Avustralyada Bulunan Bu Nadir Alet, Kanguru Kemiğinden Yapılmış

Avustralyada Bulunan Bu Nadir Alet, Kanguru Kemiğinden Yapılmış

Bu nadir buluntu, binlerce yıl önce kullanılmış olan yerli teknolojilerinin, arkeologlar tarafından bir araya getirilmesine katkı sağlıyor.

njen1.jpg

Bulunan alet 3.800 ile 5.300 yıl öncesine tarihleniyor. C.: Flinders Üniversitesi

Arkeologlar, Binlerce yıl önce yaşamış olan Avustralya yerlilerinin yarattığı bu sıra dışı kemik alet, o dönemin teknolojisine ışık tutuyor. diyor.

Bulunan kemiğin yüksek ihtimalle bir makropota kanguru, valabi veya bir tip keseli hayvana- ait olduğu düşünülüyor. Flinders ve Griffith Üniversitesinden bir ekip, 2008 yılında, Güney Avustralya aşağı Murray nehrinin yanında bulunan bir çöp yığınını kazdı. Yapılan analizler sonucunda, burada bulunan küçük ve kısmen kırılmış olan alet, 3.800 ila 5.300 yıl öncesine tarihlendirildi. Ekip, buluntuları Australian Archaeology dergisinde yayınlandı.

Kemik uç, 1970lerden beri bölgede bulunan türünün ilk örneği.

Flinders Üniversitesinde arkeolog ve aynı zamanda Ngarrindjeri halkından olan araştırmanın baş yazarı Christopher Wilson yaptığı bir açıklamada, Bu tür tek bir buluntu bile, bölgenin kemik teknolojisini ve bu tarz eserlerin bir nehir çevresine nasıl adapte edildiğini anlamamız açısından bize birçok fırsat sunuyor. diyor.

Alet, eski insanlar tarafından, keseli sıçan kürkünden yapılmış pelerinler gibi yumuşak materyalleri delmek veya avlanmak için kullanılmış olabilir.

njen2.jpg

Flinders Üniversitesinde arkeolog ve Ngarrindjeri halkından olan Christopher Wilson. C.: Flinders Üniversitesi

Kemik aletler ve süs eşyaları Avustralya tarihinde uzun bir geçmişe sahip. Ülkenin bilinen en eski kemik eseri, Batı Avustralyada yer alan Carpenter geçidinde bulunmuş ve 46.000 yıl önceye tarihlendirilmişti. Fakat kemik aletler hassas oldukları için, taş ve kabuk eserlere kıyasla daha az keşfediliyorlar.

Flinders Üniversitesinde arkeolog olan ve araştırmanın eş yazarı Amy Roberts, Kemik aletlerin geçmiş kronolojide nereye oturtulacakları ve farklı zamanlarda daha yaygın olup olmadıkları üzerine hala düşünüyor ve birçok şey öğreniyoruz. Bulduğumuz her eser var olan resme ekleniyor. Ayrıca büyük genellemeler yapabilmemiz için daha fazla şey bilmemiz gerekiyor. diyor.

Bize geçmiş kültürün ve bugüne kadarki materyalin gerçekten önemli olduğunu ve bu ülkedeki Aborijin mirasına özen gösterme ihtiyacını hatırlatıyor.

Wilson, Ngarrindjeri topraklarının tarihini araştıran, uzun vadeli bir projenin liderliğini yapıyor ve bu buluntuyu da projenin bir parçası olarak görüyor. Ayrıca Victoria Müzesi ve Birleşik Krallık ta bulunan Ngarrindjeri atalarına ait kalıntıların ülkeye geri getirilmesinde ve yeniden gömülmesinde rol oynamıştı.

Ngarrindjeri, Güney Avustralyanın aşağı Murray, Coorong ve Lakes bölgesindeki 18 dil grubundan oluşan yerli bir millet. 2017 yılında, bölgedeki 578 parsel arazinin ve suyun geleneksel mülkiyeti, Avustralya mahkemesi tarafından onaylandı.

* Smithsonian Magazine

* Alıntıdır.
 

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter