Doğru bilinen yanlışlar serisi: Ekmek kilo aldırır mı?

DramaCode

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
13 Nisan 2020
Mesajlar
1,786
Tepkime puanı
1
Doğru bilinen yanlışlar serisi: Ekmek kilo aldırır mı?

Ekmek, ülkemizde çoğu insan tarafından yemeklerin yanında tercih edilen bir gıda. Yemeklerde ekmek yemeden doygunluk hissi yaşamayan insanların sayısı bir hayli fazla. Aşırı ekmek tüketmenin kilo aldırdığına dair olan düşünceler de bu sebeple oldukça yaygın. Peki ekmek gerçekten kilo aldırmada öne çıkan bir gıda mı; yoksa tükettiğimiz diğer besinlerin de kilo alımında etkisi var mı? İşte ekmek tüketimi ile ilgili her şey…

Kid6CyYQBkiekqpJRakFgg.jpg

Gün içinde öğünlerin yanında tüketilen ekmek, günlük olarak almanız gereken karbonhidrat ve kalori dengesini bozmamalı. Vücudumuzda giren her besin öğesinin (Karbonhidrat, protein, yağ) belirli aralıklarda olması gerekiyor. Bu aralıklar kişiden kişiye değişmekle birlikte, toplamda gün içinde aldığımız kalorileri belirlemiş oluyor.
M8d1q0dHYkmzv9RMhjkuRQ.jpg

Çok basit bir ifadeyle; Gün içinde aldığınız kaloriler, gün içinde yaktığınız kalorilerden fazlaysa ne yerseniz yiyin kilo alırsınız.
OkdJVw6-20mviFW84howxg.jpg

Gün içinde yaktığınız kaloriler ise tabii ki sadece aktivite veya egzersiz sırasında yakılan kalorileri kapsamıyor.
L_nIwC_7kkiaJ4Ezxgjacw.jpg

Bazal metabolizma hızımız (BMH) günlük hayatımızda vücudumuzun kendi kendine yaktığı kalorileri oluşturur.
pYJusqgePES-KvGNxWC4UQ.jpg

Bazal metabolizma hızımızın harcadığı kalori, nefes alıp vermek, kan akışımız, merkezi sinir sistemimizin hareketleri gibi yaşamsal fonksiyonları barındıran davranışları kapsıyor. Bazal metabolizma hızınız hakkında daha detaylı bilgiler öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
g2qPw-zLIUqgfOZPyZqgNw.jpg

Her gıdada olduğu gibi ekmekten de belirli bir miktarda kalori alırız. Ekmekten aldığımız kalorinin içerisinde de yoğunluklu olarak karbonhidrat bulunuyor.
Ig8Kna1kpE-IdHYDsqDvNg.jpg

Vücudumuza giren proteinlerin, yağların ve karbonhidratların ise kendi aralarında bir kullanım sırası vardır.
uvzqHa64ck6OXnscBZuRdg.jpg

Vücudumuz ilk olarak karbonhidratları sindirir ve bunları herhangi bir egzersiz veya aktivite için kullanır. Hatırlatmakta fayda var; tükettiğimiz ekmeğin içinde de (Kepekli, Çavdarlı, Beyaz ya da tam buğday farketmezsizin) karbonhidrat bulunuyor.
_5MeAczvC0G7of3SEA2Zig.jpg

Bu nedenle gün içinde tüketmeniz gerektiğinden fazla karbohidrat tüketmek ve egzersizle bu kalorileri yakmamak sizlere kilo aldıracaktır. Ama kilo alımını sadece ekmek için düşünmek yerine; pirinç, bulgur, patates, makarna gibi içerisinde insulin barındıran karbonhidat için de geçerli olduğunu unutmamak lazım.
Qbk7VAJP_k-4--sJqc0rMA.jpg

Fakat temelde sadece karbonhidratı fazla tüketmeniz kilo alımınızı tek başına etkilemez. Gün içinde tükettiğimiz öğülerin kalorilerin toplamı ise bazal metabolizma hızımızdan yüksek veya düşük olabilir. Bazal metabolizma hızınızdan yüksek kaloride beslenirseniz kilo alırsınız. Bazal metabolizma hızınızdan düşük kaloride beslenirseniz kilo verirsiniz.
 

sanemm

Forum Üyesi
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
903
Tepkime puanı
0
Takım
AlanyaSpor
Paylaşım için teşekkürler.
 
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter