunun 15. Lejyonunun 600 yıl hüküm sürdüğü Gümüşhanedeki Satala Antik Kentinde, Urartulara ait savaşçı kemeri bulundu.

satal2.jpg


Satala Antik Kentinde henüz dört yıl önce başlayan kazı çalışmalarında; Urartu dönemine ait, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ve taş figürler bulundu.

Gümüşhanenin Kelkit ilçesinde, Sadak köyü sınırlarında, Roma İmparatorluğunun doğu sınırındaki dört büyük lejyondan 15. Apollinaris Lejyonunun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kentinde; 25 dönümlük alanda kazılar yürütülüyor.

15. Apollinaris Lejyonu, Roma İmparatorluğunun en görkemli lejyonlarından biriydi. Trabzondan Suriyeye uzanan Roma askeri yolunu korumak, askeri stratejik sorunları çözmek ve güvenli hat oluşturmak amacıyla kurulmuştu.

Yaklaşık dört yıl önce antik kentte başlatılan kazılarda, kentin geçmişinin MÖ 3. binyıla kadar uzandığı anlaşıldı. Burada Geç Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı başlarına tarihlendirilen bir mezar bulduklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, Mezar bize kent içerisinde bir höyük olduğunu gösterdi. Tabakaların traşlanıp lejyonun buraya kurulduğunu görüyoruz. Roma İmparatorluğu lejyonuna ait yapılarla beraber sonrasında Geç Roma İmparatorluğu ve Bizansın başı olarak nitelendirilen erken Hristiyanlık dönemine ait büyük ölçekli yapılarla karşılaştık. Sütunlu revaklı bir galeri de ortaya çıkarıldı. Bu yapı belki bir bazilikaydı ama Orta Bizans dönemlerinde bir hamam yapısına dönüştürülmüş. diyor.

satal3.jpg


Doç. Dr. Şahin Yıldırıma göre, kazıdaki en önemli keşif, Urartu Devletinin bölgedeki varlığını kanıtlayan bulgulardı.

Yıldırım, Bizim açımızdan çok önemli olan kentin Urartu döneminde de yerleşim yeri olduğunu gösteren önemli bulgular çıkması. Kurtarma kazısı sırasında çıkan bulgulardan biri Urartu savaşçısının kemeri. Urartular, Doğu Anadoluda Demir Çağın en görkemli topluluklarından bir tanesi. Demir Çağı seramikleri bize Urartu dönemini gösteriyordu ama bir yerleşim yeri olduğuna dair çok fazla bulgumuz yoktu. Satalanın Urartu döneminde de önemli bir yerleşim yeri olduğunu anladık. Bilhassa bulduğumuz savaşçı kemeri, mezar ve kalıntılar buranın Urartu döneminde de Karadenizin ana hattında belki de Trabzona kadar olan yol hattında bir Urartu birimi olduğunu da göstermiş oldu. diyor.

Satala Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Ali Kıpramaz ise, son kazılarla birlikte Satalanın lejyondan sonra piskoposluk kentine dönüştüğünü işaret eden sütun başları ve taşlar bulduklarını belirtiyor. Bizans İmparatorluğu coğrafyasında başkent üslubu olarak gördüğümüz ve Hz. İsayı temsil eden kartal motiflerinin bir örneğini de Satalada bulduk.

satal1.jpg


Bronz Aphrodite Büstü İngiltereye Kaçırıldı

Yaklaşık 1872 yılında Satala Antik Kenti arazisinde kazı yapan bir kişi, bronz bir objeye denk geldi. Bulunan bronz Aphrodite büstü daha sonra İstanbula ve İtalyaya yolculuk etti. İtalyada Alessandro Castellani isimli şahıs ise en sonunda eseri British Museuma sattı. Bronz Aphrodite heykelinin tüm vücudunun çıkarıldığı dedikoduları olsa da, gövdesi hiçbir zaman bulunamadı.

Bronz büstün üstünde çapa izi bulunuyor fakat suratı oldukça sağlam. Gözlerin değerli taşlarla ya da cam macunu ile doldurulduğu düşünülüyor. MÖ 99 ila MÖ. 1. yüzyıla tarihlendiriliyor.

satal4.jpg


Satala Antik Kenti

Tarihi kaynaklara göre, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde 15. Lejyon Lego Apollinares tarafından kurulan kent, antik dönemde garnizon olarak kullanılmasının yanı sıra Anadolu ve Kapadokyadan Karadenize geçen askeri yolların birleştiği nokta görevini üstlendi.

Roma İmparatorluğunun stratejik karakol olma görevini üstlenen kent, tarihte Asur, Makedonya, Roma ve Bizans medeniyetlerinin hakimiyetinde kaldı. Roma İmparatorları Trajan ve Hadrian tarafından da ziyaret edilen Satala Antik Kentine, 15. yüzyılda su getirmek için 47 gözlü su kemeri inşa edilmesine rağmen, günümüze sadece bir kemer ayakta kaldı.

Oldukça geniş bir alanı kapsayan Satala Antik Kentinde şu an sadece su kemerlerinin görülmesine rağmen, oldukça fazla yapıya ev sahipliği yaptığı biliniyor. Dolayısıyla antik kentten öğrenilecek çok şey olduğu düşünülüyor. Daha önce buradan çıkarılan kandiller, yüzük taşları, armalar, testiler ve sikkeler İstanbul Arkeoloji Müzesinde, bronzdan yapılmış Aphrodite büstü ise Londra British Müzesinde sergileniyor.

* Alıntıdır.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter