DSÖ’den küresel şırınga kıtlığı uyarısı: Milyarlarca doz aşı gecikebilir

DramaCode

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
13 Nisan 2020
Mesajlar
1,786
Tepkime puanı
1
DSÖ’den küresel şırınga kıtlığı uyarısı: Milyarlarca doz aşı gecikebilir

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni bir raporuna göre, gelecek yıl küresel şırınga sıkıntısı olabilir ve açık iki milyara yaklaşabilir. Bu eksiklik dünya çapında 7,25 milyardan fazla dozun uygulandığı Covid-19 aşı kampanyalarında duraksamaya yol açabilir. DSÖ, küresel olarak üretim artmazsa, durumun istifleme ve panik satın almaya yol açabileceği konusunda uyararak, Covid-19'un yanı sıra onlarca hastalığa karşı tedavinin gecikeceği konusunda uyardı.

GOjr4T3PXUi3Y-DyUZBBVw.jpg

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek yıl şırınga tedariğinde küresel bir kıtlığın olabileceği konusunda uyardı. DSÖ İlaç ve Sağlık Ürünlerine Erişim Bölümü kıdemli danışmanı Lisa Hedman, "Şırınga sıkıntısı yaşayabileceğimiz ve bunun da bağışıklama çabalarını yavaşlatmak gibi ciddi sorunlara yol açabileceği konusundaki gerçek bir endişeyi dile getiriyoruz. Aşılama kampanyalarının nasıl gittiğine bağlı olarak, 1 milyardan iki milyara kadar açık olabilir” diye konuştu.
p_1AyUF8N0e70AGEv8h5Sw.jpg

Bununla birlikte Hedman, dünyanın yılda yaklaşık 6 milyar şırınga üretimi kapasitesi olduğunu söyledi. Ancak, 2023 yılına kadar iki doz corona virüs aşısına ihtiyaç duyan yaklaşık yedi milyar insan olacağını açıkladı.
RFyKl3MZ9kmp9v5bMIfb0g.jpg

Hedman, "2022'de bir milyarın üzerinde bir açığın olacağı oldukça açık. Şırıngaların bir aşı şişesinin on katı büyüklüğe sahip olduğu düşünüldüğünde, ayrıca tedarik zincirinde gecikmelere neden olması muhtemel” dedi.
HvHjhEfQvkGAUP2Zvv_pnw.jpg

Diğer taraftan, uzun süreli şırınga kıtlığı Covid-19’un yanı sıra diğer hastalıklara yönelik aşılarda gecikmeler anlamına gelebilir. Geçen ay, DSÖ dünyanın ilk sıtma aşısını onayladı ve bu, gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sağlık adımı olarak kabul edildi. Ayrıca, küresel çapta milyonlarca çocuk, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, çocuk felci ve boğmaca için aşılara güveniyor.
AeiTqyqxO0afNb-n-9J5vw.jpg

Hedman, rutin aşılamalarda bir gecikmenin 'gelecek yıllarda' halk sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olabileceğine dikkat çekti. Buna göre, olası bir şırınga sıkıntısı, onların yeniden kullanılması gibi güvenli olmayan uygulamalara da yol açabilir. (DSÖ’ye göre kullanılmış şırıngaları sterilize etmek bile tüm zararlı bakterileri ortadan kaldırmıyor.)
MHWvKcgDJUe-bJkGQZqreQ.jpg

Son olarak Hedman, ülkeleri önceden plan yapmaya çağırarak, “Pandemiye yanıt vermek için yapılan enjeksiyonların büyüklüğü düşünüldüğünde, ülkelerin şırınga üretim kapasitelerini artırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
RnssU44MB0-9ajNaUghKOA.jpg

Öte yandan, pandemi esnasında tek korkulan şırıngaların yetersizliği değil. Bu yılın başlarında uzmanlar, corona virüs aşısını dünya çapındaki popülasyonlara ulaştırmak için gereken milyarlarca cam şişenin üretimini geciktirebilecek kum sıkıntısı konusunda uyarmışlardı.
FtYfq8y6tE-wrAcWSvF6rQ.jpg

UNEP'in Küresel Kaynak Bilgi Veritabanı müdürü Pascal Peduzzi Mart ayında yaptığı açıklamada, "Kumun biteceğini hiç düşünmemiştik, ancak bazı yerlerde başlıyor" demişti.
G2C5adc2oEKqURJtK-ziRQ.jpg

Uzmanlar hem cam hem de şırınga eksikliğine karşı tek çözümün iğnesiz aşı yamalarının geliştirilmesi olduğunu söyledi. Science Advances dergisinde geçen ay yayınlanan bir araştırma, farelerde umut verici sonuçlar verdi.
VFCt_pcORE6Qu3_Oq5gDUw.jpg

ABD ve Avustralya'dan bir araştırma ekibi, deneysel bir aşı ile kaplanmış beş binden fazla dikenli mikroskobik sivri uçla noktalanmış bir santimetre karelik yamalar kullandı. Queensland Üniversitesi'nde virolog olan çalışmanın David Muller, yamaların antikor üretiminde iğnelerden daha iyi performans gösterdiğini bildirdi.
wqbtRVR7_EGZseD_6cqTPw.jpg

Bununla birlikte, yamaların uygulanması için eğitimli tıp uzmanlarına ihtiyaç bulunmuyor ve katlanarak daha uzun süre stabil kalıyorlar. Araştırmada kullanılan yama, Nisan 2022 için insan denemelerine hazırlanan Avustralyalı Vaxxas şirketi tarafından yapıldı. Vaxxes CEO'su Michael Schrader, “Bu gelecek, bence kaçınılmaz. Sanırım önümüzdeki 10 yıl içinde göreceksiniz, bu dünya çapında aşı bulma şeklimizi oldukça dramatik bir şekilde yeniden şekillendirecek” dedi.
 

sanemm

Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
903
Tepkime puanı
0
Takım
AlanyaSpor
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş