TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Beyaz Dengesi Nedir?

Beyaz Dengesi Nedir?

beyaz-dengesi-nedir.jpg

White Balance olarak bildiğimiz beyaz dengesi nedir, ne anlama gelir ve fotoğrafa etkisi nasıldır. Bu yazımızda beyaz dengesi konusuna genel bir giriş yapıyoruz.

Beyaz dengesi için ilk etapta söylememiz gereken çoğu DSLR kullanıcısının direkt olarak ayarlarında değiştirme ihtiyacı hissetmediği ya da bilse bile bu değişikliği genelde çekim sonrasındaki fotoğraf işleme aşamasına bıraktığı bir ayardır.

Elbette fotoğrafa etkisi olan birçok diğer unsur gibi beyaz dengesi (white balance) ayarlarının da fotoğraflarınız üzerinde ciddi olumlu etkilerini görebilirsiniz.

Bu yazıda daha çok “beyaz dengesi nedir” diye hiç düşünmemiş ve genelde otomatik (WB) ile fotoğraf çekimlerini gerçekleştirmiş kullanıcılar için beyaz ayarlarının ne olduğunu ve basitçe tanımını yapmaya çalışacağız.

Beyaz dengesini ayarlamamızın birincil sebebi, çektiğimiz fotoğraf için mümkün olduğunca doğru renkleri elde etmektir.

Fotoğraf makinelerinde bulunan beyaz dengesi özelliği, fotoğrafı çekerken bulunduğumuz ortamın sağladığı ışığa göre renkleri mümkün olduğunca doğru bir şekilde kaydetmek için vardır. Hani fotoğrafların her zaman vizörden gördüğümüz gibi olmasını isteriz ya, işte beyaz dengesi tam da bu aşamada fotoğrafın çekildiği ortamdaki renk sapmalarını bizim istediğimiz, yani gördüğümüz gibi düzeltmek için vardır.

beyaz-dengesi-nedir.jpg


Peki neden beyaz ifadesi kullanılır. Çünkü beyaz dengesi ayarını yaparken fotoğrafçının makineye verdiği ipucu beyaz renktir. Fotoğrafçı beyaz rengin fotoğrafta neresi olduğunu söyler ve makinenin ortam ışığına göre hata payını en aza düşürür. Özetle fotoğraf makineleri beyaz dengesi sayesinde edindikleri beyaz renk bilgisine göre diğer renklerin düzenlemelerini yaparlar.

Bizim tercih edeceğimiz white balance (beyaz dengesi) ayarlarını, istersek fotoğrafın çekim anında ya da arzu edersek bilgisayarda fotoğrafın işlenme aşamasında düzeltebiliriz.

Renk Sıcaklığı ve Kelvin Ayarları
Bildiğimiz üzere çektiğimiz fotoğrafların temel kaynağı ışıktır. Işığın rengi gün içinde güneşin yönüne göre değişir. Aynı zamanda her ışığın bir sıcaklığı yani rengi de vardır. Buna ışığın sıcak veya soğuk olması denir. Mavi tonlarında bir ışık fotoğrafa soğukluk katarken sarı tonlarındaki bir turuncu ise sıcaklık katar. Aşağıda bu renk geçişlerini ilgili Kelvin dereceleriyle görebilirsiniz.

beyaz-dengesi-kelvin-ayar-tayf.jpg

Beyaz dengesi ve Kelvin Renk Tayfı Ters Mantıkta Çalışır



Renk sıcaklığı yani ışık, fotoğraf makinelerinde Kelvin (K) cinsinden ölçülür. Yani beyaz dengesi ayarı için seçtiğimiz değerler, 2800 ile 10000 arasında değişen Kelvin olmaktadır. Kelvin 10000?e yaklaştıkça kırmızıya, 2700’e yaklaştıkça da maviye döner. Beyaz ise tam bunun ortasında 5500 kelvindir.

Öntanımlı Beyaz Dengesi Çeşitleri
Fotoğraf makinelerinde bulunan ön tanımlı beyaz dengesi (WB) çeşitlerinden bazılarının tanımlarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Otomatik (Auto) – Otomatik beyaz ayarı çoğu durumlarda doğru olan beyaz dengesini seçer ve tamamen makine tarafından atanır. Bu ayarı sadece hangi beyaz dengesi ayarını seçmek konusunda emin değilsek kullanırız.
  • Ampül (Tungsten) – Günlük hayatımızda çok sık kullanılan akkor ampuller 3200 Kelvin’e ayarlanmış sıcaklık değerine sahiptirler. Bu tip ampul ile aydınlatılan ortamlarda çekilen fotoğraflarda genelde turuncu/sarı tonların hakim olduğunu görürsünüz. Ampül simgesine sahip “Tungsten” modu bu renk tonunu dengelemek için tercih edilebilecek bir beyaz ayarıdır.
  • Floresan (Fluorescent) – Floresan lambaların aydınlattığı ortamları ifade eder ve 4000-5000 Kelvin’e ayarlanmış beyaz ayarı değeridir. Genelde soğuk mavi bir tona sahiptir ve eğer düzgün beyaz ayarı yapılmazsa bütün fotoğrafı etkileyebilir.
  • Gün Işığı (Daylight) – 5000-5500 Kelvin’e ayarlanmış sıcaklık değerine sahiptir. Gün ışığının etkin olduğu açık havalarda yapılan çekimlerde tercih edilir.
  • Bulutlu (Cloudy) – 6000 Kelvin’e ayarlanmış beyaz ayarı değeridir. Gün ışığı ve gölge arasında tonlara sahiptir. Bulutlu veya kapalı havalarda tercih edilir.
  • Flaş (Flash) – Genelde flaş kullanıldığında bu cihazların ihtiyacı olan renk sıcaklığı olan 5000-5500 Kelvin’e göre ayarlama yapmak gerekir. Bunu da otomatik WB modu doğal olarak sağladığından çok sık kullanılmaz.
  • Gölge (Shade) – Sıcak tonlara sahip gölge beyaz ayarı, 7000 Kelvin’e ayarlanmış değere sahiptir. Genelde bina veya ağaç gölgesi gibi ortamlar için kullanılır.
  • Seçimli / Özel (Custom) – Özellikle çoklu aydınlatmalı ortamlarda ölçüm yaparak en doğru beyaz ayarını vermek için kullanılır. Doğru sonuçlar alınması için fotoğraf makinesine beyaz rengin hangisi olduğu belirtilir ve seçimli bir şekilde beyaz ayarı yapılır.
  • Kelvin: Orta ve ileri seviye DSLR fotoğraf makinelerinde bulunur. Kelvin değerini sizin seçmenize yarar. Genelde profesyonel kullanıcıların başvurduğu bir beyaz ayarıdır.
  • Beyaz dengesi ayarlarını değiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta
bulunduğunuz iç ve dış mekanlardaki aydınlatma koşullarıdır. Işık kaynaklarındaki değişime göre sizin de beyaz dengesi ayarlarınızı güncellemeniz gerektiğini de hatırlatmış olalım.

