Geniş kapsamlı araştırma: Üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı Omicron'a karşı koruyabilir

DramaCode

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
13 Nisan 2020
Mesajlar
1,786
Tepkime puanı
1
Geniş kapsamlı araştırma: Üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı Omicron'a karşı koruyabilir

Dünya genelinde 5 milyonu aşkın kişinin ölümüne neden olan corona virüs pandemisi sürerken, Omicron varyantı ile ilişkin endişeler artıyor. Ancak araştırmacılar, insanlığın elinde bulunan silahların yeni varyanta karşı oldukça etkili olduğu görüşünü paylaşıyor. İngiltere'de 3 bin kişinin katıldığı yeni bir çalışmada, üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısının, ciddi hastalığı ve ölümü önlecek seviyede antikor ile T hücresi seviyelerini artırdığı görüldü. mRNA aşılarının etkinliğine dikkat çeken uzmanlar, ayrıca güçlendirici aşıların ikinci dozdan üç ay sonra yapılmasını önerdi.

edMq1PtkkEuKAa5FOc_t5Q.jpg

İngiltere’de yapılan geniş kapsamlı bir çalışma, Omicron varyantının neden olduğu başka bir ciddi hastalık dalgasını önleme umutlarını artırdı.
CiOMw9abtke8N_YGJTauvw.jpg

Lancet'te yayınlanan çalışmada, İngiltere merkezli Cov-Boost denemesinin sonuçları paylaşıldı. Bilim insanları yapılan çalışma kapsamında, ikinci doz AstraZeneca veya Pfizer/BioNTech’in ardından iki ile üç ay sonra yedi Covid-19 güçlendiricisinden birini veya bir kontrol aşısı alan yaklaşık 3 bin kişinin bağışıklık tepkilerini ölçtü.
JJu-mg8xXEG0yH1rymoS1w.jpg

İki doz AstraZeneca'dan sonra Pfizer/BioNTech ile takviye edilenlerde, kontrollerden yaklaşık bir ay sonra 25 kat daha yüksek antikor seviyeleri bulundu. İki Pfizer/BioNTech aşısının ardından Pfizer/BioNTech’in güçlendirici dozu uygulandığında ise antikor seviyeleri sekiz kattan fazla yükseldi.
hV1lGT7GB0KuHsoYP5MDFA.jpg

Bununla birlikte, çalışmadaki en güçlü üçüncü doz aşının, AstraZeneca grubunda antikor seviyelerini 32 kat ve Pfizer/BioNTech grubunda 11 kat artıran Moderna aşısının tam dozuydu. Moderna, İngiltere’de destekleyici programda kullanıldığında yarım doz olarak veriliyor.
kKbhJ_6Za0-GGyIsmLRi1A.jpg

Southampton Üniversitesİ Hastanesi’nden NIHR klinik araştırma tesisinin deneme başkanı ve direktörü Prof. Dr. Saul Faust, “Bunlar, hastaneye yatış ve ölümü önlemek için gerekenin çok üzerinde, oldukça etkili güçlendiricilerdir. Yan etkiler değişiklik gösterse de, bunları bildiren çoğu insanda yorgunluk, baş ağrısı veya kol ağrısı vardı ve çalışmada hiçbir güvenlik endişesi bulamadı” diye konuştu.
4lhRBYLhGUyVi9bHTpUX8Q.jpg

Diğer taraftan bilim insanları, antikorların ötesinde, üçüncü doz aşıların T hücreleri üzerindeki etkisine de baktılar. Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca dahil olmak üzere güçlendiricilerin çoğu, insanların ilk iki dozu için sahip oldukları aşıdan bağımsız olarak T-hücre seviyelerini artırdı.
fwc-Sh2U_0yGwE3fZb3IsQ.jpg

Araştırmacıların dikkatini çeken başka bir sonuç ise T-hücre tepkisinin, Wuhan'dan ortaya çıkan corona virüsün orijinal versiyonu kadar, endişe verici Beta ve Delta varyantlarına karşı da oldukça iyi olduğuydu.
4qABzPjFtU-jvtzkHpKX0w.jpg

Üçüncü dozların Omicron varyantı etkisiyle ilgili Faust şu değerlendirmeyi yaptı:
oxWu1XGybU2Ve_iztKy-wA.jpg

"Bilim insanları olarak umudumuz, hastaneye yatış ve ölüme karşı korumanın bozulmadan kalmasıdır" dedi.
-_a_2UrjYkOEcaqBx99nlQ.jpg

Çalışmaya dahil olmayan Nottingham Üniversitesi'nde moleküler viroloji profesörü Jonathan Ball da Faust'un iyimserliğini paylaşt:
D2Snsot4jUqY9A2OVrO5_A.jpg

"Delta varyantı gibi varyantlar, antikorların genel virüs öldürme etkisini azaltırken, T hücresi tepkileri hemen hemen etkilenmedi. MRNA aşısı güçlendirmelerinin hem antikorlarda hem de T hücrelerinde belirgin bir artış sağlaması, özellikle de Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla dikkatimizin çekildiği şimdilerde harika bir haber. Bağışıklıktaki bu artışın, aşılarımızın ihtiyacımız olan korumayı sağlamaya devam edeceğinden eminim.”
abKnwbCP4EibggbTKT6PcQ.jpg

Öte yandan, Cov-Boost çalışmasının ilk sonuçları, İngiltere Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi'nin, insanların aşı için beklemek zorunda oldukları süreyi altıdan üç aya kısaltma kararını destekledi.
8r4UsO6jXkGPFPXOvatxXA.jpg

8rzIbzdb6EukjGZ-KfbCQw.jpg
 

sanemm

Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
903
Tepkime puanı
0
Takım
AlanyaSpor
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter