Adl

SiyahLi

Harbi Üye
Forum Üyesi
Katılım
2 Mayıs 2020
Mesajlar
3,476
Tepkime puanı
8
Takım
Beşiktaş
ADL

Denklik, adalet, dengeli davranma, doğruluk, hakkaniyet.

Adl, "A-De-Le" fiilinden masdardır. Bazen "Idl' şeklinde de kullanılmaktadır. "Adl', denkliği basiretle idrak olunan; "Idl' ise duyularla idrak olunanı ifade eder. "A-De-Le" doğru olmak, doğru davranmak, aynı düzeyde yapmak anlamlarına geldiği gibi, "meyletmek, sapmak" anlamlarına da gelir; yalnız bu anlamda masdarı adı değil "udül"dür

Allah insanı adı üzere; yani düzgün, eli, ayağı, gözü, kulağı, kısaca bütün organları birbirine denk gelecek ve dünya hayatını sürdürmesini sağlayacak bir özellikte yaratmıştır; yani onu tam bir denge üzerinde var etmiştir: "O seni yarattı, tesviye etti ve ölçülü bir biçime koydu (adele)" (el-İnfitar, 82/7)

Allah, nasıl insanı adı üzere yarattıysa, onun da yeryüzünde adı üzere davranmasını, yani her zaman koyduğu mizan*a uygun hareket etmesini ister: "Allah "adl'le emreder" (en-Nahl, 16/90); "İnsanlar arasında "adl'le hükmolunmasını emreder" (en-Nisa, 4/58) İslam'da adalet mülkün, yönetimin temelidir, alemin nizamı, "amel ve itaatta kaçınılmaz ahlaki bir fazilet"tir. Adl, tevhid ile özdeştir; birbirinden ayırmak mümkün değildir. Çünkü, ancak Tevhid* üzere olunduğu zaman adaleti gerçekleştirmek mümkün olabilir; madem ki kainattaki düzeni belirleyen ve insanın hayatı için bir mizan ve sistem koyan Allah'tır, o halde insan, Tevhid üzere yaşayıp Allah'ın mizanına uyarak adl'de bulunabilir. Allah'ın ahkamına tam anlamıyla iman etmemiş bir kimse adı üzere olamaz.

Allah mutlak adildir; fakat kullar Allah'a karşı adalette bulunamaz; yani O'nu bir başka şeyle denk sayamaz; O'nu bir tartının bir kefesine, bir başka şeyi de öbür kefeye koyamaz. Böyle bir hareket ve inanç, kesinlikle şirktir. Allah'a ortak koşmak demektir; zira Allah hiçbir şeyle tartılamaz, ölçülemez. Kur'an'da "Sonra kafir olanlar Rablerine adı ediyorlar" (el-En'am, 6/1) buyurulur; yani, kafirlerin Allah'tan başka Rabler ve ilahlar kabul edip, bunları Allah'la birlikte aynı kefeye koyup tarttıkları ifade olunur; bu ise Allah'a ortak koşmak, O'na başka varlıkları eşit görmektir.

şu halde, kulun, Allah'ın mutlak adil olduğunu kabul edip, O'nun koyduğu mizanın iki kefesini de denk tutmaya çalışması, yani adı üzere olması, Allah'ı bir başka şeyle tartmaya kalkışmaması İslami akidenin, yani Tevhid'in gereğidir.

Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Allah Hayrü'l-Hakimin yani adaletle hükmedenlerin en hayırlısı (el-A'raf, 7/87) olarak ifade edilirken, en büyük adalet sıfatına sahip olan varlık anlamında kullanılmıştır.

Adl, Cenab-ı Allah'ın doksandokuz güzel isminden biri olarak sayılmıştır. (Tirmizi, Da'avat, 83) Allah'ın asla zulmetmediği, hak ile hükmedip çok adil olduğu anlamında kullanılan adı sıfatı onun mahluklarına büyük nimetler vermede adil olduğunu ifade eder. Allah'ın mutlak adil olduğunda bütün İslam alimleri arasında tam bir ittifak olmakla birlikte adalet sıfatının izahında Mutezile* fırkası ayrı bir izah getirmiştir.
 
Benzer konular Forum Tarih
SiyahLi Islami Ansiklopedi 1 521

Benzer konular

İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan Harbimekan.Com Forum, Eğlence ve Güncel Paylaşım Platformu Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Harbimekan.Com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal Şikayetler için info@harbimekan.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

Yığıntı - 8kez - kaynak mağazam - Uğur Ağdaş - genel forum - webp converter