Ek olarak mutlaka RAW (ham) fotoğraf çekim. RAW çekilen fotoğraflar ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan hafızaya almayı sağlarlar. Bu şekilde kaydedilen veriler, fotoğrafçıya HAM (raw) imajı görüntü kalitesini kaybetmeden düzenleyebilme imkanı verir.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Alan Derinliği Nedir? [DOF]

Alan Derinliği Nedir? [DOF]


shallow-sig-alan-derinligi-dof.jpg

Alan derinliği, üzerinde odaklama yapılan objenin, kişinin ya da fotoğraflanan konunun önünde ve arkasında oluşan netlik sahasıdır. Alan derinliğini kontrol edebiliyorsak fotoğraflamak istediğimiz konuyu istediğimiz gibi ön plana çıkarabilir ve fotoğrafta arka planı flu yaparak yine istediğimiz gibi öldürebiliriz.

Alan derinliği kullanımı fotoğraf karesini oluşturan diyafram, enstantane ve iso bilgileriyle ışığı doğru bir şekilde yakalamaktan ziyade anlatılmak istenen konuyu daha iyi anlatmak için kullanılabilecek en öenmli argümanlardan birisidir.

Alan Derinliği Nedir? [DOF]
Alan Derinliği kelime anlamı olarak İngilizce Depth-of-field (DOF) karşılığında kullanılır ve “Net Alan Derinliği” olarak da ifade edilir. Alan derinliği, fotoğrafçının kontrol edebildiği konulardan birisidir. Kimi zaman bir portre çekiminde daha küçük bir alan ön plana çıkarılabilirken, geniş açı bir manzara çekiminde daha büyük bir alan öne çıkarılabilmektedir.

Peki alan derinliğini nasıl kontrol ederiz? Alan derinliğini kontrol edebilmek için üç farklı unsur bulunmaktadır. Bunların başında diyafram açıklığı gelmektedir. Ayrıca odak uzaklığını ve fotoğraf makinesinin konuya olan uzaklığını kontrol ederek alan derinliği üzerinde kontrol sağlayabilirsiniz. şimdi bunların detaylarına bakalım.

Alan Derinliğini Nasıl Kontrol Ederim?
Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız muhtemelen en çok merak ettiğiniz konuların başında arka planı nasıl (flu yapabilirim) bulanıklaştırabilirim gelmektedir. Özellikle portre fotoğraf çekimlerinde modelin önde netlenmesi ve arka planın neredeyse tamamen öldürülmesi oldukça güzel bir görüntü vermektedir. Peki çektiğimiz fotoğraflarda arka planı nasıl öldürebiliriz ya da başlıkta belirttiğimiz gibi alan derinliğini nasıl kontrol edebiliriz?

alan-derinligi-diyafram.jpg


Diyafram Açıklığı : Alan derinliğinin büyüklüğü diyafram açıklığı ile ters orantılıdır. Diyaframı ne kadar çok açarsak DOF dediğimiz alan derinliği o kadar çok etkilenir. Yani f/1.8 veya f/2.8 gibi düşük diyafram değerlerinde alan derinliği az olur. Diyaframı ne kadar kısarsak yani f/16 veya f/22 gibi diyafram değerleri kullanırsak alan derinliği o kadar büyük olur. Bazen yetersiz ışık şartlarından dolayı her zaman diyafram ile alan derinliğini kontrol etmek mümkün olmayabilir.

Daha açık diyafram kullanarak (düşük f değeri) fotoğrafladığınız konuyu arkaplandan ayırabilirsiniz.

shallow-sig-alan-derinligi-dof.jpg

Sığ Alan Derinliğine Bir Örnek – Eminönü – D7100 / 1/160 – f/4 – ISO100 – 70 mm

Fotoğrafçılıkta genelde sığ, seçici “alan derinliği“nin sonucu olarak ön plandaki nesneyi arka plandan ayırır ve basitçe “arka plan bluru” olarak adlandırılan Bokeh noktalarına ulaşabiliriz. Örnek bir bokeh fotoğrafını aşağıda görebilirsiniz.

bokeh.jpg

Nişantaşı Işıkları – 1/125 / ƒ/1.8 / ISO1600 / 85 mm

Odak Uzaklığı: Kullandığınız lensin sunduğu odak uzaklığına göre de alan derinliği etkilenmektedir. Odak uzaklığı arttıkça alan derinliği azalır. Örneğin 16mm geniş açı bir lens ile çekilen bir manzara fotoğrafında (diyafram ve konuya olan uzaklık aynı) ön planda yer alan objelerden arkadakilere kadar daha net bir alan gözükürken, 85mm gibi bir lens ile yapılan çekimde alan derinliği daha az olacaktır.

Konuya Olan Uzaklık: Fotoğraf makinesinin konuya olan uzaklığı alan derinliğini etkileyen unsurlardan birisidir. Konuya yaklaştıkça alan derinliği azalır. Yani fotoğrafını çektiğimiz objeye ne kadar yakınlaşırsak o kadar seçici alan derinliği (shallow dof) elde ederiz. Bu durumda odaklanan obje net olur ve diğer kısımlar bulanık (flu) olur. (bkz. güvercinler).

alan-derinligi-dof.jpg

Gülhane – D90 – 1/1000 / ƒ/3.2 / ISO 200 / 40 mm

Kısaca özetlememiz gerekirse genel olarak alan derinliği diyafram açıklığına bağlıdır. Diyaframı kısmak alan derinliğini arttıracaktır. Yani daha küçük f değerleri kullanarak konuyu arkaplandan ayırabilir, yani arka planı flu yapabilirsiniz.

Sığ, seçici alan derinliği (shallow dof) için diyafram değeri büyük olsa bile fotoğrafını çektiğiniz konuya yakın durarak alan derinliğini azaltabilirsiniz. F/1.8 veya F/2.8 gibi düşük f değerleri sağlayan bir lensiniz olmasa bile elinizde bulunan kit lensle bile objeye yakın durarak arka planı bulanıklaştırabilirsiniz. Elbette düşük f değerine sahip prime lensler özellikle portre çekimlerinde arka planı kolayca öldürebileceğiniz ve kit lensiniz ile kullanabileceğiniz lenslerdir.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Sığ Alan Derinliği Nedir?

Sığ Alan Derinliği Nedir?

sig-alan-derinligi-00.jpg


Sığ Alan Derinliği kelime anlamı olarak İngilizce Shallow Depth-of-field karşılığında kullanılır ve bazı durumlarda “Seçici Alan Derinliği” olarak da ifade edilir. Bu yazıda sığ alan derinliği ne demektir ve hangi durumlarda kullanılır, detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Daha önce Alan Derinliğini tanımlamak istediğimizde; “üzerinde odaklama yapılan objenin, kişinin ya da fotoğraflanan konunun önünde ve arkasında oluşan netlik sahasıdır” demiştik. Alan derinliği bizim kontrol edecebileceğimiz bir durumdur ve böylelikle fotoğraflamak istediğimiz konuyu istediğimiz gibi ön plana çıkarabilir ve fotoğrafta arka planı flu yaparak yine istediğimiz gibi öldürebiliriz.

Sığ Alan Derinliği Nasıl Tanımlanır?
Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız muhtemelen en çok merak ettiğiniz konuların başında arka planı nasıl (flu yapabilirim) bulanıklaştırabilirim gelmektedir.

Sığ alan derinliği, fotoğrafını çektiğimiz konuda, öne çıkardığımız net kısımların dar olmasını ifade eder. Diğer taraftan genelde ön kısımda konuyu güzel bir şekilde netlemek ve konuya dahil olabilecek diğer elementleri, odak dışına çıkarıp, arka plana atarak güzel bir bulanıklık yaratmak, doğal olarak seyri güzel fotoğraflar çıkmasını sağlamaktadır.

sig-alan-derinligi-%C3%B6rnek.jpg

Nikon D7100 | ƒ/4 | 70mm | 1/160 | ISO100

Sığ Alan Derinliğini Ne Zaman Kullanmalıyız?
Özellikle portre fotoğraf çekimlerinde modelin önde netlenmesi ve arka planın neredeyse tamamen öldürülmesi oldukça güzel bir görüntü vermektedir. Buna doğadaki her türlü makro fotoğraf çekimlerinizi ekleyebiliriz. Genelde modelin arka plandan ayrılmasını istediğiniz çekimlerinizde sığ alan derinliğini tercih edebilirsiniz.

Alan derinliğinin büyüklüğü diyafram açıklığı ile ters orantılıdır. Diyaframı ne kadar çok açarsak DOF dediğimiz alan derinliği o kadar çok etkilenir. Yani f/1.8 veya f/2.8 gibi düşük diyafram değerlerinde alan derinliği az olur. Sığ alan derinliği için daha açık diyafram kullanarak (f değerini küçülterek) konuyu arkaplandan ayırabilirsiniz.

Fotoğraf makinesinin konuya olan uzaklığı alan derinliğini etkileyen unsurlardan birisidir. Konuya yaklaştıkça alan derinliği azalır. Yani fotoğrafını çektiğimiz objeye ne kadar yakınlaşırsak o kadar sığ alan derinliği (shallow dof) elde ederiz. Bu durumda odaklanan obje net olur ve diğer kısımlar bulanık (flu) olur.

sig-alan-derinligi-00.jpg

Nikon D90 | ƒ/1.8 | 85mm | 1/250 | ISO400

Sığ Alan Derinliği için Hangi Lensleri Kullanmalıyım?
Sığ alan derinliği (shallow dof) için diyafram değeri büyük olsa bile fotoğrafını çektiğiniz konuya yakın durarak alan derinliğini azaltabilirsiniz. F/1.8 veya F/2.8 gibi düşük f değerleri sağlayan bir lensiniz olmasa bile elinizde bulunan kit lensle bile objeye yakın durarak arka planı bulanıklaştırabilirsiniz. Elbette düşük f değerine sahip prime lensler özellikle portre çekimlerinde arka planı kolayca öldürebileceğiniz ve kit lensiniz ile kullanabileceğiniz lenslerdir.

Fotoğrafçılıkta genelde sığ alan derinliği nin sonucu olarak ön plandaki nesneyi arka plandan ayırır ve basitçe “arka plan bluru” olarak adlandırılan Bokeh noktalarına ulaşabiliriz
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Pozlama Telafisi Nedir? (Exposure Compensation)

Pozlama Telafisi Nedir? (Exposure Compensation)

pozlama-telafisi-nedir-exposure-compensation.jpg


Fotoğrafçılıkta pozlama telafisi nedir? İng. exposure compensation kelime bütününün karşılığı olarak yerleşmiş olan pozlama telafisi, kullandığınız fotoğraf makinesinin otomatik pozlamasının yanıldığı durumlarda kullanabileceğeniz ya da bir başka deyişle makinenin ışığa aldanıp hatalı ölçüm yaptığı durumlarda yapılan otomatik ölçüme müdahale edilmesine denir.

Pozlama telafisi genelde EV ile ifade edilir. EV teriminin karşılığı ise exposure value yani pozlama değeridir. Başlangıçta pozlama telafisi için EV değeri tüm makinelerde “0” sıfır üzerinde bulunur. Pozlama telafisi için makinenin kendi ölçümlerine ne kadar karışılmak isteniyorsa + veya – yönde basamaklarla düzeltmeler yapılır.

pozlama-degerleri-telafi.jpg


Kompakt fotoğraf makinelerinde EV değeri +3 ile -3 arasında değişirken, DSLR fotoğraf makinelerinde bu değer +5 ile-5 arasında değişebilmektedir. 1/2 veya 1/3 basamaklarla pozlama telafisi yapılabilir.

Bunun için Nikon fotoğraf makinenizde pozlama telafisi düğmesine basıp tekeri çevirmeniz yeterli olacaktır.

Pozlama Telafisi Nedir? (Exposure Compensation)

pozlama-telafisi-nedir-exposure-compensation.jpg


Fotoğraf çekim tekniklerinin başında gelen ve fotoğraf terimlerinin ISO ve diyafram ile 3 temel bileşeninden birisi olan enstantane ile sensöre düşen ışığı kontrol etmeye çalışırız. Bazen karda ya da plajda ışığın bizi aldattığı durumlarda pozlama değerini değiştirerek az veya fazla pozlanmış bir fotoğrafı belli basamaklarla düzeltebilir, pozlama telafisi yapmış olursunuz. Buradaki amaç çekilen fotoğrafta doğru miktarda ışığı doğru sürede içeri alabilmek ve akabinde doğru pozlama yapmış olmaktır.

Peki siz bugüne kadar çektiğiniz fotoğraflarda Pozlama Telafisi butonunu hiç kullandınız mı?
 

HarbiMekân

Kurucu Admin
Harbi Üye
Katılım
13 Mart 2019
Mesajlar
8,227
Tepkime puanı
229
Emeğine sağlık Teko, paylaşım için teşekkürler.
Bende de CANON 700D makine var, çok heveslendim de bir türlü fırsat bulamadım profesyonelleşebilmek için.
Ara ara okuyacağım.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Fotoğrafçı Gözüyle Bakabilmek için 4 Önemli İpucu

Fotoğrafçı Gözüyle Bakabilmek için 4 Önemli İpucu

fotografci-gozuyle-bakabilmek-icin-4-onemli-ipucu-03.jpg


Fotoğrafçı gözüyle bakabilmek ya da fotografik bir bakış açısına sahip olabilmek elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreç gerektirir. Sabırlı olmak ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmenin yanısıra sizlere tüm bunları yaparken uygulayabileceğiniz 4 ipucunu detaylandırmaya çalışacağız.

Fotoğrafçı gözüyle bakabilmenin tanımını yapmamız gerekirse muhtemelen etrafımızda yer alan birçok yaratıcı sahneyi, sanki fotoğraf çekiyormuşcasına yorumlayıp, fotoğraf karesine dönüştürebilen bakış açısıdır diyebiliriz.

Birçoğumuz fotoğraf çekmeye bir hobi olarak başlayıp elimize fotoğraf makinelerini alıp dışarı çıkıyoruz. Fotoğraf çekme becerimizi geliştirdikçe, yapılmaması gereken notlara dikkat ettikçe ve farklı yöntemler geliştirdikçe daha yaratıcı bakmaya başlıyoruz.

İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman istediği gibi bu süreç herkes için değişken olabiliyor. Bu yazıda sizlere basit bir şekilde fotoğrafçı gözüyle bakabilmek için deneyebileceğiz 4 yöntemi aktarmaya çalışacağız.

Fotoğrafçı Gözüyle Bakabilmek için 4 Önemli İpucu
1. Yavaşlayın, Hayatı Gözlemleyin
İlk yapmanız gereken kesinlikle elinizdeki fotoğraf makinesi ile birşeyler çekmeye çalışmak olmamalıdır. Fotoğraf çekmeye başlamadan önce yavaşlayın. Daha doğrusu zihninizi boşaltın. Gözlerinizin önündeki perdenin kalkması için öncelikle kafanızdakileri boşaltmanız, yani zamanı kovalamadan yavaşlamanız gerekmektedir. Bunun için belki bir banka oturup biraz dinlenin. Ya da kendinize basit bir kompozisyon bulup sadece ona odaklanmaya çalışın.

fotografci-gozuyle-bakabilmek-icin-4-onemli-ipucu-01-600x400.jpg

Nikon D7100 | 55-200mm f/4.0-5.6 | ƒ/5.6 |55mm | 1/80 | ISO800

Eğer fotoğraf çekmeye başlamadan önce yavaşlayamazsak, önümüzde geçip giden bir dolu kompozisyonu doğal olarak kaybediyor olacağız.

2. Tek Konu Etrafında Tüm Açılara Bakın
Bakış açısını geliştirmek ve hatta etrafınızdaki ışığın en güzel konumunu bulabilmek için en iyi yöntemlerden birisi her açıyı kontrol etmektir. Önünüzdeki bir objeyi fotoğraflayıp yolunuza devam etmek yerine aynı obje / konu için farklı açıları mutlaka deneyin. Bu bir çiçek olabilir ya da mimari açıdan zengin bir bina. Ve buna göre o anda ilk çektiğiniz konum o obje için en doğru ve iyi açı olmayabilir.

fotografci-gozuyle-bakabilmek-icin-4-onemli-ipucu-00-600x400.jpg

Nikon D7100 | 55-200mm f/4.0-5.6 | ƒ/5.6 | 200mm |1/250 | ISO800

İşin özünde tek bir konu bile olsa biraz daha vakit harcayın, her köşesine bakın ve belirlediğiniz o konu için olabilecek tüm açıları belirleyin. Unutmayın her iyi fotoğraf bir emek ürünüdür.

3. Tek Lens İle Gezin
Tek bir lens ile gezinmeyi daha önce ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalışmıştık. Fotoğraf tekniğinizi geliştirmenin en güzel yolu sabir odak mesafeli prime lens kullanmaktan geçer. Elinizde tek bir lens ve odak uzaklığı olacağı için rehavete kapılmadan konuya göre istediğiniz yakınlığa gitmek ve doğru açıları bulmak için hareket etmenizi sağlayarak bakış açınızı ciddi şekilde geliştirmiş olursunuz.

fotografci-gozuyle-bakabilmek-icin-4-onemli-ipucu-04-600x400.jpg

Nikon D7100 | Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 | ƒ/2.8 | 17mm | 1/50sn | ISO100

4. Diyaframı Açın
Maksimum diyafram kullanarak çekim yapmanız size konunun tamamen ne olduğunu ve yapacağınız çekimin konuyla olan bütünlüğünde kareye doğru odaklanmanızı sağlayacaktır. f/2.8 bir lens ise diyaframı kapatmayın ve açık diyafram ile çektiğiniz fotoğraf karesiyle objenin / konunun nasıl ilişkili olduğunu görün.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde

Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde


fotograf-cekim-yapmamak.jpg

İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek zaman ister. Sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmenizi gerektirir. Genelde çekilen fotoğrafın olabilecek en iyi çekilmiş fotoğraf olması ve esas iyi çekimi yapabilmek için sayısız kitaplar okunur, fotoğraf atölyelerine gidilir ve fotoğrafın çekim aşamasından, fotoğraf oluştuktan sonraki düzenleme sürecine kadar herşeyin öğrenilmesi gerektiği düşünülür.

Bu süreç herkes için değişken olmakla birlikte, ortak olan bazı durumlar vardır ve biz bu ortak olan olmazsa olmazlardan birkaçına değinmeye çalışacağız. Bir fotoğrafçının yapmaması gereken 7 önemli madde, hem fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için referans olması hem de diğer taraftan yıllarını fotoğraf sanatıyla bütünleştirmiş profesyonellerimizden küçük notlar alabilmek amacıyla aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

fotograf-cekim-yapmamak.jpg


Bir Fotoğrafçının Yapmaması Gereken 7 Önemli Madde
1. Kullanılan Kameraya ve Ekipmanlara Saygısızlık Etmek

Kullanmakta olduğunuz kameranıza ve ekipmanlarınıza asla saygısızlık etmeyin. Her zaman dikkatli ve titiz davranın. Zarar görmemeleri için elinizden gelen en iyi şartlarda korumaya çalışın. Kullandığınız lensler kameranızın ön kısmında darbeyi ilk alacak ekipman olduğundan ya lens kapağı ile koruyun ya da kaliteli UV filtreler kullanarak önleminizi alın.

İyi bir çanta, kameranızı ve ekipmanlarınızı güzelce koruyacaktır. Değişik hava koşullarına uygun şekilde bir çanta edinin. Eğer dışarı fotoğraf çekimine çıkacağınız zaman çok az bile yağmur yağma ihtimali varsa, ya elinizdeki yağmur koruyucuyu yanınıza alın ya da basit bir buzdolabı poşeti bulundurmayı ihmal etmeyin ?

Asla ve asla kamera çantanızı içinde kamera ve ekipmanla gece arabanızda bırakmayın. Sadece hırsızlık anlamında korunmaktan değil, gece oluşan hava değişimi özellikle kamera sensörü ve lenslerinize hasar verebilir. Unutmayın altın kural, eğer siz aşırı sıcaktan, soğuktan, kirden ve dumandan rahatsızsanız, bilin ki aynı şekilde kamera ve ekipmanlarınızda bunlardan rahatsız olmaktadır.

2. Başka Bir Fotoğrafçıyı Kullandığı Kamera ve Ekipman Yüzünden Yargılamak

Genellikle hepimiz zaman zaman kameramızı ya da lenslerimizi değiştiririz. Farklı lensler ile tecrübeler yaşarız. İnsanın doğasında olan kıskançlık, fotoğraf ekipmanları açısından da karşımıza çıkmaktadır. Kullandığı kameranın giriş seviyesi olması ya da kullanılan lensin kit lens olması hiç kimseyi kötü fotoğrafçı yapmamakla beraber, basit gözüken ekipmanlarla harikalar yaratıldığını hep beraber görmüşüzdür.

Bu yüzden bir kimsenin daha yeni bir gövdeye sahip olması veya çok keskin bir lens kullanması elinizde bulunan ekipmanı sorgulamanızı gerektirmediği gibi basit bir gövde ile standart kit lensler kullanmakta olan bir kimseyi de kullandığı kamera ve ekipman yüzünden yargılamamalıyız.

3. Kameranın Hazır Modlarına Çok Güvenmek

Kullandığınız kameranın özelliklerinde fazla sayıda hazır mod olabilir ve siz bulunduğunuz ortama ve çekim yaptığınız şartlara göre bu hazır modlar içerisinden tercih yapıyorsunuzdur. Bu modlar (kar, aksiyon, güneşli vs..) çekim modu tekerinde en fazla yeri kaplasa bile fotoğrafçılıkta kamera düzeyinde üç ana değişken vardır.

  • ISO
  • Enstantane
  • Diyafram
Kameranızda bulunan hazır modlar dahil yapacağınız tüm fotoğraf çekimleri aslında bu üç değişkenin nasıl seçildiği ve kullanıldığıyla ilgilidir. Odak mesafesi, netlenen nokta ve flaş gibi başka değişkenler olsa bile özellikle iso, enstantane ve diyaframın birbiri arasında nasıl bir etkileşimde olduğunu öğrenmeniz, iyi bir fotoğrafçı olmanın temel prensipleri arasındadır. Bu konuda sizlere aşağıdaki yazılar yardımcı olabilir.

  • DSLR Simulatörü
  • Nikon Lens Simulatörü
Bunun için hazır modlara güvenmeyin ve çekimlerinizi enstantane öncelikli, diyafram öncelikli ve manuel çekim modlarında yapmaya özen gösterin.

fotograf-cekmek-turknikon.jpg

85mm ile Türk Nikon

4. Başkalarının Çalışmalarını Birebir Kopyalamak

Günümüzde fotoğrafını çekmek istediğimiz bir konunun fotoğraflanmamış olması neredeyse imkansızdır. Özellikle günümüz dijital SLR dünyasında bir manzara fotoğrafı ya da bir makro fotoğraf mutlaka dünyanın bir yerinde bir şekilde fotoğraflanmıştır. Öğrenmenin en iyi yollarından birisi ise fotoğraflanmış birşeyden ilham alıp benzer bile olsa kendi yaratacağınız ışık ve stille tekrar fotoğraflamak olacaktır.

İlham almaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Türk Nikon üzerinde sizlere farklı fotoğrafçılık çeşitleri ve türlerine göre zaman zaman ilham verici fotoğraflar sunmaktayız. Bir fotoğrafı etraflıca izlemek,yorumlarını okumak ve EXIF bilgileriyle beraber teknik donanımını irdelemek hem size kullandığınız DSLR ile bu bilgileri kullanma imkanı sağlar hem de bakış açınızı zenginleştirir.

Ek olarak Türk Nikon üzerindeki konuk fotoğrafçı serisi sizlere fotoğrafları hikayeleriyle beraber fotoğrafçının kendi ağzından sunmaktadır. Bu serileri takip ederek farklı konulara göre oluşmuş fotoğrafları izleyebilir ve fotoğrafçının kendi ağzından yapım aşamasını okuyabilirsiniz.

5. Fotoğrafları Tamamen Kendine Saklamak

Çalışmalarınızı kendinize saklamayın. Fotoğraflarınızı paylaşın ve insanlara gösterin. Evinizdeki sabit diskte ya da taşınabilir harddisk içerisinde her an bozulma ihtimaline karşı dijital çağın gereksinimleri olan bulutsal bilişimi kullanın. Fotoğraflarınızı öncelikle çevrimiçi olarak saklayın. Böylelikle fotoğraflarınız 7 kıtada farklı sunucularda barınıyor olacaktır. Bunun için Türk Nikon’da her yönüyle değindiğimiz “En İyi Fotoğraf Paylaşım ve Saklama Siteleri” yazısına bakabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı Flickr, DeviantArt gibi fotoğraf eleştirilerinin yapılabildiği fotoğraf paylaşım sitelerine ekleyin. Hatta kendi web sitenizi oluşturabilirseniz ve yaptığınız çekimleri burada bir seri şeklinde sunabilirseniz daha da güzel olacaktır. Yorumlara açık olun ve gelen eleştirileri mutlaka değerlendirin. Negatif gelebilecek yorumlar her ne kadar sizi duygusal olarak etkileyecek olsa da, eleştirinin özünde olan etkiyle, aslında size odaklanmanız gereken noktaları tespit etmenize olanak sağlayacaktır.

Türk Nikon Forum üzerindeki “Fotoğraf Eleştiri” bölümü bu madde için biçilmiş kaftandır.

Özet olarak içinize kapanık olmayın ve fotoğraflarınızı insanlara gösterin. Bunun için gerekli kanalları kullanın ve insanların yorumlarını alın. Bu her açıdan size ve fotoğrafçılığınıza katkı sağlayacaktır.

6. Yardım İstemekten Çekinmek

Gururunuzu bir kenara bırakın ve gerçekten anlamadığınız noktada yardım istemekten çekinmeyin. İnternetin olmadığı zamanlara göre çok daha fazla alternatifin bulunduğu günümüzde, hem sosyal ağlar, hem forumlar soru sorabileceğiniz ve mutlaka birilerinin sorunuza cevap verebileceği ortamlardır.

Google arama motorunu efektif bir şekilde kullanın. Türk Nikon olarak kurulduğumuz günden bu yana oldukça fazla sayıda makale yayınladık. Üst kısımda bulunan arama kutusunu es geçmeyin.

Unutmayın eskiden internet yoktu. Fotoğrafçılar birbirine yardım etmeyi severler. Eğer gerçekten online olarak yardım alamıyorsanız. O zaman alın kameranızı ve dışarı çıkın. İlk fotoğraf dükkanına girin ve sorunuzu sorun.

7. Herşeyi Bildiğini Zannetmek ve Öğrenmeyi Bırakmak

İnternetin sağladığı en güzel şeylerden birisi her gün devamlı olarak öğrenecek birşeyler bulabiliyor olmanızdır. Öğrenmek için takip edebileceğiniz bloglar, haber makaleleri ve incelemeler, youtube üzerinde video tanıtımları mevcuttur. Eğer siz kendinizi sınırlamazsanız internet size mutlaka öğrenecek birşeyi bu kanallar aracılığıyla verecektir.

İnternet ile aranız yoksa ve devamlı internet üzerinde bir öğrenme sürecinde olamıyorsanız, kendinizi eğitmenin başka güzel yollarını bulabilirsiniz. Örneğin gitgide yaygınlaşmaya başlayan fotoğraf yürüyüşü ve gezi etkinlikleri, sizi farklı fotoğrafçılarla tanıştıracağı gibi, bol bol fotoğraf çekmenizi ve uzun fotoğraf sohbetleri yapabileceğiniz ortamlar yaratacaktır.

Türk Nikon üzerinde 7 madde olarak toparlamaya çalıştığımız yapılmaması gereken bu öğelerin bir şekilde sizlere ışık olmasını ümit ediyoruz.

Unutmayın fotoğraf sizin bakış açınızdır. Bakış açınızı ise öğrenerek ve bol bol fotoğraf çekerek geliştirebilirsiniz.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Fotoğrafa Yeni Başlayanların Yaptığı Temel Hatalar

Fotoğrafa Yeni Başlayanların Yaptığı Temel Hatalar


fotografa-yeni-baslayanlarin-hatalari.jpg

Fotoğrafa yeni başlayanların yaptığı temel hatalar nelerdir ve başlangıç seviyesinde hangi konulara dikkat etmeliyiz? Bu yazıda ele alacağımız konular içerisinde ilk etapta çok kolay gibi gözüken ama üşenip üzerinde durmadığımız önemli konuları listelemeye çalışacağız.

Fotoğraf çekmeye yeni başlayacaksınız ve kendinize yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldınız. Fotografik bir bakış açısına sahip olmak elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreçtir. İyi fotoğraf çekmeyi öğrenmek sabırlı olmayı ve bu süre içerisinde devamlı öğrenmekle beraber, deneme yanılma yoluyla bol bol fotoğraf çekmeyi gerektirir.

Bu yazımızda fotoğrafa yeni başlayanların içine düştüğü yanlışlardan ve yapılan hatalardan bahsedeceğiz. şimdi detaylara geçelim.

Fotoğrafa Yeni Başlayanların Yaptığı Yanlışlar
fotografa-yeni-baslayanlarin-hatalari.jpg


1. Kullanım Kılavuzunu Okumamak!
Yeni aldığınız dijital SLR fotoğraf makinesini en iyi tanıyabileceğiniz yollardan bir tanesi beraberinde gelen kullanım kılavuzudur. Maalesef çoğu kullanıcı bu kılavuza göz atmadan bir kenara koyar ve dönüp bakmaz. Emin olun aradığınız çoğu bilgiyi internetiniz olmasa bile bu gelen kılavuzda bulabilirsiniz. DSLR makinenizi kullandıkça hangi butonun ne işe yaradığını bildikçe makineye daha fazla hakim olacaksınız.

Günümüz teknolojisinde pdf olarak akıllı telefon veya tabletinize yükleyip, yanınızda her yere götürebileceğinizi ayrıca hatırlatmış olalım. Fotoğraf terimleri aynı olsa bile her makine farklı olduğundan makine değişimlerinde bile kullanıcı kitapçığını bir kenara atmayın.

2. Sadece Ekipman Almaya Odaklanmak!
Maalesef fotoğrafa yeni başlayanların içine düştüğü en büyük yanlışlardan birisi de ekipman çılgınlığıdır. Bu ilk zamanlarda fotoğraf çekmek yerine yeni lensler, filtreler, tripodlar gibi aksesuarlara yönelinir. Elbette ihtiyaca göre bu ekipmanlar da önemlidir ancak yeni aldığınız DSLR fotoğraf makinesiyle gelen kit lenslerin önemi fotoğraf çekmeye başladığınız bu ilk zamanlarda sizlere yardımcı olmaktır.

Bu yüzden bu ilk zamanlarınızı ekipman alarak değil, bol bol fotoğraf çekerek, denemeler yaparak ve elbette okuyarak geçirmenizde fayda bulunmaktadır. Başka fotoğraflardan ilham almak, nasıl çekildiklerine bakmak ve bu süre içerisinde ilgili teknikleri deneyerek kendi stilinizi yarattıktan sonra gerek duyduğunuz ekipman zaten kendini size söyleyecektir.

3. Sadece Otomatik (Auto) Modda Çekim Yapmak!
Otomatik mod kısaca fotoğraf makinesinin pozlama anlamında enstantane, diyafram, netleme, ölçümleme, beyaz dengesi ve ISO hassasiyeti gibi tüm değerleri kendisinin belirlemesine denir. Yani bu durumda fotoğrafa yeni başlayanların ilk ihtiyacı olan kendini geliştirme aşaması için pek bir alan kalmamaktadır.

Elbette ilk günlerinizde sizden Manuel Çekim Modu olan (M) mod kullanın demiyoruz. Ancak sürekli otomatik modda çekim yaparsanız ve ayarları makinenin yapmasına izin verirseniz o zaman fotoğraf çekim tekniklerinizi geliştirmek adına fazla bir adım atmamış olursunuz. Bu aşamada sizin için yararlı olabilecek en güzel detaylardan birisi otomatik modda çektiğiniz her fotoğrafın çekim bilgilerine (EXIF), LCD ekrandan bakmak. Gerekirse histogram grafiğini incelemek olacaktır. Böylelikle yavaş yavaş doğru pozlama için gerekli bileşenlere hakim olacaksınız.

Değerlendirme
Çok daha fazla maddeyle zenginleşebilecek bir konu, örneğin fotoğraf düzenleme, lightroom kullanımı gibi sonrasında oluşabilecek ve fotoğraf artı değer katabilecek bilgileri de, fotoğrafa yeni başlayanların kendilerini geliştirme aşamalarında listelerine eklemekerinde faydası bulunmaktadır.

Bunların dışında elemek istedikleriniz varsa yorumlarınızda belirtebilirseniz yeni fotoğraf çekmeye başlayan arkadaşlara bir katkıda siz sağlamış olursunuz.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Yeni Fotoğraf Makinesi Alındığında ilk Yapılan Ayarlar

Yeni Fotoğraf Makinesi Alındığında ilk Yapılan Ayarlar


yeni-fotograf-makinesi-almak.jpg

Yeni fotoğraf makinesi almak ve bunun heyecanı muhtemelen paha biçilemez bir durumdur. Bu yazıda yeni fotoğraf makinesi alındığında ilk olarak yaptığımız ayarları referans olarak sıralamaya çalışacağız.

Yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldığınızda kutunun açılması ve bağımsız birçok parçanın masaüstüne dizilmesi ve ardından hemen pil ve hafıza kartlarını takarak kullanım öncesi işe koyulmamız.

Evet yeni bir makine aldığımızda o makineyle gelen parçaların ilk kez takılması yanısıra fotoğraf makinesinin de ilk kez açıldıktan sonra belki ilk fotoğraf çekimine kadar olan zamanda yapılması gereken ilk ayarlar mevcuttur. İşte sonrasında hayatımızı kolaylaştıran ve belki de o ilk ayardan sonra genelde dönüp bakmadığımız yeni fotoğraf makinesi aldığımızda ilk yaptığımız işlerin bir listesi.

Yeni Fotoğraf Makinesi Aldığımızda Öncelikli Olarak Yapılması Gerekenler
yeni-fotograf-makinesi-almak.jpg

Fotoğraf Makinenizin Vizörünü Gözünüze Göre Ayarlayın (Dioptri)
Herkesin fotoğraf makinesinin vizöründen bakış ve görüş açısı farklıdır. Vizörden baktığınızdaki görüşün netliği konusunda, çoğu DSLR fotoğraf makinesi üzerinde bir düzeltme bölümü mevcuttur. Bunun adına dioptrik düzeltme ayarı (dioptrik correction adjustment) diyoruz.

Diopter ayarının bozuk olması sizin net fotoğraf çekmenizi engelleyecek ilk ve en önemli faktördür. Çünkü, sizin gözünüze göre netliği sağlanmamış bir vizör ile fotoğraf çekmek istediğinizde eğer elle manuel netleme yapıyorsanız net görüntüyü arayacak ve bulamayacaksınız. Bu yüzen yeni fotoğraf makinesi aldığımızda öncelikli olarak diyoptri ayarını yapıyor. Bkz (Diopter Ayarı)

nikon-diyoptri.jpg


Fotoğraf Makinesinde Kullanılan Modları Ayarlayın
Bu aşamada DSLR fotoğraf makinelerinde kullanılan modları tek tek aktarmayacağım ama sırasıyla iki farklı mod ayarına bakabilirsiniz. Öncelikle Nikon deklanşör modları olarak bilinen seri çekim modları üzerinde genel olarak kullandığınız modu seçerek işe başlayın. Her ne kadar farklı çekimlerde bu ayarlar değişecek olsa bile hepimizin standart kullandığı modlar vardır.

Ardından otomatik netleme için AF modlarını belirleyin. Genel tercih Nikon Matrix olsa bile Autofocus (AF) Modları herkes için farklı seçimler sunabilir.

Bazı Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde bulunan Nikon kullanıcı ayarları U1 ve U2 modlarını ayarlayın. Bkz. Nikon Kullanıcı Ayarları: U1 ve U2 Modları.

Fotoğraf Makinesinde LCD Görüntüsü Bileşenlerini Ayarlayın
Yeni fotoğraf makinesini aldığınızda her ne kadar vizörü daha sık kullansanız da LCD ekran kullanımındaki detaylar yine sık bir şekilde kullanılmaktadır. Önce LCD ekranın parlaklığını ayarlayın. Ardından ufuk çizgisi görünüme bakın. LCD üzerinde histogram bilgisini gösterecek şekilde düzenleme yapın zira çektiğiniz fotoğrafı histogramda izleyerek en uygun pozlamayı yapıp yapamadığınıza emin olabilirsiniz.

raw-fotograf.jpg

art editor shots,camera details

Fotoğraf Makinesinde Görüntü Kalitesini Ayarlayın
RAW veya Jpeg ya da her ikisi. Görüntü boyutu Large, Medium vb gibi çektiğiniz fotoğrafa ilişkin oluşacak görselin boyutunun ve kalitesinin nasıl olacağına karar vermek için ilk ayarları yapmayı unutmayın. RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. CCD veya CMOS üzerindeki ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan hafızaya almayı sağlarlar.

Eğer imkanınız varsa fotoğraflarınızı genelde RAW + Jpeg olarak çekmeye çalışın. Neden raw (ham) formatta fotoğraf çekmeliyiz? Fotoğraflarınızı RAW dosya formatında çekmenizi gerektiren 5 önemli nedeni bu yazıda bulabilirsiniz.

Sonuç
Ve elbette yeni fotoğraf makinesi aldığınızda belki de yukarıda listelediğimiz maddelerden önce mutlaka kullanım kılavuzunu okuyarak işe başlayın. Yeni fotoğraf makinenizi daha iyi tanımak ve böylece daha verimli kullanmak için oluşturulmuş olan bu yardımcı kılavuzlar neredeyse tüm bilgileri peşin olarak bize vermektedir.
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin İpuçları

Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin İpuçları

2832565830_a16609d87e_z.jpg


İhtiyacınıza göre nasıl bir makina alacağınıza sonunda karar verdiniz ve fotoğraf çekmeye başlayacaksınız. O zaman fotoğraf çekmeye başlamadan önce bu yazımızı mutlaka okuyun sizin için bazı ipuçları hazırladık.

Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin İpuçları

  • Bütünleşin: Herşeyden önce fotoğraf çekmeyi severek yapın. Nikon’unuzla bütünleştiğiniz zaman çok iyi kareler çıkaracaksınızdır. Unutmayın makinanız ne kadar üst seviye ve özellikle dolu olsada fotoğrafı çeken sizlersiniz. D40, hatta Coolpix kullanan biri D3s kullanan birinden kat ve kat daha iyi fotoğraf çekebilir. Unutmayın fotoğraf parayla çekilmez.
  • Nikon’unuzu tanıyın: Makinanızın kullanım kılavuzunu bir değil birkaç kere okuyun. Okurken makinanız üzerinde öğrendiklerinizi mutlaka uygulayın. İnanın her okuduğunuzda farklı bir özellik keşfedeceksiniz. İnternette makinanızla ilgili yapılan incelemeleri ve karşılaştırmaları okuyun, anlamaya çalışın. Makinanızla çekilmiş fotoğrafları inceleyin. Nikon’unuzu tanımadan fotoğraf çekmeye başlarsanız fotoğraf çekme sevdanız başlamadan bitebilir.
  • Lensinizi tanıyın: Lensinizin sınırlarını ve en iyi performans gösterdiği değerleri çok iyi bilmelisiniz. Hangi aralıkta en keskin değerleri verdiğini, hangi değerlerde distortion oluşturduğunu bilmelisiniz. Zoom, prime, makro ve geniş açı lenslerin ne olduğunu ve nasıl iyi kareler çekilebileceğini öğrenmelisiniz. Sürekli lens alıp durmayın önce mevcut lensinizi çok iyi tanıyın.
2832565830_a16609d87e_m.jpg

  • Yardımcı elemanlar: Tripod,flaş, filtreler gibi fotoğraf çekmek için kullanılan yardımcı aksesuarların ne işe yaradığını ne amaçla kullanıldıklarını ve fotoğrafta nasıl sonuçlar doğurduklarını bilmelisiniz.
  • Kafanızda çekin: Fotoğrafı makinanızla çekmeden, önce kafanızda çekin. Çekim sonrasında nasıl birşey görmek istediğinizi kendinize sorun ve makina ayarlarınızı buna göre yapıp deklanşöre basın.
  • Bol bol fotoğraf çekin: Sadece okuyup inceleyerek bir yere varamazsınız. Okuduklarınızı mutlaka uygulamanız gerekmektedir. Üşenmeden, sıkılmadan fotoğraf çekin, çektiğiniz fotoğrafları daha sonra inceleyin, neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı kendinize sorun. Bir sonraki çekimlerinizde mutlaka iyileşmeler göreceksiniz.
  • Paylaşın: Eleştiriye açık olun ve çekmiş olduğunuz fotoğrafları internette paylaşın. Diğer fotoğraf severlerin yorumlarını alıp kendinizi eksik konularda iyileştirmeye çalışın.
  • Gözlemleyin: İnternette, dergilerde, gazetelerde gördüğünüz fotoğrafları okumaya çalışın. İncelediğiniz fotoğrafların hangi saatte ve nereden çekildiğini, çekilirken kullanılan diyafram, estantene ve ISO değerinin ne olduğunu tahmin etmeye çalışın. Siz olsanız o karede neyi daha iyi yapardınız düşünün.
Ve son olarak paylaşım yapabilmeniz için Türk Nikon Forum‘ da yeni başlayanlar için özel bölüm oluşturduk. Tüm soru ve önerilerini burada dile getirebildiğiniz gibi diğer Nikon severlerle birlikte paylaşımlarınızı da bu platformda yapabilirsiniz.

Işığınız bol olsun…
 

TeKo

Özel Üye
Katılım
12 Aralık 2020
Mesajlar
1,398
Tepkime puanı
0
Fotoğraf Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fotoğraf Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler


fotograf-cekerken.jpg

Fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken konuları ya da bir başka deyişle fotoğraf çekim aşamasındaki belki de ilk eylemi gerçekleştirmenizi sağlayan deklanşöre basma aşamasında kendinize sormanız gereken soruları listelemeye çalışacağız.

Fotoğraf çekme becerimizi geliştirdikçe ve yapılmaması gereken notlara dikkat ettikçe ve farklı yöntemler geliştirdikçe daha yaratıcı bakmaya başlıyoruz. Birçoğumuz fotoğraf çekerken, her kareyi oluşturma aşamasındaki farklı duygularımızı ve bakış açımızla oluşturduğumuz kompozisyonu, teknik becerilerimizle birleştirip ilgili fotoğrafı ortaya çıkarıyoruz.

Fotoğrafçı gözüyle bakabilmek ya da fotografik bir bakış açısına sahip olabilmek elbette zaman isteyen ve uğraş gerektiren bir süreç. İyi ve güzel fotoğraf çekmek zaman istediği gibi bu süreç herkes için değişken olabiliyor. Bu yazıda sizlere basit bir şekilde fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gerekenleri aktarmaya çalışacağız.

Fotoğraf Çekerken Sorulması Gereken Sorular
fotograf-cekerken.jpg


Aşağıdaki belirli maddelerde fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gerekenlerin yanısıra, belirlediğiniz konuyla iletişim kurma yöntemleri, anı yakalama ve kompozisyon oluşturma aşamasında kendinize sormanız gereken bazı önemli soruları bulabilirsiniz.

Fotoğrafımın Konusu Nedir?
Fotoğraf çekerken belki de bizi teşvik eden en önemli nedenlerden birisi yani makineyi gözümüze götürüp ya da LCD ekrandan bakmamıza sebep olan, o an’ı gördüğümüzde ortaya çıkan ve herkes için farklı oluşan “konu” kısmıdır. Belki de deklanşöre basmadan kendinize sormanız gereken ilk sorulardan birisi sizi fotoğrafı çekmeye teşvik eden nedeni sorgulamanız olacaktır. Bu kimisi için çeşitli geometrik şekillerden oluşan desenler, kimisi için sadece durağan ve güzel gözüken bir obje ya da kimisi için yaşadığı şehri anlatan insanlardan oluşan bir sokak kompozisyonu olacaktır. Hangisi olursa olsun “Ben bu fotoğraf için bir konu belirledim mi?” sorusunu sorduğunuzda eğer kadrajınıza giren öğeler belirlediğiniz konu için size rahatsızlık veriyorsa emin olun fotoğrafınıza bakan kişilere de aynı rahatsızlığı verecektir.

Fotoğrafımın Konusunu En İyi Nasıl Ortaya Çıkarabilirim?
Birinci soruda fotoğraf çekerken konunuzu belirlediniz. şimdi sıra ikinci soruya fotoğrafınız için belirlediğiniz konuyu en iyi şekilde ifade edebileceğiniz detaylara sahip misiniz? Konu içerisinde konumlandırdığınız öğeler, fotoğraf teknikleri açısından yeterli ışığa sahip mi? Ya da mevcut çizgileri kullanmak konusunda ekstra bir çaba sarfedilebilir mi? Konuya uzaklığınız nasıl? gibi soruları sormanın tam sırası. Bu noktada fotoğrafınızda odaklandığınız öğeyi öne çıkarabileceğiniz yer nasıl olmalı? Ortada, yanda ya da alan derinliğini nasıl kontrol etmeliyim?

Makinemin Ayarları Bu Fotoğraf için Ne Kadar Uygun?
Fotoğraf makinenizdeki ayarlara geçmeden önce net ve keskin fotoğraf çekmenin altın kuralı fotoğraf makinesini doğru tutmanızla başlamaktadır. Ardından vizörden bakarken seçtiğiniz netleme noktalarının, fotoğrafın konusu için seçtiğiniz objelere odaklanmış olması gerekmektedir. Elbette ISO, diyafram, enstantane hızı gibi konuları dikkate alıp fotoğraf çekerken doğru pozlama yapabilmek için maksimum özeni göstermeniz gerekmektedir.

Bu Fotoğraf O An’ı Sizin Düşündüğünüz Gibi Yansıtıyor mu?
Gözümüzle gördüğümüz an ile o an için kafamızda oluşturduğumuz kompozisyonu fotoğraf çekerken yansıtmak her zaman hissedilen şekilde olmayabilir. Bunun içerisinde maalesef yukarıda belirttiğimiz teknik detayları yeteri kadar uygulayamamak ve kimi zaman da aslında o anın o fotoğrafı çekmek için uygun olmadığı zamandan kaynaklanmasıdır. Eğer çekmeye çalıştığınız fotoğraf o an ile ilgili bir duyguyu aktarmaya çalışıyorsa ve bunun için sizin güneşe ihtiyacınız varsa o zaman güneşli bir havada bunu denemeniz gerekir. Elbette her zaman kafamızdaki hikayeyle çevresel faktörleri eşleştiremeyiz ancak bunun oluşmadığı zamanı gördüğümüz, yorumladığımız anlarda belki de deklanşöre basmamak ve çöp bir fotoğraf üretmemek daha doğru olacaktır.

Fotoğraf çekerken sorabileceğiniz veya öncesinde dikkat edebileceğiniz çok fazla detay üretebiliriz ve muhtemelen hepimiz o an için fotoğraf çekerken saniyede sayısız bileşeni gözden geçirip fotoğrafımızın istediğimiz detaylara, konu bütünlüğü ve teknik zenginliğe ulaşmasını arzu ediyoruz. Belki de bu maddelerden önce içinde bulunduğumuz bu dijital dünyada fotoğraf çekerken sorabileceğiniz en önemli soru “ben bu fotoğrafı neden çekiyorum” olacaktır.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş